Gyümölcs

Ha kevés az alma a fákon, nem lesz jól tárolható a termés!

Agrofórum Online

A hosszú tárolásra termesztett almafajták gyümölcsein gyakran jelentkeznek különféle rendellenességek a tárolás során. Ezek esetenként jelentős gazdasági kárt is tudnak okozni.

Az okok felderítésével és a megoldások kidolgozásával régóta foglalkoznak a kutatók és a gyakorlati szakemberek. Az almák romlását a tárolóban okozhatják különféle kórokozók, ezt a jó növényvédelemmel kell kiküszöbölni. Mostani cikkünkben nem erről, hanem az élettani okokra visszavezethető károsodásokról lesz szó. Ezt elsősorban a gyümölcsök rossz kalcium-ellátottsága okozza.

Mennyi alma legyen a fákon?

A kalcium (Ca) sok fontos élettani funkciója mellett a gyümölcsök héjában, valamint belső szöveteiben a sejtfalak vastagításáért, a szilárd héj és a ropogós gyümölcshús kialakításáért is felelős. Fontos tehát, hogy a fejlődő gyümölcsökbe elegendő kalcium áramoljon.

Élettani okok miatt azonban az almák növekedése során a kalciumellátottságuk nem egyenletes. A tenyészidőszak során a gyümölcsfák különböző szervei versengenek a vízért és a tápelemekért. A növény azokat a szerveket igyekszik a legbőségesebben tápelemekkel ellátni, amelyekben élénk élettani folyamatok, intenzív növekedés, sejtosztódás, asszimiláció zajlik, erőteljes légzés kíséretében.

Ez tavasszal és a nyár elején a kis gyümölcsökre és a friss hajtásokra egyaránt jellemző. Később azonban a gyümölcsök légzése fokozatosan csökken, már nem sejtosztódással, hanem sejtnagyobbodással növekszenek, és kezdeti aktív fotoszintetikus aktivitásukat is folyamatosan elveszítik, miközben a hajtások intenzíven növekednek és leveleik asszimilálnak.

A tápelemek így inkább a hajtásokba áramolnak, mint a gyümölcsökbe, és különösen érvényes ez a kalciumra. Az intenzíven növekvő hajtások tehát elszívják ezt a tápelemet a gyümölcsök elől. Hogy mennyire, abban számos tényező játszik közre.

Ezek közül az egyik a gyümölcsök mennyisége a fákon. A gyakorlatban már régen megfigyelték, hogy azokban az években, amikor alternancia vagy fagykár miatt kevés alma volt a fákon, a gyümölcsök rosszul tárolhatók voltak.

Ezt egy friss kutatási eredmény is egyértelműen megerősíti, amely a Good Fruit Grower magazin idei március közepi számában jelent meg, és az 1-2. ábrán látható. Washington Állam ültetvényeiben több éven át végzett vizsgálatok eredményeit közlik.

1. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata WA 38 almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
1. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata WA 38 almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
2. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata ’Honeycrisp’ almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
2. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata ’Honeycrisp’ almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)

Hasonló adottságú, intenzív művelési rendszerű almaültetvényekből származó gyümölcsökön vizsgálták az élettani eredetű tárolási rendellenességeket. A vizsgált fajták arrafelé nagyon népszerűek, de legendásan hajlamosak az ilyen problémákra.

A WA 38 fajta gyümölcsein foltokban héjbarnulást (1. ábra), a ’Honeycrisp’ gyümölcsein pedig a húsban is megjelenő keserű foltosságot (2. ábra) figyeltek meg. Az ültetvények kiváló kezelést kaptak, talajukban elegendő kalcium és egyéb tápanyag volt, csak a gyümölcs-berakódottságban volt közöttük különbség.

A fákon lévő gyümölcsterhelést a törzs keresztmetszeti terület egy négyzetcentiméterére jutó gyümölcs darabszámban fejezték ki. Ez a leginkább elfogadott mérőszám ezeknél a vizsgálatoknál, és jól összehasonlíthatók vele a különböző ültetvények.

dr. Szalay László

MATE Kertészettudományi Intézet, Budai Campus

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2024/10. számában olvasható. KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Mathà-féle csapos metszés alapjai

2025. május 8. 08:10

A Mathà-féle metszés során eltávolítjuk a túlzottan erős, konkurens növedékeket és 3-4 rügyre metsszük vissza az egyéves vesszőket.

Tafrina utáni regenerálódás természetes megoldással: a Trichoderma és a Tricho Immun szerepe

2025. április 29. 05:40

A Tricho Immun egy magyar szabadalom alapján készült biostimulátor, amely koncentráltan tartalmaz Trichoderma gombát.

Mi jön a fagyok után? – Így gondozzuk a károsodott gyümölcsfákat!

2025. április 23. 08:10

Az elmúlt hetek faggyal kapcsolatos történéseit összegezve, több tíz milliárdos kár érte a hazai kertészeteket, de hiba lenne magára hagyni a gyümölcsfákat.

A szamócaszezon itt van, de a termesztés kihívásokkal teli + videó

2025. április 22. 15:10

A szamóca az egyik legkeresettebb korai gyümölcsünk. A termesztés kihívásairól készítettünk interjút.

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

A Derecske alma és az oltalmi cím

2022. augusztus 19. 07:36

Mitől lesz „Derecske” egy alma? Dr. Szabó Viktort, a Bold Agro Kft. ügyvezetőjét kérdeztük minderről.

Mitől válik üvegessé az alma belseje?

2023. február 11. 04:37

Az almáim belseje üvegessé válik. Mi okozhatja? Kérem szépen tájékoztatásukat a témával kapcsolatban!