Gyomirtás
Gyomirtás

A bab gyomirtása

A bab gyomirtása

Agrofórum Online

Amerika felfedezéséig csak az őshazájában élő dél-amerikai indiánok fogyasztották. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt. Az elmúlt századokban jelentős élelmiszernövénynek számított. A XIX. századig alapvetően szárazbabként fogyasztották, majd elkezdett a zöldbab is teret hódítani.

 A babnak, borsónak, lencsének fontos szerepe volt a régi paraszti táplálkozásban, mivel magas fehérjetartalmával és egyéb értékes tápanyagaival jól helyettesítette a húst, ami viszonylag ritkán került az asztalra. Vidéken a családok az éves szükségletüket meg is termelték, babos étel rendszeresen került az asztalukra. Jelentősége az utóbbi időben azonban csökkent. Ma már inkább divatos nemzeti ételek, élelmiszerek fontos hozzávalójaként ismert (sült bab, chilis bab), a fiatalok inkább ebben a formában fogyasztják.

A bab meleg-, víz- és tápanyagigényes növény. Sekélyen gyökerezik, érzékeny a talaj vízellátottságára. Nem használ túlzottan sok vizet a szárazanyag felépítéshez, de nehezen tolerálja már a rövidebb száraz periódusokat. Ezért termesztése főleg öntözött körülmények között lehet sikeres. A virágzáskori szárazság (csapadékhiány és száraz levegő alacsony páratartalommal) jelentősen csökkenti a hozamot.

Termesztésekor legyünk tekintettel arra a jellegzetességére is, hogy a leggyakoribb sortávolságnál – 50 cm – a sorok növényállománya összeborul, ezzel zárt mikroklímát biztosít, de még így is gyenge gyomelnyomó képessége, különösen a nagyobb termetű gyomfajokkal szemben, ezért a területet gyommentesen kell tartani egészen a betakarítás kezdetéig.

A szárazbabtermesztés eredményessége a vetésidővel összefügg. Fontos szabály, hogy májusi fagyok után (fagyos szentek), a felmelegedési szakaszban vessünk, hogy a száraz, meleg periódusban megfelelő legyen az állomány fejlődése. Így az egész vegetáció során gyors, egyenletes fejlődés érhető el, az érés egyöntetű lesz.

Preemergensen kezelések

A bab herbicidekre érzékeny. Gyomirtására igen kevés herbicid áll rendelkezésre. Preemergensen magról kelő egyszikűek ellen S-metolaklór és pendimetalin, magról kelő kétszikűek ellen linuron hatóanyagú készítmény engedélyezett, melyeket kombinációban indokolt alkalmazni. (2017. június 3.-dikával a linuront tartalmazó herbicidek engedélyei visszavonásra kerültek és a termelőknél lévő készletek 2018. június 3-ig voltak felhasználhatóak.)

Posztemergens kezelések

A zöldbab és a szárazbab tenyészideje különböző, emiatt posztemergens gyomirtási technológiájuk eltérő. A posztemergensen alkalmazható kontakt hatású bentazon hatóanyagú készítmények zöld- és szárazbabban is alkalmazhatók. A kezelést a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, 1-3 lombleveles állapotában kell elvégezni. Babban a kezelést követően levélfoltosság, depresszió léphet fel, de ezt a növények rövid időn belül kiheverik. Fajtaérzékenység előfordulhat.

A tartamhatással is rendelkező bentazon+imazamox hatóanyagú készítmény csak a hosszabb tenyészidejű szárazbabban használható fel. A kezelést követően levélfoltosság, depresszió léphet fel, de ezt a növények rövid időn belül kiheverik. Fajtaérzékenység előfordulhat. Hatásfokozó adalékanyag hozzáadása nem szükséges. Vetési sorrend kialakításánál a vetéskorlátozást figyelembe kell venni.

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

A borsó-aknázólégy

2019. január 19. 05:38

Az inváziós kártevők sorozatban ezúttal a borsó-aknázólégy földrajzi elterjedését, biológiáját, tápnövénykörét és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Veszélyes kártevők: Vetésfehérítő bogarak

2019. április 2. 07:58

A vetésfehérítő bogarak a termesztett gabonaféléink egyik legjelentősebb kártevői. Kártevőként Magyarországon először az 1850-es évek végén írták le. Az elmúlt évtizedekben, az 1980-as évektől kezdődően becsült kártétele megduplázódott őszi búzában.