Gyomirtás
Gyomirtás

A bab gyomirtása

A bab gyomirtása

Agrofórum Online

Amerika felfedezéséig csak az őshazájában élő dél-amerikai indiánok fogyasztották. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt. Az elmúlt századokban jelentős élelmiszernövénynek számított. A XIX. századig alapvetően szárazbabként fogyasztották, majd elkezdett a zöldbab is teret hódítani.

 A babnak, borsónak, lencsének fontos szerepe volt a régi paraszti táplálkozásban, mivel magas fehérjetartalmával és egyéb értékes tápanyagaival jól helyettesítette a húst, ami viszonylag ritkán került az asztalra. Vidéken a családok az éves szükségletüket meg is termelték, babos étel rendszeresen került az asztalukra. Jelentősége az utóbbi időben azonban csökkent. Ma már inkább divatos nemzeti ételek, élelmiszerek fontos hozzávalójaként ismert (sült bab, chilis bab), a fiatalok inkább ebben a formában fogyasztják.

A bab meleg-, víz- és tápanyagigényes növény. Sekélyen gyökerezik, érzékeny a talaj vízellátottságára. Nem használ túlzottan sok vizet a szárazanyag felépítéshez, de nehezen tolerálja már a rövidebb száraz periódusokat. Ezért termesztése főleg öntözött körülmények között lehet sikeres. A virágzáskori szárazság (csapadékhiány és száraz levegő alacsony páratartalommal) jelentősen csökkenti a hozamot.

Termesztésekor legyünk tekintettel arra a jellegzetességére is, hogy a leggyakoribb sortávolságnál – 50 cm – a sorok növényállománya összeborul, ezzel zárt mikroklímát biztosít, de még így is gyenge gyomelnyomó képessége, különösen a nagyobb termetű gyomfajokkal szemben, ezért a területet gyommentesen kell tartani egészen a betakarítás kezdetéig.

A szárazbabtermesztés eredményessége a vetésidővel összefügg. Fontos szabály, hogy májusi fagyok után (fagyos szentek), a felmelegedési szakaszban vessünk, hogy a száraz, meleg periódusban megfelelő legyen az állomány fejlődése. Így az egész vegetáció során gyors, egyenletes fejlődés érhető el, az érés egyöntetű lesz.

Preemergensen kezelések

A bab herbicidekre érzékeny. Gyomirtására igen kevés herbicid áll rendelkezésre. Preemergensen magról kelő egyszikűek ellen S-metolaklór és pendimetalin, magról kelő kétszikűek ellen linuron hatóanyagú készítmény engedélyezett, melyeket kombinációban indokolt alkalmazni. (2017. június 3.-dikával a linuront tartalmazó herbicidek engedélyei visszavonásra kerültek és a termelőknél lévő készletek 2018. június 3-ig voltak felhasználhatóak.)

Posztemergens kezelések

A zöldbab és a szárazbab tenyészideje különböző, emiatt posztemergens gyomirtási technológiájuk eltérő. A posztemergensen alkalmazható kontakt hatású bentazon hatóanyagú készítmények zöld- és szárazbabban is alkalmazhatók. A kezelést a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, 1-3 lombleveles állapotában kell elvégezni. Babban a kezelést követően levélfoltosság, depresszió léphet fel, de ezt a növények rövid időn belül kiheverik. Fajtaérzékenység előfordulhat.

A tartamhatással is rendelkező bentazon+imazamox hatóanyagú készítmény csak a hosszabb tenyészidejű szárazbabban használható fel. A kezelést követően levélfoltosság, depresszió léphet fel, de ezt a növények rövid időn belül kiheverik. Fajtaérzékenység előfordulhat. Hatásfokozó adalékanyag hozzáadása nem szükséges. Vetési sorrend kialakításánál a vetéskorlátozást figyelembe kell venni.

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Csapadékos, enyhe időjárás november elején? Erős őszi gyomosodás? – A BIZON™ a megoldás!

2019. november 9. 10:46

Nagyon fontos, hogy meg kell várni a gyomok kelését és a kezelést azok ellen kell kijuttatni.

Extrém száraz, meleg ősz? Nem működnek az alap gyomirtó szerek repcében? BELKAR™ A MEGOLDÁS!

2019. október 25. 05:17

2018 ősze soha nem látott hosszúságú és szárazságú volt. Akkor azt gondoltuk, ilyen egyhamar nem fog megismétlődni. Aztán 2019 majdnem lemásolta az előző ősz időjárását.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Gondolni kell a kalászosok gyomirtására, figyelni a repce szárormányosra

2018. március 10. 09:18

Vizsgáljuk át az évelő pillangós területeket, illetve a kalászos és repce táblákat a mezei pocok fertőzés felmérésére.

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

2018. július 4. 08:27

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Mi károsítja a menta leveleit?

2019. szeptember 10. 09:10

Sz. Renáta kérdése: Menta bokrok levelein apró, kerek, barna foltok jelentek meg, szinte mindegyik levélen. Teának nevelem, most szüreteltem volna. Mi okozhatja?