Gyümölcs
Gyümölcs

A kajszi metszése szakszerűen – Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

A kajszi metszése szakszerűen – Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

Agrofórum Online

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. A kajszi kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.

 • A kajszi kompakt váza egy alacsony törzsű, nyitott koronaforma, ami négy vagy öt vázágból és az azokon kialakított gallérágakból áll.
 • A kajszinál nemcsak az egyéves vesszők, hanem a két-három éves gallyak is értékes termőrészek, tehát ezeket hagyjuk meg a fenntartó metszéskor.
 • A metszés alapvetően ritkításból álljon, a visszametszéseket lehetőség szerint kerüljük. El kell dönteni, hogy egy-egy elem szükséges-e vagy sem. Ami marad, azt teljes hosszban meghagyjuk, ami nem, azt pedig tőből eltávolítjuk.
 • A kajszi virágrügyekből képzi a termését.
 • A pirosbimbós állapot már alkalmas a kajszi metszésére. Télen a gutaütés veszélye miatt nem célszerű a fát metszeni, de rügyduzzadástól lehet, sőt az sem baj, ha virágzáskor történik az ápolási munka. A metszés tenyészidőszakban bármikor, egészen szeptemberig történhet.
 • A fenntartó metszés tőből történő ritkításból áll, alapvetően nem végzünk visszametszéseket, csak ha nagyon indokolt.
 • A metszéssel föntről lefelé és kívülről befelé haladhatunk. A műveletet a vázágak végén kezdhetjük meg.
 • A vázágak végén kiválasztjuk a vezérvesszőket, amelyek konkurenseit el kell távolítani, majd azon lefelé haladva ritkítást végezni.
 • Azokat az erős elágazásokat, amelyekre nincsen szükség, tőből kell eltávolítani. A nyitott korona belseje felé például nem szabad erős elágazásokat nevelni, maximum egyéves termőrészek vagy kétéves gallyak maradhatnak meg abba az irányba.
 • A vázág végén érdemes termővesszőket és termőgallyakat meghagyni.
 • A gallérágak kiválasztásánál arra kell törekedni, hogy ne zavarják egymást. Ha ránőnek egymásra, akkor érdemes visszavenni a végükből.
 • Ha a vázág többfelé elágazódik, akkor mindegyik elágazás végét ki kell hegyezni, ki kell választani egy vezérvesszőt, és annak konkurenciáit eltávolítani, majd lefelé haladva ritkítani.
 • Ahol keresztben állnak a vesszők, és zavarják egymást, ott el kell távolítani az egyik elemet.
 • Elsősorban a fa felső részén kell erőteljes ritkítást elvégezni, alul óvatosabban metszünk, mert ott érezteti hatását a talajmenti fagy, valamint alul nehezebben újul meg bármi, amit levágunk.

 

Kíváncsi vagy, hogyan kell megmetszeni az őszibarackot? Erről az alábbi videónk szól:

Kíváncsi vagy, hogyan kell megmetszeni az almafát? Erről az alábbi két videónk szól:


Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csoda lenne, ha nem lenne drága a meggy, kisebb termés várható belőle

2024. június 9. 08:10

A magyarországi ültetvényekben jelenleg látható kép alapján 50-57 ezer tonna közé becsülhető az idei meggytermés.

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

2024. május 9. 07:10

A málna- és szederbokrok szeretik a napos, jól szellőző területeket. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolság legyen a bokrok között.

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

2024. május 8. 07:10

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat.

Ha nyüves a cseresznye, akkor az bizony cseresznyelégy

2024. május 7. 07:10

Lárváit a cseresznye héjába rakja, és azokból a lárvák kiköltődve táplálkoznak a gyümölcsben, ami csökkenti annak minőségét és értékét.

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

2020. február 17. 14:21

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?

Kevés az idénymunkás Nagy-Britanniában

2020. április 27. 09:16

A brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

2018. december 20. 08:15

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).