Gyümölcs

Ha kevés az alma a fákon, nem lesz jól tárolható a termés!

Agrofórum Online

A hosszú tárolásra termesztett almafajták gyümölcsein gyakran jelentkeznek különféle rendellenességek a tárolás során. Ezek esetenként jelentős gazdasági kárt is tudnak okozni.

Az okok felderítésével és a megoldások kidolgozásával régóta foglalkoznak a kutatók és a gyakorlati szakemberek. Az almák romlását a tárolóban okozhatják különféle kórokozók, ezt a jó növényvédelemmel kell kiküszöbölni. Mostani cikkünkben nem erről, hanem az élettani okokra visszavezethető károsodásokról lesz szó. Ezt elsősorban a gyümölcsök rossz kalcium-ellátottsága okozza.

Mennyi alma legyen a fákon?

A kalcium (Ca) sok fontos élettani funkciója mellett a gyümölcsök héjában, valamint belső szöveteiben a sejtfalak vastagításáért, a szilárd héj és a ropogós gyümölcshús kialakításáért is felelős. Fontos tehát, hogy a fejlődő gyümölcsökbe elegendő kalcium áramoljon.

Élettani okok miatt azonban az almák növekedése során a kalciumellátottságuk nem egyenletes. A tenyészidőszak során a gyümölcsfák különböző szervei versengenek a vízért és a tápelemekért. A növény azokat a szerveket igyekszik a legbőségesebben tápelemekkel ellátni, amelyekben élénk élettani folyamatok, intenzív növekedés, sejtosztódás, asszimiláció zajlik, erőteljes légzés kíséretében.

Ez tavasszal és a nyár elején a kis gyümölcsökre és a friss hajtásokra egyaránt jellemző. Később azonban a gyümölcsök légzése fokozatosan csökken, már nem sejtosztódással, hanem sejtnagyobbodással növekszenek, és kezdeti aktív fotoszintetikus aktivitásukat is folyamatosan elveszítik, miközben a hajtások intenzíven növekednek és leveleik asszimilálnak.

A tápelemek így inkább a hajtásokba áramolnak, mint a gyümölcsökbe, és különösen érvényes ez a kalciumra. Az intenzíven növekvő hajtások tehát elszívják ezt a tápelemet a gyümölcsök elől. Hogy mennyire, abban számos tényező játszik közre.

Ezek közül az egyik a gyümölcsök mennyisége a fákon. A gyakorlatban már régen megfigyelték, hogy azokban az években, amikor alternancia vagy fagykár miatt kevés alma volt a fákon, a gyümölcsök rosszul tárolhatók voltak.

Ezt egy friss kutatási eredmény is egyértelműen megerősíti, amely a Good Fruit Grower magazin idei március közepi számában jelent meg, és az 1-2. ábrán látható. Washington Állam ültetvényeiben több éven át végzett vizsgálatok eredményeit közlik.

1. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata WA 38 almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
1. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata WA 38 almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
2. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata ’Honeycrisp’ almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
2. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata ’Honeycrisp’ almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)

Hasonló adottságú, intenzív művelési rendszerű almaültetvényekből származó gyümölcsökön vizsgálták az élettani eredetű tárolási rendellenességeket. A vizsgált fajták arrafelé nagyon népszerűek, de legendásan hajlamosak az ilyen problémákra.

A WA 38 fajta gyümölcsein foltokban héjbarnulást (1. ábra), a ’Honeycrisp’ gyümölcsein pedig a húsban is megjelenő keserű foltosságot (2. ábra) figyeltek meg. Az ültetvények kiváló kezelést kaptak, talajukban elegendő kalcium és egyéb tápanyag volt, csak a gyümölcs-berakódottságban volt közöttük különbség.

A fákon lévő gyümölcsterhelést a törzs keresztmetszeti terület egy négyzetcentiméterére jutó gyümölcs darabszámban fejezték ki. Ez a leginkább elfogadott mérőszám ezeknél a vizsgálatoknál, és jól összehasonlíthatók vele a különböző ültetvények.

dr. Szalay László

MATE Kertészettudományi Intézet, Budai Campus

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2024/10. számában olvasható. KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Mi volt az Édenben valójában a „tiltott gyümölcs”? 

2023. október 8. 08:10

A legtöbb Édenkert-ábrázoláson valamiért egy alma szerepel a „bűnbe esés gyümölcseként” Ádám és Éva kezében, annak ellenére, hogy a Biblia csak a „gyümölcs” szót említi.

Mitől fekete foltos és pöttyös az alma?

2023. január 21. 04:36

Meg tudják mondani, hogy mitől fekete foltos és pöttyös a sárga almánk? Már a fán kezdődött. Elég csúnya ránézésre, de a belseje egészséges. Most a pincében vannak lerakva.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.