Gyomirtás
Gyomirtás

Végül nem zsombort arattunk repce helyett

Végül nem zsombort arattunk repce helyett

Agrofórum Online

A DuPont™ Salsa® gyomirtó szer használatának tapasztalatairól Sümegi Zsoltot kérdeztük, aki Fejér megyében dolgozik növényvédelmi szakmérnökként, mintegy 4000 ha intenzív szántóföldi kultúrában.

Milyenek a repce gyomirtásával kapcsolatos tapasztalataid, szokásaid?

Gyomirtás szempontjából az őszi kezelést részesítem előnyben és nem a preemergens, hanem a posztemergens megoldások közül választok. Mindemellett fontos számomra, hogy posztemergensen legyen meg a lehető legnagyobb rugalmasságom. Természetesen előfordult már, hogy tavaszi kezelést is kellett végeznünk.

A 2016-17-es növényvédelmi szezonban 298 hektáron termesztettünk repcét, aminek érdekessége, hogy 4 hektáron rovarkártétel miatt a repcét újravetettük, immár tavaszi repcével. Rá kellett jönnöm, hogy nincs igazán tapasztalatunk a tavaszi repce gyomirtásával kapcsolatban.

Melyek voltak a fő gyomproblémáid az idei szezonban?

A zsombor, a pipacs és tavasszal a kender. A területen lévő T4-eseket, T3-asokat (datura, libatop stb.) a Salsa® önmagában is megfogta, gyérítette őket, de nem volt tömeges a kelésük. Nálam versenyképes volt az állomány, a T4-es ilyenkor nem okoz akkora gondot.

A zsombor annál inkább nehézséget jelentett, ahol nagyon jók voltak a Salsa®-ra alapozott gyomirtási tapasztalatok. Kicsit későn értünk oda, de ősszel lekezeltük a zsomboros területet; 3 héttel később kimentem egy utolsó szemlére, látni akartam, hogy milyen kultúrnövény- és gyomállománnyal megyünk a télbe. A zsomborokon látszott, hogy nem érzik jól magukat, de ott voltak még a területen. A Salsa® a kezelési állapotukban megállította a gyomokat, amelyek tavaszra eltűntek. Hóolvadás után tökéletesen tiszta táblát kaptunk, pedig eléggé fertőzött volt a terület. Azt gondoltam, hogy tavasszal még küzdeni fogok vele, de nem így lett.

Hogyan kezeltétek azokat a területeket, ahol a zsombor mellett a pipacs és a kender is gondot okozott?

Oda Salsa® + Ikarus* (klopiralid + pikloram + aminopiralid) kombináció került. Volt olyan területem, ahol töménytelen mennyiségű zsombor és pipacs volt, alig lehetett látni a repce sorát. Úgy véltük, hogy a már kikelt állomány ellen hatékony lesz a kezelés, az éppen kelő gyomok ellen nem, de itt sem volt gond, az utókeléseket is megfogta. Végeredményben sikerült innen is 37 mázsa repcét betakarítanunk hektáronként.

Az őszi kezelésekben abszolút pozitívan csalódtam, amikor láttam, hogy a fejlett gyomnövények és a kissé késői kezelés ellenére tavasszal mégsem találtam a kezelt táblákon gyomot. A kombájnosaim – ismervén a területet – arra számítottak, hogy zsombort aratunk. Kellemesen csalódtunk.

A tavaszi repce gyomirtását végül hogyan oldottad meg?

Itt is a Salsa® + Ikarus* kombinációt alkalmaztuk. 4 leveles repcében 4-6 leveles összefüggő kender gyomállomány kezelésével nem az volt az elsődleges cél, hogy a gyomirtás ideális legyen, hanem hogy rend legyen, ne büntessenek meg. Ennek ellenére megfogta a 4-6 leveles kendereket is. Természetesen ez a tavaszi kezelés a repcét is visszavetette körülbelül 2 hétre. Végeredményben patyolat tiszta és egészséges a tavaszi repce állományunk még most, július elején is.

Sok cég területi képviselőjét megkérdeztem, de nem volt használható gyakorlati tapasztalat a tavaszi repce gyomirtásával kapcsolatban. Így kipróbáltam ezt a kombinációt. Tudomásul kell venni, hogy egy kicsit „belenyúl” a repce életébe. Ha elkezdtem volna feltölteni ezt a repcét huminsavval, biostimulátorral, tápanyagokkal, akkor gyorsabban túllendül rajta, de mint mondtam, most nem ez volt a cél.

Miért ezt a kombinációt használtad ősszel és tavasszal is?

Ennek nemcsak szakmai, de ökonómiai okai is voltak. Ennél olcsóbb és hatékonyabb kombináció jelenleg nincs, ami a feladatot nálam megoldotta volna. Abból a szempontból is helyén van ez a kombináció, mert rugalmas, abszolút a gyomokhoz lehet igazítani, nem kell a repcével különösen törődni. Más készítmények esetében sokszor maga a repce fenológiája a korlátozó tényező. Ez a kombináció tökéletesen megoldja azt, amit egy preemergens kezelés megoldana, csak a csapadék esetleges elmaradásának kockázata nélkül. Én a legnagyobb szabadságfokot ebben érzem.

(DuPont Magyarország Kft.)

Szakmázzunk a Bayer-rel! – Egyre fontosabbá válik a kalászosok őszi gyomirtása

2019. november 25. 14:28

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit. Ma már az őszi kalászosok közel 10%-án alkalmazzák a termelők, és aránya évről évre növekszik.

Csapadékos, enyhe időjárás november elején? Erős őszi gyomosodás? – A BIZON™ a megoldás!

2019. november 9. 10:46

Nagyon fontos, hogy meg kell várni a gyomok kelését és a kezelést azok ellen kell kijuttatni.

Extrém száraz, meleg ősz? Nem működnek az alap gyomirtó szerek repcében? BELKAR™ A MEGOLDÁS!

2019. október 25. 05:17

2018 ősze soha nem látott hosszúságú és szárazságú volt. Akkor azt gondoltuk, ilyen egyhamar nem fog megismétlődni. Aztán 2019 majdnem lemásolta az előző ősz időjárását.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Tetemes a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. szeptember 24. 09:03

A tartós szárazság felgyorsította a kukorica érési folyamatait, így a korai érésű hibridek aratása is megkezdődhet.

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

2018. február 5. 19:06

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

A szárazság továbbra is meghatározó - azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

2019. április 29. 03:17

A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak.

Ritka kártevők a repcében

2019. december 6. 04:37

Az őszi káposztarepce az a szántóföldi növénykultúránk, amelynek növényvédelmében az állati károsítók döntő jelentőséggel bírnak és amelynek a termesztési költségeiben az ilyen károsítók elleni védekezés adja az egyik legnagyobb tételt.