Gyümölcs

Fóliasátorban mi is próbálkozhatunk vele: a Tamarillo termesztése

Agrofórum Online

Hallott már a fán növő „paradicsomról”? A Tamarillót a tojás alakú és ízletes gyümölcse miatt termesztik.

Magyarországon egzotikus növénynek számít, azonban hobbikertészek melegházaiban és fóliasátraiban egyre többször fordul elő. Hazánkban elsősorban dézsás növényként tartható.

Származás

A Tamarillo (Solanum betaceum) a burgonyafélék családjába tartozik. Ebbe a családba sorolható a paprika, padlizsán és a paradicsom is. A Tamarillo termése nagyon hasonlít a paradicsoméhoz, ezért paradicsomfának is nevezik. Közép- és Dél- Amerikában őshonos növény. Brazíliában, Ecuadorban és Kolumbiában is termesztik. Új-Zélandon és Kenyában pedig széles körben elterjedt.

Jellemzői

A Tamarillo a trópusi éghajlaton őshonos, ahol a hőmérséklet általában 25-27 °C. Elágazó, cserje. Nagy, szív alakú, szőrös levelekkel rendelkezik. Virágai kis méretűek, halvány rózsaszínűek és illatosak.

Öntermékeny növény. Megporzása a méhek és a szél által történik. A termése kb. 5 cm és tojásdad alakú. Piros vagy narancssárga színű.

Több Tamarillo fajta található meg a piacon. Így lehetnek 5-6 m és 1,5-2 métert elérő fajtái is. Egy jól gondozott paradicsomfa 7-12 évig terem.

Paradicsomhoz hasonlító termés
Paradicsomhoz hasonlító termés

Vetés, palántanevelés

A trópusi, szubtrópusi területeken tavasszal kerül sor a magok vetésére.  A mérsékelt égövön szintén ilyenkor, ám a fagyveszély miatt elsősorban palántanevelés történik.

A magokat 5 mm mélyre kell vetni. A talaj nedves legyen. A magok 7- 28 nap alatt csíráznak ki, 18-28 °C-os talajhőmérséklet során.

A palántákat akkor ültessük ki a szabadföldbe, ha a fagyveszély elmúlt. Olyan helyet válasszunk, ahol 6-8 órás megvilágítás éri. A palánta akkor alkalmas a kiültetésre, ha megjelentek az első valódi leveleik. Ekkor a Tamarillo kb. 5-10 cm magas.

Gondozás

A Tamarillo termékeny és jó vízáteresztő képességű talajt kedvel. Enyhén savas, semleges (pH 5,8- 7) talaj a legalkalmasabb a számára. Sekélyen gyökerezik, ezért könnyen kiszáradhat. A nyári melegben rendszeresen öntözzük.

Ha a növény eléri a 100-120 cm-t, akkor kell visszametszeni. A szárak rövidítése és a fiatal hajtások visszacsípése eredményezi a tömör növekedést. Illetve így növekszik az elágazások száma és szabályozható a termésmennyiség is. Ősszel ajánlatos a metszést elvégezni.

Mivel a Tamarillo fagyérzékeny, ezért télen átteleltetni szükséges. Fagymentes helyen teleltessük.

A paradicsomfa betakarítása

A Tamarillo kétévesen hozza az első termését, amelyek, nyár végétől egészen ősz végéig érnek. A gyümölcsök akkor érettek, amikor a zöld szín sárgás-vöröses színűvé alakul. Egy paradicsomfa a fajtájától és korától függően 10-30 kg termést adhat.

A Tamarillo felhasználása

A gyümölcs fogyasztható nyersen, salátában vagy gyümölcssalátában, főzve gyümölcsszószként vagy lekvárként. A tápanyagtartalma magas, A, B6, C és E-vitamintartalma, illetve vastartalma jelentős.

A Tamarillóból az eredeti élőhelyén különleges szószokat készítenek. Peruban a gyümölcsöket grillezik, így segítve elő a héj leválást. Ezt követően kockára vágott zöld paprikával keverik össze, majd sóval és borssal ízesítik. Ecuadorban pedig csípős szószokat készítenek belőle, csillagfürt és chili hozzáadásával.

Dihen Adrienn

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jó tanácsok a tavaszi metszéshez + videó

2025. március 18. 17:10

A felmelegedéssel elindultak a kerti munkálatok és természetesen a metszés is. Talán olvasóink, nézőink zöme már túl van a műveleten. Mi azért még adunk néhány jó tanácsot.

Fügefa szaporítása házilag: hogyan érdemes csinálni?

2025. február 23. 08:10

Egy kis türelemmel és gondoskodással saját fügefa nőhet a kertünkben, amely éveken át finom gyümölcsökkel lát el minket.

A nagy visszatérő: a szilvatermesztés előnyei

2025. február 20. 07:10

Miért érdemes még mindig foglalkoznunk a szilvatermesztéssel? Milyen buktatókat rejt ennek a kivételes csonthéjasnak a gondozása?

Mit jelent gyümölcsfáink hideg- és melegigénye?

2025. február 14. 07:10

A különböző típusú rügyek hidegigénye eltérő, nem egy időben fognak kilépni a mélynyugalomból.

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

2023. július 23. 17:10

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?

A zöldségtermesztő, aki kókusz szubsztrátra váltott

2023. január 23. 08:34

A paradicsomtermesztéssel foglalkozó Van den Berg számára kulcsfontosságú, hogy friss és megbízható termékeket kínáljon a fogyasztóinak.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.