Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Az Adengo helye a gyomirtási stratégiámban

Az Adengo helye a gyomirtási stratégiámban

növényvédelmi szaktanácsadó, Bóly

Kelet-Baranyában végzem a munkámat, nagyon változatos vetésforgóban, mely a kukorica és a kalászosok mellett szóját, zöldborsót, napraforgót, cukorrépát, őszi káposztarepcét is tartalmaz. A termesztett növények közt van nehezen gyomirtható is.

A gyomirtási stratégiám nem is az egyes kultúrák gyomtalanításárol szól, hanem a táblák, a terület, gyomszabályozásáról. Miben különbözik ez az egyes növények növényvédelmétől? Leginkább abban, hogy a technológia kiválasztásánál nemcsak az adott évre vonatkozó gyomirtó hatást veszem figyelembe. A gyomszabályozásnak ugyanis a következő évekre és növénykultúrákra is hatása van.

Nézzük, milyen lehetőségeink vannak a vetésforgó kukorica szakában!

A kukorica jelenleg jól gyomirtható, több szercsoport, nagyszámú készítménye áll a rendelkezésünkre. Tehát alkalmas a másutt nehezen irtható gyomfajok kiiktatására, valamint az általános gyomosodás csökkentésére.

Lássuk hát, mely fajokra kell céloznom a kezeléseket! Mindenütt előfordul a fenyércirok magról kelve és rizómásként is, tehát posztemergens kezelésre mindenféleképpen szükség van. Egyszikűek közül a fenyércirok mellett jelentős a kakaslábfű, a muhar fajok; helyenként, főleg réti talajokon a csillagpázsit és elszigetelten a kölesfajok is jelen vannak.

Az egyéves kétszikűek közül nagyon változatos dominancia-viszonyok között a parlagfű, selyemmályva, csattanó maszlag, szerbtövis, disznóparéj fajok – elsősorban A. retroflexus, libatop, kultúrgyomként pedig a herbicid-toleráns napraforgó fordul elő nagy egyedszámban.

Az évelő kétszikűek közül a mezei acat, az aprószulák és a fekete üröm a legjelentősebb.

Milyen stratégiát követhetünk, követünk hasonló gyomviszonyok között? 

  1. Egy védekezés az évelő fenyércirok 30 cm állapotához igazítva.

A stratégia előnye egy jól időzített kezeléssel megoldjuk a gyomirtást. Nagyon látványos, hiszen láthatóan sok gyomtól szabadítjuk meg a kukoricát.

Hátrányok: a kukoricában a gyomok már kárt tettek, lemondunk a termés egy részéről. Amerikai tapasztalatok, melyek szerint a kukoricát 6 leveles koráig érő stressz állapot csökkenti leginkább a termés mennyiségét. Ezen kívül szűk az az időintervallum, mikor a kezelés optimális időben végezhető. Ha az időjárás vagy technikai okok miatt megkésünk, további károkra számíthatunk.

  1. Két kezelés, az első korai posztemergens kezelés az első gyomkelési hullámhoz igazítva, a második az évelő fenyércirok megjelenésekor.

Előnyök: a „látott” gyomok ellen védekezünk, a hatáskifejtéshez nincs szükség csapadékra. A korán megszüntetett gyomosodás nem csökkenti a termést

Hátrányok: pontos időzítést igényel, valamint a kétszeri kezelés gép igénye.

  1. Két kezelés: az első preemergens, a második az évelő fenyércirok 30 cm es fejlettségekor.

Előnyök: kevésbé kényes az időzítésre.

Ha évelő gyomfajok: acat, feketeüröm már előjöttek 2,4 D– vagy glifozát-tartalmú szerrel kombinálható a gyomokra posztemergensen, a kukoricára preemergensen (pre-poszt technológia).

Hátrányok: bemosó csapadékot igényel. A kétszeri kezelés gépigénye

Valamennyi technológiai változatban egy kezelés az évelő fenyércirokra céloz. De mikor is van az ideje a kukorica fejlettségéhez képest? Ez nagyon változó. A talaj hőmérsékletétől és víztartalmától függően jelentősen eltérő lehet. Enyhe tél utáni meleg tavaszon, akár a kukorica vetése elött is előjöhet. Két évben tapasztaltam ilyen extrém korai megjelenést.

Bebiztosítjuk a termést

Hűvösebb időjárás esetén később jön, jellemzően május elején, közepén, néha ki is hagy egy évet.

A klímaváltozás hatására azonban a kukorica vetése is előrébb került. Míg az 1980-as években április 20-a környékén kezdtük a vetést, ez mára április első hetére jött elő. Így gyakran előfordul, hogy a kukorica kései, 8-10 leveles állapotában vagyunk kénytelenek védekezni.

A leírt gyomviszonyok mellett nem várhatunk eddig a gyomkonkurencia kikapcsolásával. Szükség van egy kezelésre a korai gyomosodás leküzdésére.

Tehát a két kezeléses technológia az optimális megoldás.

Miért használom az Adengo-t az első kezelésre?

Rugalmas a felhasználási ideje vetéstől a kukorica 3-leveles koráig, tehát tudjuk a kezelést az évjárathoz igazítani, a kukorica kelése elött alkalmazva alkalmas pre-poszt kezelésre, a korán megjelenő évelő gyomfajok ellen glifozáttal vagy 2,4 D-vel kiegészítve.

 Preemergensen alkalmazva is kevéssé kényes a bemosó csapadékra, hetek múlva is képes az eső hatására aktiválódni, a már kikelt egyéves gyomokat elpusztítani és a kései gyomosodást meggátolni.

Hetek múlva is képes az eső hatására aktiválódni

Korai posztemergensen alkalmazva a „látott gyomok” első kelési hulláma ellen alkalmazzuk és tartamhatása megakadályozza a további gyomkelést, ezzel bebiztosítjuk a termést.

Varga Zoltán
növényvédelmi szaktanácsadó, Bóly

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

2019. április 27. 07:17

Az elsodródásmentes és gyomspecifikus eljárással minimalizálhatók a környezetre nehezedő káros hatások, csökkenthető a herbicidhasználat, ezáltal mérséklődik az élelmiszerláncba bejutó növényvédőszer-maradékok és metabolitok mennyisége.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Talajápolás felsőfokon - vegyszermentes gyomirtás bármely kultúrában

2019. február 7. 17:27

Hatékonyan és megbízhatóan végezhetünk mechanikus gyomirtást az 1,50 m-től egészen a 27,00 m-es munkaszélességű Hatzenbichler gyomfésűkkel.

A repce őszi gyomirtása FMC technológiával

2018. augusztus 22. 07:34

A fiatal repcét elnyomhatják gyomnövényei, ennek következtében nehezebben fejődnek, felnyurgulnak és könnyebben kifagyhatnak, később pedig ellehetetlenítik a veszteségmentes betakarítást.