Agrárközélet
Agrárközélet

Bayer Farm: növényvédelmi technológiákkal ismerkedtek az egyetemi hallgatók

Bayer Farm: növényvédelmi technológiákkal ismerkedtek az egyetemi hallgatók

Bayer Hungária Kft.

Mintegy 250 érdeklődő látogatott el 2019. június 12-én a Heves megyei Szihalomra, ahol a Goldfarm Kft. telephelyén kialakított parcelláknál a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletágának munkatársai mutatták be az érdeklődő partnereknek a vállalat legújabb, integrált növénytermesztési - és növényvédelmi megoldásait. A cég idén - immáron ötödik alkalommal - négy helyszínen rendezte meg a Bayer Farmot. A szihalmi bemutatón a gödöllői székhelyű Szent István Egyetem 25 diákja is részt vett. A Bayer Crop Science divíziójának egyik fő célja, hogy az agráregyetemeken tanulók pályaelhagyását megfékezze.

„2050-re közel 10 milliárdan leszünk a Földön. Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni igen nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer alapanyagaink 30 százalékát pusztítanák el. A Bayer egyik legfontosabb célkitűzése az innovatív megoldások fejlesztése a fenntarthatóság jegyében és ökológiai lábnyomunk csökkentése“ – mondta videóüzenetében Kyster Angéla, a Bayer Crop Science üzletágvezetője Magyarországon és az Alpok-Adria régióban.

Mintegy 250 érdeklődő látogatott el a Heves megyei településre, ahol a Goldfarm Kft. telephelyén kialakított parcelláknál a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletágának munkatársai mutatták be a vállalat új, integrált növénytermesztési megoldásait. A cég idén négy Bayer Farmot rendezett, a szihalmi bemutató a programsorozat harmadik állomása volt.

Szihalom, Goldfarm Kft.

Kisebb csoportokra osztották a program résztvevőit, akik a telephelyen kialakított hat állomáson testközelből is megismerkedhettek – a nemesítésnek köszönhetően – a legújabb kukorica-, és repcefajtákkal, valamint a vállalat vegyszeres növényvédelmi technológiáival. A hetedik állomáson pedig a hatósági engedélyeztetési folyamatokat és a Bayer méhvédelmi programját – a méhhotelek és méhlegelők fontosságát – mutatták be interaktív előadás keretén belül a Bayer Hungária Kft. szakemberei. Emellett a fenntartható mezőgazdaság kérdéskörét is részletesen körbejárták az eseményre ellátogató érdeklődőkkel.

Szihalom, Goldfarm Kft. Fotó: Lovász Csaba

A Bayer Farmra a Szent István Egyetem 25 fős diákcsoportja is ellátogatott. Az agráregyetem tanulói nagy érdeklődéssel hallgatták végig a parcellák mellett tartott információgazdag előadásokat. “Végre a gyakorlatban is megnézhettük, hogy egy nagyvállalat milyen erőfeszítéseket tesz az egyre növekvő emberiség élelmezéséért. Az itt elhangzott érdekességek sokkal jobban megmaradnak az emberben, mintha azokat az iskolapadból hallgatta volna végig. Számomra a Bayer Farm egyik legérdekesebb része az volt, hogy egy hatóanyag hogyan jut el az engedélyeztetésig, és milyen sok vizsgálaton kell átesnie ehhez. Növényorvos hallgató vagyok, ősszel végzek a Szent István Egyetem Budai Campusának Kertészettudományi Karán és az államvizsga után szívesen dolgoznék hatóanyag-kísérletekkel”– mondta Iváncsik Bence.

Szihalom, Goldfarm Kft.

“Megdöbbentő volt egymás mellett látni a különböző növényvédelmi szerekkel kezelt és a teljesen kezeletlen parcellákat, amiket a kezelés elmaradása miatt számos károsító támadott meg, tönkretéve a növényeket. Növényorvosnak tanulok, így a jövőben is mindig tisztában kell lennem a piacon elérhető, és a kísérletek alatt álló növényvédelmi szerekkel, valamint a különböző fertőzésekkel. A családi házunkhoz tartozik egy szép, nagy kert, aminek ápolását a szüleim rám bízták. Otthon is az átgondolt vegyszerhasználat híve vagyok, hiszen mindenkinek fel kell tennie a kérdést önmagának: inkább ne használjunk növényvédő szereket, – aminek következményeként akár az egész termés kárba veszhet – vagy használjuk őket annak érdekében, hogy biztosan legyen mit ennünk? Jó dolognak tartom azt is, hogy folyamatosan próbálnak a nemesítők minél nagyobb terméshozamú fajtákat létrehozni, de ha az emberiség nem szab gátat a mértéktelen élelmiszerpazarlásnak, akkor komoly gondok elé nézhetünk” – vélekedett Vöő Csaba.

Az egyetemisták csoportjában három indiai cserediák is volt. Govindu Dayakar számára azért volt különösen fontos a Bayer Farmon való részvétel, mert India a világ második legnépesebb országa, ezért nagyon közelről érinti a gyarapodó népesség élelmezésének kérdése.

 

Kiemelt képen: Sárbogárd – Nagyhörcsökpuszta, Széra Kft.

Digitális információ munkacsoport alakult a kamarában

2019. július 19. 10:52

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19. 07:34

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.

Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia Budapesten

2019. július 19. 05:38

A precíziós gazdálkodás kiemelten fontos nemzetgazdasági szempontból is, mert a digitális technológiák kulcsszerepet játszanak abban, hogy a gazdálkodók megfeleljenek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a versenyképesség kihívásainak.

Nincs ok az aggodalomra, az uniós élelmiszerek döntően szermaradvány-mentesek

2019. július 18. 09:33

Az európai fogyasztók negatív egészségügyi hatást okozó szermaradvány-kitettsége alacsony.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!

2019. január 5. 06:29

Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

Inváziós kártevők: az inváziós tölgy csipkéspoloska

2019. február 1. 09:50

Városi fákon, de erdőkben is már július elejére/közepére látványos lombelszíneződést idézhet elő az inváziós tölgy csipkéspoloska, ami jól elkülöníthető az aszály miatti, illetve az őszi levélsárgulástól. A rovarfaj földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, életmódjáról, a tölgyekre kifejtett hatásáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól az Inváziós kártevők sorozatunk ezen írása.