Gyümölcs

A diótermesztés „sötét oldala”

Agrofórum Online

Hazánk diótermesztése hektikusan változott az elmúlt 30 év során. Szinte minden kertben, parkban, folyóparton megszokott látványt nyújtanak a terebélyes diófák. Az utóbbi években azonban egyre nehezebb mind a kiskerti, mind a nagyüzemi diósokat megvédeni a különböző kórokozóktól és kártevőktől.

A betakarítás idejére már csak aszott, fekete, rothadt terméseket találunk az avarban. Vajon mi lehet ennek az oka? Minden esetben a dióburok-fúrólégy a főellenség, a főkártevő, vagy az ördög itt is a részletekben rejlik? A következőkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg.

A nemes dió (Juglans regia) már évszázadok óta meghatározó héjas gyümölcse a hazai kertészeteknek. Ha elfelezzük a tisztított termést, egyesek az emberi agyra hasonlító alakzatot látnak benne. Tény, hogy a benne rejlő ásványi anyagok és növényi olajok rendkívül jó hatással vannak az emberi idegrendszerre is.

Már a 18. században íródott törvények és kereskedelmi levelek is megemlítik a szatmár-beregi kistérségből származó szilva és dió kereskedelmének jelentőségét. A hazai szortimentben pedig főleg hazai nemesítésű fajták találhatóak. Szentiványi Péter nemesítő munkássága pedig lehetővé tette az intenzív diótermesztést hazánkban.

Az elmúlt évek telepítési programjai miatt ma már 5500–6000 ha-on termelünk diót, mind belföldi, mind külföldi felhasználásra. A globális felmelegedés és a drasztikusan változó időjárási anomáliák miatt ennek a gyümölcsnek a termesztése is egyre nehezebbé válik.

A termesztési technológia sajátossága az alacsony hektáronkénti tőszám, illetve a kései termőre fordulás. A dió termesztésben nincsenek bevált törpésítő alanyok, így a növény a terebélyes habitusa miatt egyedi növényvédelmi technológiát kíván meg.

Az egyik legnagyobb veszélyt a dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completta) okozza a már beérett gyümölcsökön. Ez a kártevő a gyümölcsben fejlődő fúrólegyek közé tartozik, csakúgy, mint az amerikai keleti cseresznyelégy (Rhagoletius cingulata).

Ezek a fúrólegyek a frissen kötődött gyümölcsökbe rakják a petéiket, és később a nyüvek rágása miatt a gyümölcs lehullik. A rágás hatására alakul ki a fekete szín, amely sokszor összekeverhető a dió baktériumos rügy-, termés-, levélfoltosságával (Xanthomonas campestris pv. juglandis).

Gyakran ezek között a károkozások között ok-okozati összefüggés van. A fúrólegyek sebzése után a nyüvek károkozása fertőzési kaput nyit, és a különböző bakteriális kórokozók is könnyebben felszaporodnak a gyümölcsben ennek hatására.

Számos fertőzés jellemző még a dió kórtanában, ilyen például a különböző Erwiniás, és Brenneriás patogének. Egy megfelelően karban tartott ültetvényben, ahol megfelelően el vannak végezve a különböző növényvédelmi munkák, nem okoznak jelentős kárt ezek a baktériumtörzsek.

Érdemes mindig kezelnünk a fák mélyebb sebhelyeit, a nagy felületű és mély sebek gyorsan elrákosodnak, illetve a fa jelentős mennyiségű nedvveszteséget is szenved ennek hatására.

Illetve a dió metszéséhez hozzátartozik a hagyományos gömbkorona ritkítása is, mely során az idősebb, megvastagodott termőágakat érdemes időnként kiválogatni. Ellenkező esetben a korona belseje árnyékos lesz, romlik a termőrügyek differenciálódása, illetve sokkal nehezebb lesz elérni az évről évre ismétlődő termésmennyiséget.

A sebek kezelése és a törzsek meszelése egy olcsó, de hatékony módja a fertőzések kiküszöbölésének. A dió növényvédelmét tovább nehezíti, hogy a fa habitusa és koronaformája jóval meghaladja az átlagos gyümölcsfákét. Ezért a hagyományos kertészeti permetezők nem alkalmasak a teljes szerfedettség biztosítására.

Erre megoldást jelenthet a légi növényvédelem, ebben az esetben a drónok bevonása kérdéses lehet, hiszen számos hatóanyag nincs még engedélyezve, illetve a nagy lombfelület nagy lémennyiséget is igényel.

A helikopteres permetezés pedig egy hatékony, de ugyanakkor költséges megoldása a permetszerek kijuttatásának. A fúrólegyek gyérítésére megoldást jelenthet a tömegcsapdázás, illetve a feromonos légtérterítési módszer is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

2023. február 21. 04:36

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

Mi okozhatja a faszövet barna színű elváltozását a diófa oltványnál?

2022. április 10. 09:36

Diófa oltványomnál a vezér vessző felső része elhalt. Visszametszettem, a belsejében barna elszíneződés látszott. Mit tudok tenni, vegyem ki a fát vagy tudom valamivel kezelni?

Mikor és mivel kell permetezni a diófát?

2022. október 10. 04:36

Mikor kell permetezni és pontosan mivel kell permetezni a diófát? Válaszukat előre is köszönöm!

Miért hullik le már nyár végén a diófa levele?

2024. szeptember 3. 04:36

Kérem válaszukat! Miért hullik le már most a diófa levele?