Gyümölcs

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

Agrofórum Online

Az utóbbi egy-két évtizedben a török gyümölcstermesztés jelentős változásokon ment keresztül. A nyugat-európai példákat tökéletesen adaptálták török ökológiai és gazdasági körülmények közé (mikroszórófejes öntözés, korszerű alanyhasználat, koronaforma innovációk, félintenzív, intenzív ültetvényekre jellemző sor- és tőtávolság-változatok), ennek eredményeként számos gyümölcsfajból csatlakoztak a világ élvonalához a termés mennyiségét illetően.

Jelenleg a világ legnagyobb cseresznye- (450 000-480 000 t évente), kajszi- (450 000-750 000 t évente) és mogyorótermesztőjének (500 000-600 000 t szárított héjas termésmennyiség évente) számít Törökország, meggy, dió, alma, körte, mandula, és szamóca termesztése folyamatos emelkedést mutat évről évre. Ennek a nagymértékű emelkedésnek a hátterében elsősorban a néhány fajtán alapuló fajtaszerkezet, az ország domborzati viszonyait maximálisan kihasználó telepítési rendszerek, az olcsó munkaerő, a rendkívül jól szervezett logisztika és a szaktanácsadói hálózatok állnak. Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók az országban, bár a talaj mésztartalma egyes régiókban magas, 20-30 % között van. A késő tavaszi fagyok az utóbbi időben terméskiesést okoztak, illetve a sharka vírus is egyre nagyobb gondot jelent.

A Kelet-Anatóliában található Malatya-t a kajszitermesztés fővárosának is nevezik. A város egyedülálló klímájának köszönhetően vált a kajsziaszalvány termesztésének központjává. Minden évben 80 000-100 000 t kajsziaszalványt exportálnak a világ 100 országába. Az itt termesztett kajszi kitűnő hírnevének és minőségének köszönhetően az ágazat növekvő tendenciát mutat, a további növekedéshez azonban szükség van kutatási és fejlesztési munkára. Jelenleg mintegy 64 000 ha-on termesztenek kajszit Törökországban, a hektáronkénti termésmennyiség 4-5 t körül mozog, amely igen alacsonynak számít. Kajszit az ország majdnem minden régiójában termesztenek, kivétel ez alól a Fekete-tenger partvidéke. A fő kajszitermesztő régiók: Égei régió (Izmir és Manisa), Közép-Anatólia (Ankara), Kelet-Anatólia (Erzingcan, Malatya). A szüreti szezon május közepén kezdődik és októberben ér véget.

A török kajszitermesztés két fajtán alapszik, ezek a Hacihaliloglu és a Kabaasi. Mindkét fajta alkalmas aszalvány készítésére. Az előzőt 1850-ben szelektálták, öntözött körülmények között és jó kultúrállapotú ültetvényben nem alternál, minden évben rendszeresen közepes termésmennyiséget hoz, július második hetében érik Malatya régióban. A kajszit károsító néhány kórokozóval szemben fogékony, a tavaszi fagyokat kevéssé tűri. A Kabaasi fajtát 1960-ban szelektálták, közepes termésmennyiségű, július második hetében érik. Gyümölcsei közepes méretűek, édes ízűek, 24-26 % szárazanyag-tartalommal.

A kelet-anatóliai kajszitermesztés egyik motorját jelenti az Inönü Egyetemen folyó kajszinemesítés, mely négy témára összpontosít:

  • korai érési idejű fajták: a virágzás után 75-80 nappal szüretelhető fajtákat jelent (június első fele), ebben az érési csoportban lényeges a magas sav- és az alacsony cukortartalom;
  • középidőben érő fajták: érési idejük július hónapra esik, az 50 g feletti gyümölcsmérettel rendelkező fajták tartoznak ebbe a csoportba;
  • kései érési idejű fajták: érési idejük szeptemberben van;
  • aszalvány készítésére alkalmas fajták előállítása.

Jelenleg mintegy 20 000 db F1 hibrid és további 4 000 visszakeresztezett hibrid áll rendelkezésre a nemesítési programban, kiemelten vizsgálják az ebből kiválasztott 400 hibridet. A legfontosabb nemesítési cél a gyümölcsméret növelése, mivel a kajsziaszalvány árát a mérete határozza meg. 35-45 g tömegű gyümölcs számít nagy gyümölcsméretnek. További fontos nemesítési cél a tavaszi fagyok ellen toleráns, illetve magas szárazanyag-tartalommal rendelkező genotípusok előállítása. Az egyetemen foglalkoznak a kajszitermesztés biztonságosabbá tétele érdekében a termesztő berendezésben történő hajtatással is (1. és 2. kép).

1-2. kép: Kajszitermesztés termesztő berendezésben

Hideg időszakban, illetve fagyveszély esetén hőlégbefúvásos fűtést alkalmaznak, ahol a hőt kajszi csonthéj elégetésével nyerik. Sűrűn, 2 x 2 m-es sor- és tőtávolságra ültették az oltványokat és már negyedik nyaras korukban 35-40 kg közötti termésmennyiséget szüreteltek egy-egy fáról.

A régió gyümölcstermesztéséért felelős a városban található Kajszi Kutatóállomás, ahol a kajszin kívül cseresznyével, meggyel, dióval, szamócával, málnával és szederrel is foglalkoznak. Feladatuk a termesztéstechnológia fejlesztése, az új fajták kipróbálása és a szaktanácsadás.

A kajszitermesztés harmadik pillérét a térségben működő Szaktanácsadási Központ jelenti, ahol a gyümölcstermesztés mellett többek között az élelmiszer- és takarmánytermelés, a növényegészségügy és a halászat is a központ tevékenységei közé tartozik. A központ feladata még az új fajták, technológiák terjesztése, az organikus termesztés népszerűsítése és ellenőrzése, tanfolyamok, továbbképzések szervezése, valamint a szaktanácsadás koordinálása. A központon keresztül kapják a gazdák a termelői tevékenységükhöz kapcsolódó állami támogatásokat. Példás, hogy a török kormány megakadályozza a termőföld elaprózódását, mivel termőföldet eladni, illetve örökösödési eljárás esetén szétosztani 0,16 ha alatt nem lehetséges. A gazdák magán-szaktanácsadók szolgáltatásait is igénybe veszik.

Termesztéstechnológiai elemek

Malatya a világ szárított kajszi termésének 85 %-át adja. Aszalvány készítéséhez a termést rázógéppel takarítják be, majd napon szárítják a gyümölcsöket. Az általunk ismert szép sárga szín elérése érdekében a gyümölcsöket a betakarítás után 24 órán belül 12 órán át tartó, zárt helyiségben végzendő kénes füstöléssel kezelik. Ellenkező esetben a szárított kajszi színe rögtön mélyül, majd sötétbarnává válik. A kénes füstöléssel kezelt és a kénes füstöléssel nem kezelt szárított kajszi színe és íze is markánsan eltér egymástól.

Alanynak helyi vadkajszi magoncokat használnak, melyek nagyfokú mész- és szárazságtűréssel rendelkeznek. Az ültetvényekben 8-10 m x 8-10 m a sor- és tőtávolság. Néhány gazda – a jobb helykihasználás érdekében – hármas kötésbe ülteti a gyümölcsfákat. Az öntözés elengedhetetlen a termesztés során, amit mikroszórófejes rendszerrel oldanak meg. A gazdák természetes koronaformát használnak, amit minimális metszéssel alakítanak ki és tartanak fenn (3. és 4. kép).

3-4. kép: Hatodik és tizenötödik nyaras kajsziültetvények

A növényvédelemmel egyelőre nincs problémájuk. A sharka vírus (MND törzs) kizárólag kajszin található meg Malatya régióban, más gyümölcsfajon nem figyelhető meg. Ez az oka annak, hogy kizárólag igazoltan vírusmentes szaporítóanyaggal telepítik az új ültetvényeket. A Monilinia laxa terjedőben van, de egyelőre nem okoz nagy problémát, bár a gazdák permeteznek ellene a virágzás alatt.

A kajszitermesztést magán, illetve családi gazdaságok, valamint magánkézben lévő vállalkozások végzik. Friss fogyasztásra csak 10 %-ot termesztenek, amelyet kézi szedéssel szüretelnek. A kajszit nemcsak friss fogyasztásra és aszalvány készítésre használják, hanem a kb. 2 cm átmérőjű zöld kajszi is kedvelt csemege, melynek gyümölcshúsát fogyasztják frissen (5-8. kép). Ezen kívül a kajszimag feltörésekor nyert magbelet is felhasználják, melyből ital, levespor és liszt is készül.

5. kép: Zöld kajszi egy törökországi piacon

6., 7., 8. kép: Kajszialapú termékek

A klímaváltozás miatt Malatya környékén egyre melegebb a tél és hűvösebb a nyár, egyre korábbra tolódik a virágzás, valamint gyakoribbak a virágzás alatti, illetve utáni fagyok. Nagy jelentőségű tehát az új ültetvények tervezésénél a gondos termőhely kiválasztás, a későn virágzó genotípusok telepítése, valamint a technológia során a fagykárok kockázatának csökkentése.

Az AF szaklap átszerkesztett változata Dr. Villányi Vanda, Dr. Bujdosó Géza: A világ legnagyobb kajsziaszalvány-termő vidéke: Malatya, Törökország (2016. febr. 142. old.) című írása alapján.

Dr. Villányi Vanda, Dr. Bujdosó Géza
NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

De mi az a jégalma? 

2023. december 22. 07:10

Már-már átlátszó küllemének köszönhetően valóban úgy néz ki, mint a jég, de a húsa puha, édes, lédús és roppant egészséges. Vajon mi teszi ezt a ritka indiai gyümölcsöt szuperélelmiszerré?

Átlagos lehet az idei szamócatermés

2020. április 23. 13:17

Az enyhe ősz és tél miatt téli fagykár nem sújtotta az ültetvényeket, a napsütésben gazdag február és március pedig nagyon is kedvező volt a növények fejlődése, a virágzatok, illetve virágkezdemények kialakulása szempontjából.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

2018. november 14. 10:03

Az év első kilenc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal csökkent.