Gyümölcs

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

Agrofórum Online

Gépesítsük az almatermesztést!

A gyümölcstermesztésben a legnagyobb kézimunka igénnyel járó munkafolyamatok, a metszés és a szüret. Egyben ezek a legnehezebben gépesíthetők. A szakemberek azonban sohasem adták fel a harcot, és régóta próbálkoznak a probléma megoldásával. Az idők során nagyon sokféle ötlet született, amelyekből csak kevés vonult be a mindennapi gyakorlatba. Ha nem is váltak be, mindegyik előrelépés volt a növények és a technika, illetve ezek összehangolási lehetőségeinek rögös útján.

A magyarul leginkább „kaszáló gyümölcsösnek” vagy „gyümölcsmezőnek” nevezett művelési rendszer (angolul „meadow orchard”) egyenesen azt tűzte ki célul, hogy emberi kéz érintése nélkül oldja meg a metszést és a szüretet is, ráadásul a telepítés után nem kell évekig várni az ültetvény termőre fordulására, hanem szinte azonnal nagy tömegű, egységes és kiváló minőségű árut tudunk piacra vinni. Először almára dolgozták ki a rendszert, később őszibarackra is adaptálták.

Az első meadow orchard ültetvény

Az 1970-es évek elején az angliai Long Ashtonban, a Bristoli Egyetem kísérlet telepén létesült az első alma „meadow orchard” kísérleti ültetvény. A végleges helyükre, 30 x 40 cm-es sor-és tőtávolságra telepítették az alanycsemetéket. Ez elvileg hektáronként 70.000 db oltványt jelent, a gyakorlatban a gépek művelőútjai miatt 60.000 fa/ha volt az állománysűrűség.

Többféle alanyt kipróbáltak. Az MM 106-os és hozzá hasonló alanyok váltak be. A gyenge növekedésű (M 9, M 27) alanyok azért nem voltak jók, mert a gyökérzetük túl gyenge volt, és a termés súlya alatt kidőltek a fák. Nyáron beszemezték az alanycsemetéket nemes fajtákkal.

Az Angliában elterjedt fajták közül jól bevált az ’Egremont Russet’, de a ’Cox’s Orange Pippin’ kevésbé. Jó eredményeket adott a ’Golden Delicious’ és néhány spur típusú fajta. A következő tavasszal elvégezték a szemremetszést.

Fontos lépés a hormonális kezelés

Az erőteljesen növekvő nemes hajtást júliusban borostyánkősav-dimetilhidrazid (SADH) nevű vegyszerrel lepermetezték. Ez a szer a gibberellinsav szintézisének gátlása révén úgy változtatta meg a növények hormonháztartását, hogy a hajtások hosszanti növekedését csökkentette, és az oldalukon a virágrügyek kialakulását serkentette. Enélkül a szer nélkül az alma hajtások csak a végükön képeztek volna virágrügyet, az oldalukon csak elvétve.

Így viszont az őszi lombhullás idejére virágrügyekkel jól berakódott vesszőket kaptak a növényeken. A következő évben ezeken a vesszőkön képződött a termés. Ebben az évben is permeteztek a fent említett növekedésgátló szerrel májusban, hogy az erős hajtásnövekedést és a gyümölcshullást megakadályozzák.

A szüret kaszáló géppel

A szüret úgy történt, hogy az egész ültetvényt a terméssel együtt levágták egy kaszáló szerkezettel, az oltási pont felett 10-15 cm-el. A gép ezután a gyümölcsöket elválasztotta a vesszőktől. A következő évben nem volt termés, csak hajtásnövekedés és vegyszerrel indukált virágrügyképződés, majd az azt követő évben szüreteltek újból. A termesztés tehát két éves ciklusban folyt (1. ábra).

1. ábra
A kaszáló gyümölcsös kétéves növekedési- és termőciklusa
(Forrás: Gyuró 1980)

Az ültetvény egyik felét egy évvel később ültették, így érték le, hogy minden évben tudtak szüretelni hol az egyik, hol a másik feléről. Erről a fejlesztésről a magyarországi szaklapok és szakkönyvek is lelkesen számoltak be az 1970-es években. Sokan úgy vélték, hogy ez a „komplexen gépesített szántóföldi gyümölcstermesztés” oldja majd meg az alma minőségi tömegtermesztésének problémáját.

Előnyként említették, hogy a kis almafákon az azonos kitettségű, azonos tápanyag- és fényellátottságban részesülő gyümölcsök egyöntetűen jó minőségűek. Az angliai kísérleti ültetvényben fánként átlagosan 1-1,2 kg körüli termésmennyiséget tudtak szüretelni. Ez 60-70 t/ha-nak felel meg. Mivel mindegyik évben csak az ültetvény egyik fele termett, évenként 30-35 t/ha terméssel számolhattak egy ilyen ültetvényben.

Kísérleti ültetvények sokfelé

A kezdeti angliai sikereken felbuzdulva sokfelé létesültek ilyen kísérleti ültetvények. Többek között Mexikóban és Romániában próbálták a rendszert a helyi fajtákra adaptálni. Magyarországon is volt egy kis parcella a Kertészeti Egyetem tangazdaságában, de nálunk nem volt hozzá gép, a növények levágását kézzel kellett végezni.

Miért nem terjedt el?

Egy-két kisebb ültetvénytől eltekintve Angliában sem terjedt el a gyakorlatban, pedig ott a gépet is kidolgozták hozzá. Ennek fő oka, hogy nem volt gazdaságosan üzemeltethető. Megspórolták ugyan a szüret és a metszés kézi munka szükségletét, de a hektáronként 60.000 db oltvány ára, a gép és annak üzemeltetési költsége nem térült meg.

Csak a beruházási költségek jelentős csökkentése, és a termésátlag növelése tehette volna gazdaságossá. Ezeket viszont nem sikerült megoldani. Oltványok helyett dugványozással, vagy mikroszaporítással előállított növények telepítése lehetett volna a megoldás, ha az almát lehetne ilyen módon jól szaporítani, de kiderült, hogy nem lehet.

A termésátlagok növelése is korlátokba ütközött. Hiába ültettek sok növényt egységnyi területre, az asszimilációs- és termőfelület a növények alacsony mérete miatt kicsi volt, nem tudták a fánként 1,2 kg-os termésmennyiséget túlhaladni. Az almatermesztés fejlesztése más irányt vett, a karcsú orsó, majd a szuperorsó művelési rendszerek váltak uralkodóvá és a kaszáló gyümölcsös szép lassan feledésbe merült.

Őszibarackra adaptálva

Közben azonban az ötletet átvették az izraeli őszibaracktermesztők. Az őszibarack egészen más növény, mint az alma. Mindenféle vegyszeres kezelés nélkül is a hosszú vesszők oldalán képzi a gyümölcsöket. Izraelben a klimatikus adottságok ezen kívül lehetővé tették azt, hogy ne legyen kihagyó év, hanem minden évben tudtak szüretelni a növényekről. Korai érésű ’Sunred’ nektarinfajtával létesítették az első kísérleti kaszáló gyümölcsös ültetvényeket.

Paradocsomkombájnnal vágták le a vesszőket a gyümölcsökkel együtt. Ezután még elegendő idő volt arra, hogy a kis növények új hajtásokat képezzenek, és azokon virágrügyek differenciálódjanak az őszi lombhullás előtt. A jobb eredmény érdekében Paclobutrazol nevű növekedésgátló szerrel permetezték a növényeket, ami csökkentette a hajtásnövekedés intenzitását és növelte a virágrügy-berakódottságot.

Ezt a rendszert azonban csak korai fajtával és szubtrópusi termőhelyen lehet megvalósítani. Az őszibarack érése elhúzódó, nem egyszerre érnek a gyümölcsök, ráadásul sokkal érzékenyebbek az ütődésre, nyomódásra, mint az alma. Az ültetvény évente 40 t/ha mennyiséget termett, de ennek minősége nem érte el a hagyományos művelési rendszerben termesztett gyümölcsökét. Izraelen kívül Dél-Olaszországban próbálták még ki, de a kezdeti felbuzdulás után mind a két helyen felhagytak vele.

Nincs újabb hír róla

Az 1970-es és 80-as években, még a 90-es évek elején is sok cikk számolt be arról, hogy hol tart a „meadow orchard” művelési rendszer fejlesztése, azóta azonban nem találkozunk vele a szakirodalomban, a gyümölcstermesztés történelmének részévé vált.

Irodalom:

Erez, A.: Peach meadow orchards. Acta Horticulturae 173:405-412. 1985.

Gyuró Ferenc (szerk.): A gyümölcstermesztés alapjai. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1974.

Gyuró Ferenc: Művelési rendszerek és metszésmódok a modern gyümölcstermesztésben. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1980.

Luckwill, L. C.: Meadow orchards and fruit walls. Acta Horticulturae 65:237-244. 1978.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Kulcsfontosságú a digitalizáció

2019. június 13. 08:33

A vizsgálat célja, hogy felmérje azokat a digitális eszközöket, amelyek segítik a tudásátadást, a szaktanácsadást, a termelők piacra jutását, az innovációt.

Túlnépesedés: mi lehet a kulcsa a fenntartható élelmezésnek?

2019. november 19. 05:24

A világ népessége az előrejelzések alapján 2050-re 9 milliárd fő fölé emelkedhet és az életszínvonal javulása miatt az egy főre jutó kalóriabevitel is mintegy 20 százalékkal nőhet.

Az AGCO nyolc 2021 AE50 Awards díjat nyert

2021. február 4. 06:36

Az AGCO győztes termékei reprezentálják a cég okos, innovatív és globális agronómiai fókuszú fejlesztési célkitűzéseit, amelyek lehetővé teszik a farmerek produktív és fenntartható gazdálkodását.

13+1 gazdasági intézkedést jelentettek be

2019. május 30. 14:37

10 milliárd forinttal megemelik a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tőkéjét, ugyanígy 5 milliárdos tőkeemeléssel segítik a mezőgazdasági garanciarendszert.