Gyümölcs

Ha kevés az alma a fákon, nem lesz jól tárolható a termés!

Agrofórum Online

A hosszú tárolásra termesztett almafajták gyümölcsein gyakran jelentkeznek különféle rendellenességek a tárolás során. Ezek esetenként jelentős gazdasági kárt is tudnak okozni.

Az okok felderítésével és a megoldások kidolgozásával régóta foglalkoznak a kutatók és a gyakorlati szakemberek. Az almák romlását a tárolóban okozhatják különféle kórokozók, ezt a jó növényvédelemmel kell kiküszöbölni. Mostani cikkünkben nem erről, hanem az élettani okokra visszavezethető károsodásokról lesz szó. Ezt elsősorban a gyümölcsök rossz kalcium-ellátottsága okozza.

Mennyi alma legyen a fákon?

A kalcium (Ca) sok fontos élettani funkciója mellett a gyümölcsök héjában, valamint belső szöveteiben a sejtfalak vastagításáért, a szilárd héj és a ropogós gyümölcshús kialakításáért is felelős. Fontos tehát, hogy a fejlődő gyümölcsökbe elegendő kalcium áramoljon.

Élettani okok miatt azonban az almák növekedése során a kalciumellátottságuk nem egyenletes. A tenyészidőszak során a gyümölcsfák különböző szervei versengenek a vízért és a tápelemekért. A növény azokat a szerveket igyekszik a legbőségesebben tápelemekkel ellátni, amelyekben élénk élettani folyamatok, intenzív növekedés, sejtosztódás, asszimiláció zajlik, erőteljes légzés kíséretében.

Ez tavasszal és a nyár elején a kis gyümölcsökre és a friss hajtásokra egyaránt jellemző. Később azonban a gyümölcsök légzése fokozatosan csökken, már nem sejtosztódással, hanem sejtnagyobbodással növekszenek, és kezdeti aktív fotoszintetikus aktivitásukat is folyamatosan elveszítik, miközben a hajtások intenzíven növekednek és leveleik asszimilálnak.

A tápelemek így inkább a hajtásokba áramolnak, mint a gyümölcsökbe, és különösen érvényes ez a kalciumra. Az intenzíven növekvő hajtások tehát elszívják ezt a tápelemet a gyümölcsök elől. Hogy mennyire, abban számos tényező játszik közre.

Ezek közül az egyik a gyümölcsök mennyisége a fákon. A gyakorlatban már régen megfigyelték, hogy azokban az években, amikor alternancia vagy fagykár miatt kevés alma volt a fákon, a gyümölcsök rosszul tárolhatók voltak.

Ezt egy friss kutatási eredmény is egyértelműen megerősíti, amely a Good Fruit Grower magazin idei március közepi számában jelent meg, és az 1-2. ábrán látható. Washington Állam ültetvényeiben több éven át végzett vizsgálatok eredményeit közlik.

1. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata WA 38 almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
1. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata WA 38 almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
2. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata ’Honeycrisp’ almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)
2. ábra: A tárolási rendellenesség és a gyümölcs-berakódottság kapcsolata ’Honeycrisp’ almafajta gyümölcseiben (Forrás: Good Fruit Grower)

Hasonló adottságú, intenzív művelési rendszerű almaültetvényekből származó gyümölcsökön vizsgálták az élettani eredetű tárolási rendellenességeket. A vizsgált fajták arrafelé nagyon népszerűek, de legendásan hajlamosak az ilyen problémákra.

A WA 38 fajta gyümölcsein foltokban héjbarnulást (1. ábra), a ’Honeycrisp’ gyümölcsein pedig a húsban is megjelenő keserű foltosságot (2. ábra) figyeltek meg. Az ültetvények kiváló kezelést kaptak, talajukban elegendő kalcium és egyéb tápanyag volt, csak a gyümölcs-berakódottságban volt közöttük különbség.

A fákon lévő gyümölcsterhelést a törzs keresztmetszeti terület egy négyzetcentiméterére jutó gyümölcs darabszámban fejezték ki. Ez a leginkább elfogadott mérőszám ezeknél a vizsgálatoknál, és jól összehasonlíthatók vele a különböző ültetvények.

dr. Szalay László

MATE Kertészettudományi Intézet, Budai Campus

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2024/10. számában olvasható. KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák ültetése

2025. október 4. 08:10

Közeleg az ültetési szezon. Praktikus, bevált fogásokkal mutatjuk, hogyan alapozd meg a gyümölcsös következő 20-30 évét.

3+1 trükk, amikkel az alma sokáig friss marad

2025. szeptember 30. 11:10

Az alma gyorsan fonnyad, ha rosszul tárolja. Ismerje meg a titkokat, amelyekkel elkerülheti a pazarlást!

Gyümölcsfák metszése ősszel: mikor és hogyan érdemes?

2025. szeptember 23. 05:40

Az őszi metszés kiváló lehetőség a gyümölcsfák megfiatalítására és a következő szezonra való előkészítésére.

Nem lankadhat a növényvédősök figyelme – Intenzív a kártevők és kórokozók jelenléte a gyümölcsösökben

2023. július 6. 10:10

A növények fejlődése a kielégítő vízellátás miatt intenzív, de a betegségek és a kártevők sok növényvédelmi problémát okoznak.

A légköri aszály hatásai a gyümölcstermesztésben

2024. július 30. 14:10

Eddig a 2024-es év során Magyarországon átlagosan 250-280 mm csapadék hullott, ez az érték természetesen tájegységektől függően változik.

Hatékonyabb kalciumfelvétel almában XT technológiával

2021. május 26. 17:33

A minőségi almatermesztők évtizedek óta tudják, milyen jelentős tápelem a kalcium, és annak pótlása milyen fontos technológiai tényező. A régebbi ültetvényekben szinte csak a talajra kiszórt mésszel (cukorgyári mésziszap vagy mészkőpor) történt a pótlása.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.