Gyümölcs

Fóliasátorban mi is próbálkozhatunk vele: a Tamarillo termesztése

Agrofórum Online

Hallott már a fán növő „paradicsomról”? A Tamarillót a tojás alakú és ízletes gyümölcse miatt termesztik.

Magyarországon egzotikus növénynek számít, azonban hobbikertészek melegházaiban és fóliasátraiban egyre többször fordul elő. Hazánkban elsősorban dézsás növényként tartható.

Származás

A Tamarillo (Solanum betaceum) a burgonyafélék családjába tartozik. Ebbe a családba sorolható a paprika, padlizsán és a paradicsom is. A Tamarillo termése nagyon hasonlít a paradicsoméhoz, ezért paradicsomfának is nevezik. Közép- és Dél- Amerikában őshonos növény. Brazíliában, Ecuadorban és Kolumbiában is termesztik. Új-Zélandon és Kenyában pedig széles körben elterjedt.

Jellemzői

A Tamarillo a trópusi éghajlaton őshonos, ahol a hőmérséklet általában 25-27 °C. Elágazó, cserje. Nagy, szív alakú, szőrös levelekkel rendelkezik. Virágai kis méretűek, halvány rózsaszínűek és illatosak.

Öntermékeny növény. Megporzása a méhek és a szél által történik. A termése kb. 5 cm és tojásdad alakú. Piros vagy narancssárga színű.

Több Tamarillo fajta található meg a piacon. Így lehetnek 5-6 m és 1,5-2 métert elérő fajtái is. Egy jól gondozott paradicsomfa 7-12 évig terem.

Paradicsomhoz hasonlító termés
Paradicsomhoz hasonlító termés

Vetés, palántanevelés

A trópusi, szubtrópusi területeken tavasszal kerül sor a magok vetésére.  A mérsékelt égövön szintén ilyenkor, ám a fagyveszély miatt elsősorban palántanevelés történik.

A magokat 5 mm mélyre kell vetni. A talaj nedves legyen. A magok 7- 28 nap alatt csíráznak ki, 18-28 °C-os talajhőmérséklet során.

A palántákat akkor ültessük ki a szabadföldbe, ha a fagyveszély elmúlt. Olyan helyet válasszunk, ahol 6-8 órás megvilágítás éri. A palánta akkor alkalmas a kiültetésre, ha megjelentek az első valódi leveleik. Ekkor a Tamarillo kb. 5-10 cm magas.

Gondozás

A Tamarillo termékeny és jó vízáteresztő képességű talajt kedvel. Enyhén savas, semleges (pH 5,8- 7) talaj a legalkalmasabb a számára. Sekélyen gyökerezik, ezért könnyen kiszáradhat. A nyári melegben rendszeresen öntözzük.

Ha a növény eléri a 100-120 cm-t, akkor kell visszametszeni. A szárak rövidítése és a fiatal hajtások visszacsípése eredményezi a tömör növekedést. Illetve így növekszik az elágazások száma és szabályozható a termésmennyiség is. Ősszel ajánlatos a metszést elvégezni.

Mivel a Tamarillo fagyérzékeny, ezért télen átteleltetni szükséges. Fagymentes helyen teleltessük.

A paradicsomfa betakarítása

A Tamarillo kétévesen hozza az első termését, amelyek, nyár végétől egészen ősz végéig érnek. A gyümölcsök akkor érettek, amikor a zöld szín sárgás-vöröses színűvé alakul. Egy paradicsomfa a fajtájától és korától függően 10-30 kg termést adhat.

A Tamarillo felhasználása

A gyümölcs fogyasztható nyersen, salátában vagy gyümölcssalátában, főzve gyümölcsszószként vagy lekvárként. A tápanyagtartalma magas, A, B6, C és E-vitamintartalma, illetve vastartalma jelentős.

A Tamarillóból az eredeti élőhelyén különleges szószokat készítenek. Peruban a gyümölcsöket grillezik, így segítve elő a héj leválást. Ezt követően kockára vágott zöld paprikával keverik össze, majd sóval és borssal ízesítik. Ecuadorban pedig csípős szószokat készítenek belőle, csillagfürt és chili hozzáadásával.

Dihen Adrienn

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Karó nélkül nem terem? A paradicsom titka

2025. június 24. 11:10

A karózott paradicsom nemcsak szebben terem, de ellenállóbb is a betegségekkel szemben. Mutatjuk a legjobb támasztási módszereket és a leggyakoribb hibákat.

Okozhat kárt a burgonyabogár a paradicsomon?

2022. június 10. 04:37

Burgonyabogarat találtam a paradicsom levelén. Károsíthatja a burgonyabogár a paradicsomot is?

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Ipari paradicsom: igénykövető, intenzív odafigyelés

2022. április 25. 10:38

A paradicsom a világ legjelentősebb zöldségfaja. Termőterülete hazánkban 1450 ha, termésátlaga 79,31 t/ha volt 2021-ben, amely 115.000 tonna össztermést jelent.