Gyomirtás
Gyomirtás

A bab gyomirtása

A bab gyomirtása

Agrofórum Online

Amerika felfedezéséig csak az őshazájában élő dél-amerikai indiánok fogyasztották. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt. Az elmúlt századokban jelentős élelmiszernövénynek számított. A XIX. századig alapvetően szárazbabként fogyasztották, majd elkezdett a zöldbab is teret hódítani.

 A babnak, borsónak, lencsének fontos szerepe volt a régi paraszti táplálkozásban, mivel magas fehérjetartalmával és egyéb értékes tápanyagaival jól helyettesítette a húst, ami viszonylag ritkán került az asztalra. Vidéken a családok az éves szükségletüket meg is termelték, babos étel rendszeresen került az asztalukra. Jelentősége az utóbbi időben azonban csökkent. Ma már inkább divatos nemzeti ételek, élelmiszerek fontos hozzávalójaként ismert (sült bab, chilis bab), a fiatalok inkább ebben a formában fogyasztják.

A bab meleg-, víz- és tápanyagigényes növény. Sekélyen gyökerezik, érzékeny a talaj vízellátottságára. Nem használ túlzottan sok vizet a szárazanyag felépítéshez, de nehezen tolerálja már a rövidebb száraz periódusokat. Ezért termesztése főleg öntözött körülmények között lehet sikeres. A virágzáskori szárazság (csapadékhiány és száraz levegő alacsony páratartalommal) jelentősen csökkenti a hozamot.

Termesztésekor legyünk tekintettel arra a jellegzetességére is, hogy a leggyakoribb sortávolságnál – 50 cm – a sorok növényállománya összeborul, ezzel zárt mikroklímát biztosít, de még így is gyenge gyomelnyomó képessége, különösen a nagyobb termetű gyomfajokkal szemben, ezért a területet gyommentesen kell tartani egészen a betakarítás kezdetéig.

A szárazbabtermesztés eredményessége a vetésidővel összefügg. Fontos szabály, hogy májusi fagyok után (fagyos szentek), a felmelegedési szakaszban vessünk, hogy a száraz, meleg periódusban megfelelő legyen az állomány fejlődése. Így az egész vegetáció során gyors, egyenletes fejlődés érhető el, az érés egyöntetű lesz.

Preemergensen kezelések

A bab herbicidekre érzékeny. Gyomirtására igen kevés herbicid áll rendelkezésre. Preemergensen magról kelő egyszikűek ellen S-metolaklór és pendimetalin, magról kelő kétszikűek ellen linuron hatóanyagú készítmény engedélyezett, melyeket kombinációban indokolt alkalmazni. (2017. június 3.-dikával a linuront tartalmazó herbicidek engedélyei visszavonásra kerültek és a termelőknél lévő készletek 2018. június 3-ig voltak felhasználhatóak.)

Posztemergens kezelések

A zöldbab és a szárazbab tenyészideje különböző, emiatt posztemergens gyomirtási technológiájuk eltérő. A posztemergensen alkalmazható kontakt hatású bentazon hatóanyagú készítmények zöld- és szárazbabban is alkalmazhatók. A kezelést a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, 1-3 lombleveles állapotában kell elvégezni. Babban a kezelést követően levélfoltosság, depresszió léphet fel, de ezt a növények rövid időn belül kiheverik. Fajtaérzékenység előfordulhat.

A tartamhatással is rendelkező bentazon+imazamox hatóanyagú készítmény csak a hosszabb tenyészidejű szárazbabban használható fel. A kezelést követően levélfoltosság, depresszió léphet fel, de ezt a növények rövid időn belül kiheverik. Fajtaérzékenység előfordulhat. Hatásfokozó adalékanyag hozzáadása nem szükséges. Vetési sorrend kialakításánál a vetéskorlátozást figyelembe kell venni.

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 9. 13:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Az étkezési paprika növényvédelme - kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

2019. március 29. 05:37

Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.

Inváziós kártevők: Eperfa-pajzstetű

2019. június 9. 08:37

Az eperfa-pajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona) az egyik legfontosabb kártevő pajzstetű faj világszerte.

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

2018. január 29. 07:45

Ha nem változik az időjárás februárban, a gazdálkodók komoly növényvédelmi kihívások elé nézhetnek az idei szezonban.

Egy más megoldás a fenyércirok ellen!

2019. szeptember 10. 13:58

K. Margit kérdése: Környékünkön rengeteg a fenyércirok az utóbbi időben. Miért szaporodott és szaporodik el a fenyércirok, mit lehet ellene tenni?