Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Talajápolás felsőfokon – vegyszermentes gyomirtás bármely kultúrában

Talajápolás felsőfokon – vegyszermentes gyomirtás bármely kultúrában

Sato-Gép Kft.

Az utóbbi években részben környezetvédelmi, részben pedig költségtakarékossági okokból kezd visszaszorulni a vegyszerek használata, és előtérbe kerülnek a mechanikai gyomirtó eszközök. A HATZENBICHLER nyugat-európai gépgyár megoldást kínál szinte minden hagyományos szántóföldi és speciális (kertészeti) kultúrához egyaránt.

Két fő gépcsoportot kell megemlítenünk, a gyomfésűket és a sorközművelő kapákat, értelemszerűen utóbbit kapás- és speciális kultúrákban alkalmazzuk.

A gyomfésű elengedhetetlen része a hatékony termesztésnek, és a tavaszi a munkák legelső művelete a gyomirtás. Drága növényvédő szerek kijuttatása nélkül a még kelő, illetve kezdeti fenológiai állapotban lévő gyomok gyökerét kihúzza, vagy megsérti a gyomot, egy részét pedig betakarja földdel. Emellett serkenti a kultúrnövény gyökérnövekedését, ezáltal pl. a gabona bokrosodását. Segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát – elvágva a kapillárisokat és javítjuk vele a talaj levegő-háztartását.

 

A gyomfésűt leginkább gabonakultúrák ápolására használják, kifejezetten ajánlott repcében, de használhatjuk kukorica, szója, cukorrépa, lóbab, burgonya, és egyéb növényeknél is. Elengedhetetlen technológia továbbá a gyepfelújításban.

A Hatzenbichler gyomfésűk esetében a boronafogak központilag állíthatók – 10 féle fokozatba – így optimálisan ki tudjuk választani a fésűk agresszivitását kultúrnövényünk és a gyomok fejlettségének megfelelően. Természetesen hidraulikus állíthatósággal is szerelhető. A kiváló minőségű acélnak köszönhetően strapabíró, de a könnyű vázszerkezet, a boronamezők egyedileg, lánccal vannak felfüggesztve, a tökéletes talajkövetés érdekében. A fogak olajban edzett acélból készülnek, igen tartósak, nagyfokú vibráció hatására sem törnek, így háromszor hosszabb élettartamúak, mint a normál szénacél fogak.

Egyedi, rendkívül praktikus megoldás, hogy a rugótekercsek lemezzel vannak védve, ezáltal nem okozhatunk kárt a növényben. Hatékonyan és megbízhatóan végezhetünk mechanikus gyomirtást 1,50 m-től egészen a 27,00 m-es munkaszélességű Hatzenbichler gyomfésűkkel.

Precíziós öntözéstől a sorpermetezésig - Így spórolnak meg milliókat a Lipták Farmon

A Lipták Farmon évente több millió forintot spórolnak meg, a precíziós gazdálkodáshoz vásárolt gépek így nagyjából négy év alatt megtérülnek.

Gépészet Videó

Nem gond többé a nitrátjelentés - Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

Gépészet Videó

A kombájnok 7 százaléka gyullad ki évente - Magyar találmány előzheti meg a gabona leégését

Előrejelzések szerint idén is kifejezetten száraz nyár várható, így érdemes időben felkészülni a veszélyekre, és elkerülni az esetleges károkat. Ebben egy magyar találmány is segítheti a gazdálkodókat.

Gépészet Videó

A John Deere nyerte a legtöbb AE50 díjat

A díjazás a termékfejlesztés azon eredményeit ismeri el, amelyek által a felhasználók időt, költséget és élőmunkát takaríthatnak meg.

Kétszer ad, aki gyorsan ad – talajoltás a napraforgóban

A napraforgó termesztésében mindig a gyorsaság, a kellő időben elvégzett agrotechnikai beavatkozásokon múlik a siker.

2018. április 9. 14:20

Az integrált növényvédelem fontossága ültetvényekben - gyakorlati példák

A talajművelésen és a helyes metszésen kívül a gyomirtás időzítése is fontos eleme az integrált védekezésnek. Több kártevő faj a gyomokon szaporodik fel és onnan kezdi a gyümölcsök károsítását. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a tavaszi lemosó permetezések mellett az őszi záró permetezés fontosságát is.

2018. december 20. 07:59

Adjunk esélyt egy jó kalászos évnek!

A kora tavaszi fejtrágyázást követően március-áprilisban megkezdődhet az őszi búza tavaszi vegyszeres gyomirtása.

2018. március 2. 07:46

Összhangban a kukorica igényeivel

A szántóföldi munkák később kezdődtek ebben az évben, várhatóan májusban hatalmas munkacsúcs alakul ki a növényvédelemben.

2018. április 26. 08:33