Gyümölcs

Fóliasátorban mi is próbálkozhatunk vele: a Tamarillo termesztése

Agrofórum Online

Hallott már a fán növő „paradicsomról”? A Tamarillót a tojás alakú és ízletes gyümölcse miatt termesztik.

Magyarországon egzotikus növénynek számít, azonban hobbikertészek melegházaiban és fóliasátraiban egyre többször fordul elő. Hazánkban elsősorban dézsás növényként tartható.

Származás

A Tamarillo (Solanum betaceum) a burgonyafélék családjába tartozik. Ebbe a családba sorolható a paprika, padlizsán és a paradicsom is. A Tamarillo termése nagyon hasonlít a paradicsoméhoz, ezért paradicsomfának is nevezik. Közép- és Dél- Amerikában őshonos növény. Brazíliában, Ecuadorban és Kolumbiában is termesztik. Új-Zélandon és Kenyában pedig széles körben elterjedt.

Jellemzői

A Tamarillo a trópusi éghajlaton őshonos, ahol a hőmérséklet általában 25-27 °C. Elágazó, cserje. Nagy, szív alakú, szőrös levelekkel rendelkezik. Virágai kis méretűek, halvány rózsaszínűek és illatosak.

Öntermékeny növény. Megporzása a méhek és a szél által történik. A termése kb. 5 cm és tojásdad alakú. Piros vagy narancssárga színű.

Több Tamarillo fajta található meg a piacon. Így lehetnek 5-6 m és 1,5-2 métert elérő fajtái is. Egy jól gondozott paradicsomfa 7-12 évig terem.

Paradicsomhoz hasonlító termés
Paradicsomhoz hasonlító termés

Vetés, palántanevelés

A trópusi, szubtrópusi területeken tavasszal kerül sor a magok vetésére.  A mérsékelt égövön szintén ilyenkor, ám a fagyveszély miatt elsősorban palántanevelés történik.

A magokat 5 mm mélyre kell vetni. A talaj nedves legyen. A magok 7- 28 nap alatt csíráznak ki, 18-28 °C-os talajhőmérséklet során.

A palántákat akkor ültessük ki a szabadföldbe, ha a fagyveszély elmúlt. Olyan helyet válasszunk, ahol 6-8 órás megvilágítás éri. A palánta akkor alkalmas a kiültetésre, ha megjelentek az első valódi leveleik. Ekkor a Tamarillo kb. 5-10 cm magas.

Gondozás

A Tamarillo termékeny és jó vízáteresztő képességű talajt kedvel. Enyhén savas, semleges (pH 5,8- 7) talaj a legalkalmasabb a számára. Sekélyen gyökerezik, ezért könnyen kiszáradhat. A nyári melegben rendszeresen öntözzük.

Ha a növény eléri a 100-120 cm-t, akkor kell visszametszeni. A szárak rövidítése és a fiatal hajtások visszacsípése eredményezi a tömör növekedést. Illetve így növekszik az elágazások száma és szabályozható a termésmennyiség is. Ősszel ajánlatos a metszést elvégezni.

Mivel a Tamarillo fagyérzékeny, ezért télen átteleltetni szükséges. Fagymentes helyen teleltessük.

A paradicsomfa betakarítása

A Tamarillo kétévesen hozza az első termését, amelyek, nyár végétől egészen ősz végéig érnek. A gyümölcsök akkor érettek, amikor a zöld szín sárgás-vöröses színűvé alakul. Egy paradicsomfa a fajtájától és korától függően 10-30 kg termést adhat.

A Tamarillo felhasználása

A gyümölcs fogyasztható nyersen, salátában vagy gyümölcssalátában, főzve gyümölcsszószként vagy lekvárként. A tápanyagtartalma magas, A, B6, C és E-vitamintartalma, illetve vastartalma jelentős.

A Tamarillóból az eredeti élőhelyén különleges szószokat készítenek. Peruban a gyümölcsöket grillezik, így segítve elő a héj leválást. Ezt követően kockára vágott zöld paprikával keverik össze, majd sóval és borssal ízesítik. Ecuadorban pedig csípős szószokat készítenek belőle, csillagfürt és chili hozzáadásával.

Dihen Adrienn

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Mitől lesznek lyukak a paradicsom és a paprika termésein?

2025. augusztus 29. 04:40

Lyukakat fedeztem fel a paradicsom- és a paprikaterméseken. Fotót küldök a jelenségről. Mi okozza ezeket a tüneteket?

Egy paradicsom lett a legjobb biotermék

2021. május 16. 11:09

A World Food Innovation Awards a spanyol Monterosa paradicsomot találta a legjobb természetes és bioterméknek.

Kiültethető már a paradicsom palánta?

2020. április 29. 10:16

Kiültethetőek már szabadföldre paradicsom palántáim? Hogyan ültessem el őket és mire figyeljek ápolásuk során?

A paradicsom csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

2023. december 19. 12:40

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) szakemberei által a káliumtartalma miatt nagyra becsült paradicsom újabb szív-egészségügyi előnyökről tett tanúbizonyságot egy több mint 7000 (55 és 80 év közötti) felnőtt bevonásával készült spanyol tanulmányban.