30℃ 16℃
június 1. Tünde, Jusztinusz
Gyümölcs

Fóliasátorban mi is próbálkozhatunk vele: a Tamarillo termesztése

Agrofórum Online

Hallott már a fán növő „paradicsomról”? A Tamarillót a tojás alakú és ízletes gyümölcse miatt termesztik.

Magyarországon egzotikus növénynek számít, azonban hobbikertészek melegházaiban és fóliasátraiban egyre többször fordul elő. Hazánkban elsősorban dézsás növényként tartható.

Származás

A Tamarillo (Solanum betaceum) a burgonyafélék családjába tartozik. Ebbe a családba sorolható a paprika, padlizsán és a paradicsom is. A Tamarillo termése nagyon hasonlít a paradicsoméhoz, ezért paradicsomfának is nevezik. Közép- és Dél- Amerikában őshonos növény. Brazíliában, Ecuadorban és Kolumbiában is termesztik. Új-Zélandon és Kenyában pedig széles körben elterjedt.

Jellemzői

A Tamarillo a trópusi éghajlaton őshonos, ahol a hőmérséklet általában 25-27 °C. Elágazó, cserje. Nagy, szív alakú, szőrös levelekkel rendelkezik. Virágai kis méretűek, halvány rózsaszínűek és illatosak.

Öntermékeny növény. Megporzása a méhek és a szél által történik. A termése kb. 5 cm és tojásdad alakú. Piros vagy narancssárga színű.

Több Tamarillo fajta található meg a piacon. Így lehetnek 5-6 m és 1,5-2 métert elérő fajtái is. Egy jól gondozott paradicsomfa 7-12 évig terem.

Paradicsomhoz hasonlító termés
Paradicsomhoz hasonlító termés

Vetés, palántanevelés

A trópusi, szubtrópusi területeken tavasszal kerül sor a magok vetésére.  A mérsékelt égövön szintén ilyenkor, ám a fagyveszély miatt elsősorban palántanevelés történik.

A magokat 5 mm mélyre kell vetni. A talaj nedves legyen. A magok 7- 28 nap alatt csíráznak ki, 18-28 °C-os talajhőmérséklet során.

A palántákat akkor ültessük ki a szabadföldbe, ha a fagyveszély elmúlt. Olyan helyet válasszunk, ahol 6-8 órás megvilágítás éri. A palánta akkor alkalmas a kiültetésre, ha megjelentek az első valódi leveleik. Ekkor a Tamarillo kb. 5-10 cm magas.

Gondozás

A Tamarillo termékeny és jó vízáteresztő képességű talajt kedvel. Enyhén savas, semleges (pH 5,8- 7) talaj a legalkalmasabb a számára. Sekélyen gyökerezik, ezért könnyen kiszáradhat. A nyári melegben rendszeresen öntözzük.

Ha a növény eléri a 100-120 cm-t, akkor kell visszametszeni. A szárak rövidítése és a fiatal hajtások visszacsípése eredményezi a tömör növekedést. Illetve így növekszik az elágazások száma és szabályozható a termésmennyiség is. Ősszel ajánlatos a metszést elvégezni.

Mivel a Tamarillo fagyérzékeny, ezért télen átteleltetni szükséges. Fagymentes helyen teleltessük.

A paradicsomfa betakarítása

A Tamarillo kétévesen hozza az első termését, amelyek, nyár végétől egészen ősz végéig érnek. A gyümölcsök akkor érettek, amikor a zöld szín sárgás-vöröses színűvé alakul. Egy paradicsomfa a fajtájától és korától függően 10-30 kg termést adhat.

A Tamarillo felhasználása

A gyümölcs fogyasztható nyersen, salátában vagy gyümölcssalátában, főzve gyümölcsszószként vagy lekvárként. A tápanyagtartalma magas, A, B6, C és E-vitamintartalma, illetve vastartalma jelentős.

A Tamarillóból az eredeti élőhelyén különleges szószokat készítenek. Peruban a gyümölcsöket grillezik, így segítve elő a héj leválást. Ezt követően kockára vágott zöld paprikával keverik össze, majd sóval és borssal ízesítik. Ecuadorban pedig csípős szószokat készítenek belőle, csillagfürt és chili hozzáadásával.

Dihen Adrienn

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A klímaváltozás fenyegeti a banán jövőjét

2025. május 30. 16:10

Klímaváltozás miatti hőhullámok, vízhiány és trópusi betegségek veszélyeztetik a banántermelést, ami drágulást és ellátási gondokat okozhat.

A Mathà-féle csapos metszés alapjai

2025. május 8. 08:10

A Mathà-féle metszés során eltávolítjuk a túlzottan erős, konkurens növedékeket és 3-4 rügyre metsszük vissza az egyéves vesszőket.

Tafrina utáni regenerálódás természetes megoldással: a Trichoderma és a Tricho Immun szerepe

2025. április 29. 05:40

A Tricho Immun egy magyar szabadalom alapján készült biostimulátor, amely koncentráltan tartalmaz Trichoderma gombát.

Mi jön a fagyok után? – Így gondozzuk a károsodott gyümölcsfákat!

2025. április 23. 08:10

Az elmúlt hetek faggyal kapcsolatos történéseit összegezve, több tíz milliárdos kár érte a hazai kertészeteket, de hiba lenne magára hagyni a gyümölcsfákat.

A veteményesben is divatba jött a zebra

2019. április 7. 06:51

Zebraparadicsom? Sokan biztosan felkapják most a fejüket, pedig a különleges paradicsomfajták között még a zebraparadicsomnál is találni érdekesebb fajtát.

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

A Magyar Paradicsom Napja

2024. május 29. 06:40

A paradicsom a legváltozatosabb és legkedveltebb palántáról nevelt növényünk a veteményesben. A hobbikertészek és gazdálkodók körében egyaránt folyamatosan nő a népszerűsége, ezért idén újra megrendezésre kerül a Magyar Paradicsom Napja szakmai rendezvény Mórahalmon.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.