Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Medallon Premium – a tarlókezelés hatékony eszköze

Medallon Premium – a tarlókezelés hatékony eszköze

Syngenta Kft.

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Az idei évben fokozott jelentősége van a tarlókezelésnek. Ezen a tavaszon a hosszú aszályos időszaknak és a viszonylag korai felmelegedésnek köszönhetően rendkívül erős és korai volt az évelők kihajtása. Az esőre, vetésre váró, előkészített magágyakban tömeges mezei acat és fenyércirok kihajtást láthattunk szerte az országban. Tavasszal költséges módon, fitotoxicitást kockáztatva, tudjuk csak elvégezni az évelők elleni védekezést, amelynek hatékonysága sajnos gyakran elmarad az elvárttól. Előfordul, hogy a többi gyomnövény szempontjából optimális kezelés idejére már megerősödött, túlfejlett évelő példányok vannak a területen, vagy az esőzések miatt nem tudunk időben rámenni a területre, így a kijuttatáskor már hatékonyságcsökkenést és fitotoxicitást tapasztalunk.

1. kép: Meleg, aszályos tavaszokon rendkívül erős évelő kihajtást tapasztalunk, a mezei acat csapadékszegény időszakban is hajtásnak indul, ha a talajhőmérséklet kedvező (Fotó: Csantavéri)

2. kép: A tavaszi gyomirtás idejére megerősödött, magszárba indult mezei acat (Fotó: Csantavéri)

3. kép: Túlfejlett mezei acat ellen már csak csökkent hatékonyságot tudunk elérni (Fotó: Csantavéri)

A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes, utolérhetetlen hatékonyságú, költségkímélő megoldás.
Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőket, a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk.

A Syngenta totális gyomirtó szere, a Medallon Premium a tarlókezelés hatékony eszköze.

4. kép: a tarlókezelés a parlagfűmentesítés eszköze is lehet (Fotó: Csantavéri)

5. kép: Medallon Premium parlagfű elleni hatékonysága tarlón (Fotó: Csantavéri)

6. kép: Kezeletlen kontroll: virágzó parlagfűállomány tarlón (Fotó: Csantavéri)

7. kép: A Medallon Premiummal végzett tarlókezelés látványos hatása a következő évi tavaszi kultúrában. Balra a kezelt táblarész, jobbra a kezeletlen (Fotó: Dr. Nagy Viktor)

A Medallon Premium speciális formuláció, amely a hatóanyagon kívül ionvédelmi rendszert, valamint természetes eredetű tapadásfokozó anyagot – kukoricaglükózt – tartalmaz.

● Összetétel: 360 g/l glifozátsav.
● Hatásmód: totális hatású gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen.
● Dózis: 2,0-3,0 l/ha magról kelőek,
                 4,0-6,0 l/ha évelők ellen (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, nád).
● Időzítés: tarlón, a gyomnövények intenzív növekedésekor.
● Hatásmechanizmus: aromás aminosav bioszintézis gátlás.
● Hatástartam: csak föld feletti zöld növényi részeken szívódik fel, tartamhatása nincs. Talajon keresztül nem hat.

Spektruma: nem szelektív herbicid, ezért az erősen viaszos és szőrös levelű, valamint a lisztharmat micéliummal erősen fedett levelű gyomnövényzet kivételével minden zöld növényi részt károsíthat. Az egynyári és évelő egy- és kétszikű gyomnövények széles köre ellen hatékony.

A Medallon Premium gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, mint más glifozát tartalmú készítmények.

Gyomfejlettség: magról kelő kétszikűek esetében azok 4-8 leveles fenológiájában, magról kelő egyszikű gyomnövényeknél 3-5 leveles állapotban kell a kezelést elvégezni.

Évelő kétszikű, valamint évelő egyszikű gyomnövények esetében azok intenzív növekedési szakaszában kell a készítményt kijuttatni, hogy a hatóanyag a gyomnövény föld alatti szaporító képleteibe is lejusson. Fényfázisban (nappal) a hatékonysága jobb. Ammónium-nitrát ionnal penetrációja, transzlokációja javítható.

Szelektivitás: a készítmény nem szelektív, a gyomnövényektől megvédendő kultúrnövényre nem kerülhet a hatóanyag, mert azt károsíthatja.

Hatáskifejtés, tünetek, bomlás:

● A glifozát hatóanyagot a növény a klorofillt tartalmazó zöld részein keresztül veszi fel. A hatóanyag innen transzlokálódik a gyökerekbe, tarackokba, rizómákba. A hatástünetek 1-2 hét után jelentkeznek öregedésben, törpe növésben, levél és hajtásbarnulásban. A folyamat visszafordíthatatlan, az érintett növény elpusztul. Mivel a glifozát a növényben való mozgása folyamán a szaporító képletekbe is eljut, így hatása az évelők esetében is a növény pusztulásához, vagy maradandó károsodásához vezet. Hatékonysága ennek megfelelően dózistól függően kiterjed mind az évelő, mind a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényekre.
● Már a bejutást követően leállítja a növény életfolyamatait, de a teljes pusztulás csak két hét múlva következik be.
● Vízben nem bomlik, talajban a felezési idő 0-3 nap.

A Medallon Premium kiemelkedik a más glifozát tartalmú szerek sorából:

● speciális formuláció, ionvédelmi rendszert tartalmaz – segíti a felszívódást, jobb a hatékonyság,
● gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik,
● az egyetlen glifozát, ami beépített tapadásfokozó anyagot tartalmaz – nincs plusz költség, nem kell kevergetni tankkeverékben, egyszerűbb a        felhasználás,
● nem habzik,
● magas hatóanyag-tartalom: 360 g/l glifozátsav, ami megfelel 439 g/l diammónium sónak,
● más készítményekkel – pl. Banvel – jól keverhető.

A tarlókezelés megtérülő befektetés, használjuk ezt az egyszerű növényvédelmi lehetőséget észszerűen. Az idei évben a Medallon Premium jelentős árcsökkentésének köszönhetően ezt most kifejezetten költségkímélő és hatékony módon tehetjük meg.

Syngenta Kft.

 

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

Amistar Sun – a sikeres és nyereséges repcetermesztés kulcsa

2019. április 5. 06:58

Az intenzív módon őszi káposztarepcét termesztő gazdálkodók körében köztudott tény, hogy a magas és nyereségesen értékesíthető terméshozam elérése a tenyészidőszak során szigorú technológiai fegyelem betartását követeli meg.

559 nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen

2019. március 7. 07:58

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

2018. június 13. 09:35

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után. Európában az olajrepce általában őszi vetemény és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag gyártás.

Ötezer rászoruló családnak segített idén az Élelmiszerlavina program

2018. november 9. 05:27

A résztvevő önkormányzatok, civil szervezetek és oktatási intézmények földterületein burgonyát, cukkinit, fejes salátát, káposztát, paradicsomot, paprikát, uborkát, sárgarépát, vöröshagymát, valamint zöldborsót termeltek, amelyet aztán szétosztottak a környéken élő nehéz sorsú családok, idős és beteg emberek körében.