Gyümölcs

Ha kevés az alma a fákon, nem lesz jól tárolható a termés!

Agrofórum Online

A hosszú tárolásra termesztett almafajták gyümölcsein gyakran jelentkeznek különféle rendellenességek a tárolás során. Ezek esetenként jelentős gazdasági kárt is tudnak okozni.

Az okok felderítésével és a megoldások kidolgozásával régóta foglalkoznak a kutatók és a gyakorlati szakemberek. Az almák romlását a tárolóban okozhatják különféle kórokozók, ezt a jó növényvédelemmel kell kiküszöbölni. Mostani cikkünkben nem erről, hanem az élettani okokra visszavezethető károsodásokról lesz szó. Ezt elsősorban a gyümölcsök rossz kalcium-ellátottsága okozza.

Mennyi alma legyen a fákon?

A kalcium (Ca) sok fontos élettani funkciója mellett a gyümölcsök héjában, valamint belső szöveteiben a sejtfalak vastagításáért, a szilárd héj és a ropogós gyümölcshús kialakításáért is felelős. Fontos tehát, hogy a fejlődő gyümölcsökbe elegendő kalcium áramoljon.

Élettani okok miatt azonban az almák növekedése során a kalciumellátottságuk nem egyenletes. A tenyészidőszak során a gyümölcsfák különböző szervei versengenek a vízért és a tápelemekért. A növény azokat a szerveket igyekszik a legbőségesebben tápelemekkel ellátni, amelyekben élénk élettani folyamatok, intenzív növekedés, sejtosztódás, asszimiláció zajlik, erőteljes légzés kíséretében.

Ez tavasszal és a nyár elején a kis gyümölcsökre és a friss hajtásokra egyaránt jellemző. Később azonban a gyümölcsök légzése fokozatosan csökken, már nem sejtosztódással, hanem sejtnagyobbodással növekszenek, és kezdeti aktív fotoszintetikus aktivitásukat is folyamatosan elveszítik, miközben a hajtások intenzíven növekednek és leveleik asszimilálnak.

A tápelemek így inkább a hajtásokba áramolnak, mint a gyümölcsökbe, és különösen érvényes ez a kalciumra. Az intenzíven növekvő hajtások tehát elszívják ezt a tápelemet a gyümölcsök elől. Hogy mennyire, abban számos tényező játszik közre.

Ezek közül az egyik a gyümölcsök mennyisége a fákon. A gyakorlatban már régen megfigyelték, hogy azokban az években, amikor alternancia vagy fagykár miatt kevés alma volt a fákon, a gyümölcsök rosszul tárolhatók voltak.

Ezt egy friss kutatási eredmény is egyértelműen megerősíti, amely a Good Fruit Grower magazin idei március közepi számában jelent meg, és az 1-2. ábrán látható. Washington Állam ültetvényeiben több éven át végzett vizsgálatok eredményeit közlik.

1. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata WA 38 almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
1. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata WA 38 almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
2. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata ’Honeycrisp’ almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
2. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata ’Honeycrisp’ almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)

Hasonló adottságú, intenzív művelési rendszerű almaültetvényekből származó gyümölcsökön vizsgálták az élettani eredetű tárolási rendellenességeket. A vizsgált fajták arrafelé nagyon népszerűek, de legendásan hajlamosak az ilyen problémákra.

A WA 38 fajta gyümölcsein foltokban héjbarnulást (1. ábra), a ’Honeycrisp’ gyümölcsein pedig a húsban is megjelenő keserű foltosságot (2. ábra) figyeltek meg. Az ültetvények kiváló kezelést kaptak, talajukban elegendő kalcium és egyéb tápanyag volt, csak a gyümölcs-berakódottságban volt közöttük különbség.

A fákon lévő gyümölcsterhelést a törzs keresztmetszeti terület egy négyzetcentiméterére jutó gyümölcs darabszámban fejezték ki. Ez a leginkább elfogadott mérőszám ezeknél a vizsgálatoknál, és jól összehasonlíthatók vele a különböző ültetvények.

dr. Szalay László

MATE Kertészettudományi Intézet, Budai Campus

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2024/10. számában olvasható. KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez az eper nem az, amire gondol – de igazi kincs!

2025. június 24. 14:10

Az eperfa nemcsak árnyékot adó fa, hanem gyógyhatású gyümölcs, állattakarmány és kerti kincs is – mégis kevesen ismerik valódi értékeit

Innovatív körtefajták

2025. június 14. 16:10

A konzervatív fajtahasználat veszélyeket rejt a körtetermesztésben. Ezt egyre többen fölismerik, és próbálnak nyitni az új fajták felé.

Cseresznye minden mennyiségben – fogyassza okosan!

2025. június 8. 16:10

A cseresznye nemcsak finom, de egészséges is. Szezonja rövid, de annál édesebb. Mutatjuk, mikor, hogyan szedje, tárolja és dolgozza fel!

A klímaváltozás fenyegeti a banán jövőjét

2025. május 30. 16:10

Klímaváltozás miatti hőhullámok, vízhiány és trópusi betegségek veszélyeztetik a banántermelést, ami drágulást és ellátási gondokat okozhat.

Gyümölcsösültetvény-összeírás: tarolt az alma és a meggy - feljövőben a bodza

2018. május 29. 11:27

A felmérés közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjedt ki.

Almatermesztés: elment mellettünk a világ

2020. október 26. 10:42

Évek óta Poór Miklós nyírmadai almáskertje ad otthont három cég kertszemlével egybekötött almatechnológiai bemutatójának. A választás természetesen nem véletlenül esett ismét erre a helyszínre, az ültetvény valóban minta: azzá formálta Miklós és családtagjainak a több mint harminc év óta tartó munkája.

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

Mit kell tenni a késői érésű almafákkal?

2020. augusztus 27. 10:22

Mely betegségek és kártevők ellen kell még védekeznem késői érésű almafáimon? Mire ügyeljek?