Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Talajápolás felsőfokon – vegyszermentes gyomirtás bármely kultúrában

Talajápolás felsőfokon – vegyszermentes gyomirtás bármely kultúrában

Sato-Gép Kft.

Az utóbbi években részben környezetvédelmi, részben pedig költségtakarékossági okokból kezd visszaszorulni a vegyszerek használata, és előtérbe kerülnek a mechanikai gyomirtó eszközök. A HATZENBICHLER nyugat-európai gépgyár megoldást kínál szinte minden hagyományos szántóföldi és speciális (kertészeti) kultúrához egyaránt.

Két fő gépcsoportot kell megemlítenünk, a gyomfésűket és a sorközművelő kapákat, értelemszerűen utóbbit kapás- és speciális kultúrákban alkalmazzuk.

A gyomfésű elengedhetetlen része a hatékony termesztésnek, és a tavaszi a munkák legelső művelete a gyomirtás. Drága növényvédő szerek kijuttatása nélkül a még kelő, illetve kezdeti fenológiai állapotban lévő gyomok gyökerét kihúzza, vagy megsérti a gyomot, egy részét pedig betakarja földdel. Emellett serkenti a kultúrnövény gyökérnövekedését, ezáltal pl. a gabona bokrosodását. Segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát – elvágva a kapillárisokat és javítjuk vele a talaj levegő-háztartását.

 

A gyomfésűt leginkább gabonakultúrák ápolására használják, kifejezetten ajánlott repcében, de használhatjuk kukorica, szója, cukorrépa, lóbab, burgonya, és egyéb növényeknél is. Elengedhetetlen technológia továbbá a gyepfelújításban.

A Hatzenbichler gyomfésűk esetében a boronafogak központilag állíthatók – 10 féle fokozatba – így optimálisan ki tudjuk választani a fésűk agresszivitását kultúrnövényünk és a gyomok fejlettségének megfelelően. Természetesen hidraulikus állíthatósággal is szerelhető. A kiváló minőségű acélnak köszönhetően strapabíró, de a könnyű vázszerkezet, a boronamezők egyedileg, lánccal vannak felfüggesztve, a tökéletes talajkövetés érdekében. A fogak olajban edzett acélból készülnek, igen tartósak, nagyfokú vibráció hatására sem törnek, így háromszor hosszabb élettartamúak, mint a normál szénacél fogak.

Egyedi, rendkívül praktikus megoldás, hogy a rugótekercsek lemezzel vannak védve, ezáltal nem okozhatunk kárt a növényben. Hatékonyan és megbízhatóan végezhetünk mechanikus gyomirtást 1,50 m-től egészen a 27,00 m-es munkaszélességű Hatzenbichler gyomfésűkkel.

Felavatták a CLAAS cég új tesztközpontját

2019. április 25. 04:34

Az új tesztállomás segítségével lerövidíthető és a termelési ciklusoktól függetleníthető a kombájnok, járvaszecskázók és traktorok fejlesztési ideje. A szimuláció lehetővé teszi a mérnökök számára a gép működési és megbízhatósági ellenőrzését még a fejlesztés korai stádiumában.

Miből áll egy modern, hatékony mérlegház?

2019. április 24. 08:46

Olyan mérlegházat alakítson ki, amely manipuláció mentes, precíz és gyors gabonaátvételt tesz lehetővé! De mik is a hatékonyságot leginkább befolyásoló tényezők egy mérlegház kialakításánál vagy átalakításánál?

Az izraeliek újra kezdik! - Új Galileo AgriCup gumiabroncs

2019. április 17. 13:42

A Galileo AgriCup kifejlesztésénél a talajra gyakorolt hatás volt az elsődleges szempont. A nagyobb felfekvő felület eredményeként az AgriCup jobb vonóképességgel és kisebb talajnyomással dolgozik.

Körbálázás újragondolva – Pöttinger módon

2019. április 15. 10:25

Európa vezető szálastakarmány gépgyártói között számon tartott Pöttinger cég 2015-ben mutatta be teljesen új, saját fejlesztésű és gyártású IMPRESS körbálázó családjának fix- és változókamrás változatát, amelyekkel újragondolták a körbálázás technikáját és a körbálázók műszaki felépítését.

 PANTERA 40 EC - „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

2018. március 29. 09:46

A graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

A lóbab gyomirtása

2019. április 7. 05:27

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

A lencse gyomirtása

2018. november 12. 11:36

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.