Gyümölcs

Innovatív körtefajták

Agrofórum Online

A konzervatív fajtahasználat veszélyeket rejt a körtetermesztésben. Ezt egyre többen fölismerik, és próbálnak nyitni az új fajták felé. Ez azonban nem könnyű, mivel a hagyományos fajtákat a termesztők, a forgalmazók és a fogyasztók is megszokták, és igyekeznek ragaszkodni hozzájuk.

A régi fajtákhoz való ragaszkodás érthető, hiszen ezek kiváló kereskedelmi és fogyasztási értékűek, termesztéstechnológiájuk kidolgozott, marketingjükre már nagyon sokat költöttek. A fő probléma velük, hogy a betegségekre nagyon fogékonyak, a környezeti tényezőkre igényesek, és az ültetvényben, ha csak egy fajta van, az a szüretkor munkacsúcsot okoz, amit nehéz megszervezni.

Tudjuk persze, hogy nem elég egy fajta az ültetvényben, mert a körtefajták önmeddők, és kell pollenadó fajta is, de nagyon sok helyen egészségtelen túlsúlyba került egy-egy fajta, mint például Belgiumban a ’Conference’, vagy Portugáliában a ’Rocha’. Mindenféle szempontból jobb lenne több fajtával foglalkozni.

A termesztőt komoly döntés elé állítja, hogy akkor most melyikekkel? Új ültetvényekbe nagyon körültekintően, minél több információ birtokában kell a fajtákat kiválasztani. Olyanokat, amelyek az adott környezeti viszonyok között jól termeszthetők, a gyümölcsük pedig jól eladható. Újdonságként esetleg magasabb áron értékesíthető. Divatos kifejezéssel nevezhetjük ezeket „innovatív” fajtáknak.

Érdemes először kisebb területen kipróbálni a fajtát, és akkor ültetni belőle többet, ha jól bevált. Egyre több helyen csinálják ezt így. A nemesítők ehhez igyekeznek új fajtákat biztosítani, a kutatók és a szaktanácsadók pedig a termesztéstechnológia részleteit kidolgozni, termesztőkörzetenként létrehozott kísérleti ültetvényekben. Az ilyen „innovatív” fajtákból szeretnék most néhányat bemutatni.

Sikeres újak Franciaországtól Norvégiáig

Elsőként érdemes említeni a Sweet Sensation® fajtát, amely 2024-ben elnyerte a brüsszeli Nemzetközi Íz Intézet (International Taste Institute) által alapított Kiváló Íz Díjat (Superior Taste Award). A több mint 200 személyből álló zsűri kiemelte a fajta kiegyensúlyozottan édes ízét, finom aromáját és lédús állagát. Ez azért is nagy szám, mert éppen itt, Belgiumban a legnehezebb kiütni a nyeregből az ősrégi ’Conference’ fajtát. Ez a díj segíthet ebben, hiszen jelentős reklámértékkel bír.

Eredeti fajtaneve ’Rode Doyenné van Doorn’, Hollandiában a ’Doyenné du Comice’ fajta mutációjaként keletkezett. 1992-ben az észak-hollandiai Wijdenesben Simon Broertjes körtetermesztő fedezte föl az ültetvényében. A ’Doyenné du Comice’ egyik fáján sokkal szebb és színesebb gyümölcsök teremtek, mint a többin. 2002-től a Greenery nemzetközi cég forgalmazza Sweet Sensation® és Sweet Doret® márkanéven is. Hollandiában és Belgiumban vannak belőle a legnagyobb ültetvények, de a cég más országok termesztőivel is köt szerződéseket.

Angliában is létesült belőle egy kísérleti ültetvény az East Mallingi Kutatóintézetben a 2000-es évek elején, ahol kidolgozták az integrált termesztéstechnológia, az alanyhasználat és az intenzív művelési rendszer részleteit. 2015-től Chilében és Argentínában is létesültek ültetvények. A gazdák elégedettek a fajtával, 2010-től Európa legjelentősebb szupermarket-hálózatában is megjelent.

QTee® fajta gyümölcse (Fotó: Szalay L.)
QTee® fajta gyümölcse (Fotó: Szalay L.)

A QTee® fajta Norvégiából származik, a ’Vilmos’ és a ’Colorée de Juillet’ keresztezéséből. Eredeti fajtaneve ’Celina’. Norvégia mellett 2015-től Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Svájcban, Belgiumban és Hollandiában is elkezdték termeszteni. 2021-től pedig Kanadában, Ausztráliában és Dél-Afrikában is létesültek belőle ültetvények.

Szupermarketekben történő értékesítésre kiválóan alkalmas, közepes méretű, szabályos körte alakú gyümölcsei enyhe piros fedőszínt kapnak, kellemes aromájúak. Nem teljesen érett állapotban, ropogósan is élvezetes a fogyasztása. A metszésével, tápanyag-ellátásával kapcsolatban szerzett termesztéstechnológiai tapasztalatokat folyamatosan átadják a termesztőknek, akik a fajta telepítésére vállalkoznak. A jó minőség és a tárolhatóság érdekében gondosan kell megválasztani a szüreti időpontot.

A Nyugat-Európában 2015 óta Migo® márkanéven forgalmazott fajta a ’Conference’ és a ’Doyenné d’Hiver’ keresztezésével született Franciaországban. Eredeti fajtaneve ’Cepuna’. Barátságos körteként reklámozzák, a névből az „amigo” is eszünkbe jut. A „menni” és az „útközben” kifejezésekre is utal a neve.

Az északnyugat-európai piackutatások kimutatták, hogy a fogyasztók olyan körtére vágynak, amelyet könnyen magukkal vihetnek, mint egy almát. Ez a frissítő, édes és lédús körte megfelel ennek az igénynek. Megnyúlt alakja, zöld héja messziről felismerhető. Tárolhatósága jobb, mint a ’Conference’-é. Vékony héja miatt viszont érzékeny a sérülésekre.

Ma már 800 ha ültetvény van belőle Nyugat-Európában, Franciaországon kívül Németországban, Svájcban és a Benelux államokban telepítették. Termesztéstechnológiáját a PCFRUIT kísérleti ültetvényeiben dolgozták ki. Erős növekedése miatt növekedést csökkentő alany javasolt hozzá. Nem megfelelő időjárás hatására parásodhat a gyümölcsök felülete.

A vörös héjszín hódítása

A Gräfin Gepa a németországi Drezda-Pillnitz nemesítési programból származik. Vörös fedőszínű héja nagyon vonzóvá teszi, de csak választékbővítőként érdemes vele foglalkozni kisebb mennyiségben, mert nem tárolható hosszú ideig. Egy héttel a ’Conference’ előtt szedhető, SmartFresh-sel november végéig tartható el. Early Desire® márkanéven kerül forgalomba.

A szintén sötét vörös héjú ’Red Modoc’ az Amerikai Egyesült Államokból származik, egyik szülője a ’Vilmos’ volt. Szintén csak választékbővítőnek alkalmas, mert nem tárolható hosszú ideig. Fája erős növekedésű. Újabban egyre nagyobb az érdeklődés a vörös héjszínű fajták iránt Európában, ezt az igényt várhatóan jól ki fogja elégíteni a CH201 nemesítői jelzésű, Fred® márkanéven forgalmazott, svájci nemesítésből származó fajta.

dr. Szalay László

MATE, Kertészettudományi Intézet, Budai Campus

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2025. májusi számában jelent meg.

További szakmai tartalmakért: KATTINTSON!

A kiemelt kép a szerző felvétele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Tapasztalatok az intenzív kajszitermesztésről egy hazai ültetvényben

2018. május 2. 08:59

Bikalon kajszit, nektarint, cseresznyét és kevés szamócát termesztenek. A legfontosabb cél és a vezérelv az intenzív művelésmódon alapuló termesztés.

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?

Fagyvédelem a házikertben I.

2024. március 12. 05:40

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően az elmúlt négy évben különösen szélsőséges tavaszi időjárással kellett számolnunk, amelynek köszönhetően a gyümölcsösökben és a házikertekben is jelentős kár keletkezett. A legnagyobb pusztítást a fagy okozza, amivel szemben igencsak korlátozottak az eszközeink, viszont amink van, azt érdemes bevetni.

Hogyan előzhető meg a körte varasodása?

2022. augusztus 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miként előzhető meg a körte varasodása?