Gépészet
Gépészet

Tanulmányút az amerikai öntözés helyzetének megismerésére a Magtár Kft. és a Reinke szervezésében

Tanulmányút az amerikai öntözés helyzetének megismerésére a Magtár Kft. és a Reinke szervezésében

Agrofórum Online

Az öntözés az utóbbi években kiemelt kérdéssé vált a hazai termelők körében. A nagy érdeklődés és a már hosszú ideje tervezett, azóta a célegyenesbe érő öntözési támogatási program teljesen átalakította a hazai piacot. Nagyon kiszélesedett a termékpaletta, amelyről a beruházást fontolgató termelők válogathatnak, és nincs könnyű helyzetben az, aki a számára legmegfelelőbb öntözőrendszert szeretné kiválasztani.

Ebben a döntési folyamatban nagy segítséget nyújthat, ha lehetőség nyílik szétnézni a szántóföldi öntözés szempontjából nagyobb múlttal rendelkező, és az öntözőberendezések számát tekintve más nagyságrendet képviselő piacokon. A Magtár Kft. ebből a megfontolásból tanulmányutat szervezett partnerei számára egyik legfontosabb beszállítójához az Egyesült Államokba a Reinke-hez, a Nebraska állambeli Deshlerbe. Az utazás célja az volt, hogy a vendégek betekintést nyerhessenek az észak-amerikai farmerek mindennapi életébe és az alkalmazott termeléstechnológiába. A csoport tagjai testközelből láthatták, hogy a Reinke termékei hogyan tudnak megfelelni a rendkívül magas amerikai elvárásoknak, akár a gyártás, akár az üzemeltetés terén, immár közel hatvan éve.

Gyárlátogatás a magyar vendégekkel

A fesztelen, baráti hangulatú kirándulás résztvevőire nagy hatást gyakorolt az ottani öntözésnek hazai szemmel szinte felfoghatatlan volumene, melyet jól szemléltet a következő adat: a csapatot kísérő egyik helyi kereskedő körülbelül 200 km átmérőjű működési területén négy-ötezer(!) öntözőberendezés szervizelését látja el. Ez azt jelenti, hogy az említett régióban csak a Reinke berendezések által beöntözött terület meghaladja a 250.000 hektárt, ami jóval több, mint a Magyarországon elméletileg öntözésbe bevonható teljes terület. A Reinke berendezések óriási száma, és a tény, hogy a kapcsolódó szervizszolgáltatást egy viszonteladó képviselő képes ellátni, jól megmutatja a Reinke öntözéstechnika rendkívüli megbízhatóságát.

A műszaki megoldásokat tekintve az egyik legfontosabb általános elvárás a rendszerekkel szemben a minél nagyobb fokú automatizálás és távvezérlés. Működés közben láthatták a magyar gazdálkodók, hogy hogyan tud egy három főből álló család ezer hektárt üzembiztosan öntözni a Reinke távfelügyeleti rendszerének segítségével, illetve hogy milyen mélységig lehet beavatkozni az egyes berendezések működésébe az irodából ki sem mozdulva.

A másik lényeges szempont immár az amerikai gazdálkodók körében is az adott öntözőberendezések minél nagyobb területkihasználása. A felszín alatti vízkészletek drámai csökkenése oda vezetett, hogy az USA-ban is korlátozzák a vízkészletek kiaknázását, bizonyos régiókban már nem adnak ki engedélyt újabb kutak fúrására, így csak a meglévő gépek bővítésén keresztül lehet újabb területeket öntözés alá vonni. Ebben nyújtanak nagy segítséget a körforgó gépekre szerelt kornerkarok, mely technológiában a Reinke az egyik élenjáró gyártó, hiszen a legstabilabb GPS vezérlést és a leghosszabb, 97 méteres kornerkart is a Reinke kínálja.

Reinke szuper kornerkar (97 m)

Az egy hetes tanulmányút minden részletre kiterjedő szakmai programja jó lehetőséget biztosított a résztvevőknek, hogy összehasonlítsák az Egyesült Államokbeli és a magyar öntözési piac helyzetét. Láthatták, hogy a gazdálkodók részéről felmerülő alapvető igények között nincs különbség, hiszen az automatizáltság, a hatékonyság és az üzembiztonság mindkét országban alapelvárás. Ugyanakkor az USA-ban folytatott öntözés volumene messze meghaladja a hazaiét, a kettő gyakorlatilag összehasonlíthatatlan. Márpedig a Reinke, mint az önjáró öntözőberendezések egyik úttörője, a kezdetektől fogva meghatározó tényezője ennek a piacnak, így kétséget sem hagyott a magyar delegációban afelől,  hogy Magyarországon is jó döntést hoz, aki ezt a technikát választja.

(Magtár Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium a zöldsorban: Massey Ferguson szálastakarmány gépek bemutató

2024. április 16. 08:10

A Massey Ferguson 2018-tól gyárt és értékesít prémium minőségű szálastakarmány gépeket, köztük kaszákat, rendképzőket és rendterítőket. Alábbi cikkünkben mutatjuk be a legnépszerűbb hazai MF gépeket, amelyek mind elérhetők készletről a hazai márkakereskedőknél!

Megújult Case IH bálázógépek: megnövelt teljesítmény, időtállóbb anyagok és gépkezelőt tehermentesítő automatika

2024. április 16. 05:40

Díjnyertes formatervezés, egyedi funkciók, kevesebb kezelői beavatkozást igénylő automatikák – a Case IH bálázók a kezdetek óta egyszerűvé teszik a bálázást a gazdáknak.

50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegy a Väderstadtól

2024. április 11. 16:10

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es kopóhegyet. Formájának köszönhetően a Marathon Edge kiváló talajbahatoló képességgel rendelkezik, mindemellett jelentősen hosszabb élettartamot biztosít.

Új Precea vontatott szemenkénti vetőgép 6 méteres munkaszélességgel

2024. április 10. 13:40

Az AMAZONE egy új terméktípust vezet be a vontatott szemenkénti vetőgépek termékcsoportjában. A 6 m munkaszélességű új Precea 6000-TCC kiegészíti a legutóbbi Agritechnica kiállításon bemutatott 9 és 12 méter munkaszélességű gépek nagy teljesítményű technológiáját.

Mitől színeződtek el a pluméria levelei?

2023. október 17. 04:40

Magaságyásban nevelt Plumeria növényem levelei furcsán elszínesedtek, fehéres színük lett. Meg lehet állapítani, hogy mi történt vele, megmenthető még?

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

A természetes levélváltás miatt sárgulnak a leander levelei?

2023. július 4. 04:37

Leanderem levelei erősen sárgulni kezdtek. Tavaly nem volt ez a jelenség. Mi lehet az oka? Olvastam olyat, hogy ez a levélváltás természetes a leandernél. Fényképet csatolok.

A válság nemcsak kihívást, lehetőséget is hoz a magyar termelőknek

2022. szeptember 12. 09:45

Ahogy a teljes magyar agrárszektor, úgy a paprikatermesztők számára is komoly kihívásokat hozott az elmúlt egy év.