Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

A tarlókezelést ne hagyjuk ki! De mikor végezzük?

A tarlókezelést ne hagyjuk ki! De mikor végezzük?

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána egyszerűbb és hatékonyabb a következő évi gyomirtás.

Évről évre komoly gondot okoznak az évelő gyomnövények. A száraz tavaszokon korán kihajtanak, mire a gyomirtásokat terveznénk, már nagy egyedszámban, fejlett állapotban fertőznek a területen. Az esőre, vetésre váró, előkészített magágyakban tömeges mezei acat és fenyércirok kihajtást láthatunk szerte az országban. Tavasszal költséges módon, fitotoxicitást kockáztatva tudjuk csak elvégezni az évelők elleni védekezést, amelynek hatékonysága sajnos gyakran elmarad az elvárttól. Előfordul, hogy a többi gyomnövény szempontjából optimális kezelés idejére már megerősödött, túlfejlett évelő példányok vannak a területen, vagy az esőzések miatt nem tudunk időben rámenni a területre, így a kijuttatáskor már hatékonyságcsökkenést és fitotoxicitást tapasztalunk. Gyakori a kétmenetes beavatkozás szükségessége, ami plusz idő- és költségráfordítást igényel, pont abban az időszakban, amikor egyébként is nehezen tervezhető a munkavégzés a tavaszi munkacsúcsok, illetve a kiszámíthatatlan, szeles időjárás miatt.

1. kép: Gyorsan felmelegedő, aszályos tavaszokon rendkívül erős évelő kihajtást tapasztalunk, a mezei acat csapadékszegény időszakban is hajtásnak indul, ha a talajhőmérséklet kedvező (Fotó: Csantavéri)
2. kép: A tavaszi gyomirtás idejére megerősödött, magszárba indult mezei acat, ilyenkor már nagyon ellenálló a gyomnövény (Fotó: Csantavéri)
3. kép: Túlfejlett mezei acat ellen már csak csökkent hatékonyságot tudunk elérni (Fotó: Csantavéri)

A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes, utolérhetetlen hatékonyságú, költségkímélő megoldás.

Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőket, a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk.

A Syngenta totális gyomirtó szere, a Medallon Premium a tarlókezelés hatékony eszköze.

4. kép: A tarlókezelés a parlagfű-mentesítés eszköze is lehet (Fotó: Csantavéri)
5. kép: Medallon Premium parlagfű elleni hatékonysága tarlón (Fotó: Csantavéri)
6. kép: Kezeletlen kontroll: virágzó parlagfű-állomány tarlón (Fotó: Csantavéri)
7. kép: a Medallon Premiummal végzett tarlókezelés látványos hatása a következő évi tavaszi kultúrában. Balra a kezelt táblarész, jobbra a kezeletlen (Fotó: Varga Balázs)

A Medallon Premium speciális formuláció, amely a hatóanyagon kívül ionvédelmi rendszert, valamint természetes eredetű tapadásfokozó anyagot – kukoricaglükózt – tartalmaz.

 • Összetétel: 360 g/l glifozátsav.
 • Hatásmód: totális hatású gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen.
 • Dózis: 2,0-3,0 l/ha magról kelők; 4,0-6,0 l/ha évelők ellen (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, nád).
 • Időzítés: tarlón, a gyomnövények intenzív növekedésekor.
 • Hatásmechanizmus: aromás aminosav bioszintézis gátlás.
 • Hatástartam: csak föld feletti zöld növényi részeken szívódik fel, tartamhatása nincs. Talajon keresztül nem hat.

Spektruma: nem szelektív herbicid, ezért az erősen viaszos és szőrös levelű, valamint a lisztharmat micéliummal erősen fedett levelű gyomnövényzet kivételével minden zöld növényi részt károsíthat. Az egynyári és évelő egy- és kétszikű gyomnövények széles köre ellen hatékony.

A Medallon Premium gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, mint más glifozát tartalmú készítmények.

Gyomfejlettség: magról kelő kétszikűek esetében azok 4-8 leveles fenológiájában, magról kelő egyszikű gyomnövényeknél 3-5 leveles állapotban kell a kezelést elvégezni.

Évelő kétszikű, valamint évelő egyszikű gyomnövények esetében azok intenzív növekedési szakaszában kell a készítményt kijuttatni, hogy a hatóanyag a gyomnövény föld alatti szaporító képleteibe is lejusson. Fényfázisban (nappal) a hatékonysága jobb. Ammónium-nitrát ionnal penetrációja, transzlokációja javítható.

Szelektivitás: a készítmény nem szelektív, a gyomnövényektől megvédendő kultúrnövényre nem kerülhet a hatóanyag, mert azt károsíthatja.

Hatáskifejtés, tünetek, bomlás:

 • A glifozát hatóanyagot a növény a klorofillt tartalmazó zöld részein keresztül veszi fel. A hatóanyag innen transzlokálódik a gyökerekbe, tarackokba, rizómákba. A hatástünetek 1-2 hét után jelentkeznek öregedésben, törpe növésben, levél és hajtásbarnulásban. A folyamat visszafordíthatatlan, az érintett növény elpusztul. Mivel a glifozát a növényben való mozgása folyamán a szaporító képletekbe is eljut, így hatása az évelők esetében is a növény pusztulásához, vagy maradandó károsodásához vezet. Hatékonysága ennek megfelelően dózistól függően kiterjed mind az évelő, mind a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényekre.
 • Már a bejutást követően leállítja a növény életfolyamatait, de a teljes pusztulás csak két hét múlva következik be.
 • Vízben nem bomlik, talajban a felezési idő 0-3 nap.

A Medallon Premium kiemelkedik a más glifozát tartalmú szerek sorából:

 • speciális formuláció, ionvédelmi rendszert tartalmaz – segíti a felszívódást, jobb a hatékonyság,
 • gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik,
 • az egyetlen glifozát, ami beépített tapadásfokozó anyagot tartalmaz – nincs plusz költség, nem kell kevergetni tankkeverékben, egyszerűbb a felhasználás,
 • nem habzik,
 • magas hatóanyag-tartalom: 360 g/l glifozátsav, ami megfelel 439 g/l diammónium sónak,
 • más készítményekkel – pl. Banvel – jól keverhető.

A tarlókezelés szükségessége vitathatatlan. De nagyon fontos az időzítés! A legjobb hatékonyságot akkor tudjuk elérni, ha nem a betakarításhoz közeli időpontban, a tarló első kizöldülése után, a forró nyári időszakban végezzük, hanem azt az időszakot célozzuk meg, amikor az évelő gyomnövény a nyár végén telelőre készül, hűvösödnek az éjszakák, párásabbak a reggelek. Az ekkor végzett gyomirtással elérhetjük azt, ami az igazi célunk, nemcsak a föld feletti zöld lombozatot tüntetjük el, hanem kihasználjuk a totális gyomirtás valódi értékét, a hatóanyag maradéktalanul eljut a telelőre készülő gyomnövény föld alatti túlélőképleteibe, azokat gyengítve, elpusztítva fejti ki hatását.

A tarlókezelés megtérülő befektetés, használjuk ezt az egyszerű növényvédelmi lehetőséget észszerűen.

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az aszat visszaszorítása

2024. július 15. 13:10

Bár megjelenése fenyegető, és néha rendkívül invazívvá válhat, nem olyan nehéz visszaszorítani, mint sok más fajtát.

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

2024. április 17. 11:10

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége.

A mechanikai gyomirtásé a jövő!

2024. március 8. 05:40

A mechanikai gyomirtás visszatérését lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben. Az ökológiai gazdálkodásban eddig is alapvető volt, de most már a teljes szántóföldi növénytermesztésben a reneszánszát éli!

BuXa csomag - Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

2024. március 5. 05:40

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek eredményeképpen a megszokottnál nagyobb felületen várható tavaszi gyomirtás az őszi kalászosokban.

A varasodás elleni sikeres védekezés elemei

2023. március 22. 11:38

Az almának nincs még egy olyan kórokozója vagy kártevője, ami hasonló intenzitású védekezést kívánna, mint a ventúriás varasodás (Venturia inaequalis). A betegség elleni védekezés a növényvédelem gerincét képezi, annak éves költségéből 40-50%-ot tesz ki. A jól átgondolt, megtervezett védekezési program tehát kulcskérdés.

Piretroid rezisztencia – Repcefénybogár

2019. március 29. 11:37

A rezisztencia tesztek alapján Magyarországon 2017-ben a vizsgált repcefénybogár populációk több mint 91%-a (a tesztelt 35 mintából 32 minta) rezisztens, vagy kifejezetten rezisztens besorolású.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: előkészíthető a talaj a hidegtűrő zöldségfélék vetéséhez

2023. március 1. 08:30

Február végére-március első napjaira átmenetileg visszatért a késő téli időjárás.

A közönséges takácsatka károsításának hatása a szója beltartalmi összetevőire

2019. március 25. 08:47

A szója, az EU törekvéseinek köszönhetően egyre növekvő vetésterülettel bír Magyarországon is. A szója beltartalmi paraméterei közül a fehérjetartalom (38-40%), és az olajtartalom (18-22%) a meghatározó.