17℃ 11℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Gyümölcs

Metszőollók fertőtlenítése a gyakorlatban

Agrofórum Online

A metszőollók fertőtlenítése kiemelten fontos munkafolyamat, hiszen több növénykórtani dolog (vírusok, fitoplazmák, gombás és baktériumos megbetegedések) továbbvitelének megelőzésére szolgál, így szerves részét képezi az integrált növényvédelemnek.

Korábbi cikkünkben Dr. Némethy Zsuzsanna már írt a metszőollók fertőtlenítésének fontosságáról és a házikertben alkalmazható szerekről. Fontos megjegyezni, hogy míg házikertben a metszés után elvégzett rezes lemosó kezelés vagy fasebkezelés nagyszerű célt szolgál a megelőzésre önmagában is, addig az ültetvényekben, ahol gyakorta elhúzódnak a metszési munkálatok, fontos kiemelt figyelmet fordítani a metszési higiéniára.

De hogyan lehet ezt megoldani ott, ahol több hektárt több dolgozó metsz végig a szezon alatt? Ennek a gyakorlati megvalósításról kérdeztem meg profi gyümölcstermesztőket.

„Mi éveken át végeztük a fertőtlenítést 20 hektár körüli gyümölcsültetvényben. A legjobb megoldásnak az bizonyult, hogy zsebre tehető, 3-4 dl-es spray palackba töltöttük az alkoholt és minden fa után rendesen eláztattuk vele az ollót, ami kb. 4-5 fújást jelent. Ezt annyi idő alatt el lehet végezni, amíg az egyik fától átérünk a másikhoz, kb. 5-6 másodperc. Valójában nulla plusz munkával jár, csak odafigyelésen múlik. A tényleges problémát a sebkezelés okozza” – válaszolta Bence kérdésemre.

Sándor megoldása hasonló, csak ők alkohol helyett réz-hidroxiddal dolgoznak melyet „2,5 l-es „pumpálós” palackba, fánként előre rakva” alkalmaznak.

Enikő arra is rávilágít válaszában, hogy a hatóidő miatt sajnos a pumpálás nem biztos, hogy hatékony, ezért ők csereollóval dolgoztak. „Mivel mind a hipónak, mind az alkoholnak idő kell, hogy kifejthesse fertőtlenítő hatását és ezt az időt nem lehet a gyakorlatban kivárni, nálunk az vált be, hogy minden embernél két olló volt, az egyik ázott az övre szerelt tartóban, a másikat használta a dolgozó. Egy munkamenet után csere volt (egy fa metszése után vagy egységnyi szamóca-indanövény megtisztítása után), így a „piszkos” ollónak volt ideje megint ázni. Ez dupla ollómennyiséget jelentett, de a puszta fújkálásnál hatásosabb volt.”

A kereskedelemben fellelhető, hivatalosan erre a célra előállított és ajánlott, benzoesav tartalmú termék is, amit azonban a fenti válaszadók nagy része drágának tart, ezért oldják meg többen más hatóanyagokkal.

Azonban figyeljünk a saját „termékek” hatékonyságára is! Ahogyan a linkelt cikkben Némethy Tanárnő is felhívja rá a figyelmet, az olyan gyenge savak, mint például az ecet, nagyon szelektívek a kórokozók ellen. Ugyanerre hívta fel a figyelmet az általam megkérdezett csoportban az egyik szakember, Szabolcs, aki a saját szemével látta, amikor „birs ültetvényben tűzelhalás elleni mechanikai beavatkozásnál barackpálinkával fertőtlenítettek.” Viccesnek tűnik, de ha fertőtlenítő hatást várt el a 45%-os töménységű alkoholtól, akkor a következő évben biztosan csalódott az érintett termelő.

Összegezve tehát a fentieket elmondható, hogy a metszőollók fertőtlenítése kiemelten fontos munkafolyamat, hiszen több növénykórtani dolog (vírusok, fitoplazmák, gombás és baktériumos megbetegedések) továbbvitelének megelőzésére szolgál, így szerves részét képezi az integrált növényvédelemnek.

A felhasználható szerek közül a kereskedelmi forgalomban kapható és a háztartásokban fellelhető vegyi anyagok is hatásosak lehetnek, amennyiben megfelelő koncentrációban alkalmazzuk azokat. A hatóidőt is figyelembe kell venni, emiatt célszerűbb csereollóval dolgozni, így az egyik ázik, amíg a másik használatban van. Nagyon fontos itt is, mint minden növényvédelmi tevékenység során, a körültekintő alkalmazás!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Nyári gondozás az őszibaracknál – a metszés szerepe

2025. augusztus 24. 13:10

A nyári metszés javítja a termés minőségét, erősíti a fát, és elősegíti a következő évi bő termést az őszibarackültetvényekben.

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Érdemes megmenteni a földön elfekvő törzsű birsalmafát?

2025. március 1. 04:38

Tavaly vásárolt kertünkben egy idős birsalmafát is „találtam”, nagyon furcsa alakja van, sok egymás melletti törzzsel rendelkezik, amik többsége elfekszik a földön. Termése finom, bár kevés érett be, többsége barnán elrohadt. Hogyan hozhatom helyre a fát? Egyáltalán érdemes?

A kökény értékes növényünk, de a gyűjtésből származó termés veszélyes is lehet

2024. április 17. 16:10

Termesszünk kökényt! Miért? Mert a magas hőtűrőképessége miatt a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is sikerrel termeszthető gyümölcsfaj hazánkban.