A borsmentát könnyű tartósítani, így aromás frissítő ízét télen is élvezhetjük. Ismerje meg a borsmentalevelek hatékony szárításának, fagyasztásának és tartósításának titkát, illetve néhány tippet, ami a hasznára lehet.
A borsmentát a legtöbben a mentolos íze miatt szeretik. A pikáns fagylaltokat, desszerteket és a nyári üdítő italokat gyakran dobják fel frissen vágott levelekkel, míg télen a borsmentatea az egyik legnépszerűbb forró ital, amelyet házilag szárított borsmentalevelekből mi is könnyen elkészíthetünk. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, mire kell figyelnie a borsmenta (Mentha x piperita) tartósítása közben!
A borsmenta szárítása
A borsmentalevelek tartósításának legjobb módja a szárítás. A gyógynövényeket a betakarítás után kíméletesen szárítsa meg. A borsmenta szárát kösse csokorba, és fejjel lefelé lógassa fel egy szellős, meleg, sötét helyen a magasba (pl. polcok aljára). A csokrokat fajtánként akassza fel vagy címkézze fel, hogy megkülönböztesse a gyümölcsös illatú mentafajták egymástól olykor csak árnyalatnyira eltérő aromáit. Kerülje a közvetlen napfényt, különben fennáll a veszélye, hogy a gyógynövényekben lévő aromák és illóolajok nagy része elvész.
Alternatív megoldásként szárítsa meg a borsmentát egy szárítórácson, ahol elegendő mennyiségű levegő áll rendelkezésre a szellőzéshez. Egy másik lehetőség a borsmenta szárának sütőben történő szárítása, legfeljebb 40 °C-on. Ehhez a sütő ajtaját tartsa kissé nyitva, hogy a nedvesség távozni tudjon. Szedje le a megszáradt leveleket a szárról, és tegye sötét, légmentesen jól záródó üvegekbe. A megfelelően kiszárított borsmentalevelek zöldes színűek maradnak, és az ujjak közé szorítva ropogós hangot adnak és könnyen morzsolódnak. A kiszárított borsmentalevelek néhány hónapig eltarthatóak, de idővel veszítenek az ízükből és a tápanyagtartalmukból.
Tipp: A szárított borsmentalevelek nem csak teaként, hanem a főzés során is remek ételízesítőként szolgálnak.
A borsmenta fagyasztása
A szárítás mellett kitűnő alternatíva a borsmentalevelek lefagyasztása. Az előkészületek során gondosan mossa meg a szárakat, és törölje szárazra egy konyharuhával. Két lehetőség közül választhat:
- Fagyassza le a borsmentát egészben: Tegye a szárakat egymás mellé egy tálcára, és rakja őket a fagyasztóba 1-2 órára, hogy a levelek ne ragadjanak össze. Ezután tegye őket légmentesen záródó felcímkézett zacskókba vagy dobozokba. A lefagyasztott levelek könnyen leválnak a szárról, és jegesen, de felolvasztva is könnyen felhasználhatók.
- A borsmentát aprítsa fel, és fagyassza le: Aprítsa fel a mentaleveleket és tegye őket jégkockatartókba, így előre porciózott jégbe zárt fűszernövények állnak majd készen arra, hogy bármikor felhasználhassa őket, amikor csak akarja. Ha a borsmentakockák teljesen megfagytak, tegye át őket zacskókba vagy dobozokba.
További tippek a borsmenta tartósítására és tárolására
- A jégbe fagyott borsmentalevelek pikáns és roppant mutatós kiegészítői az üdítőitaloknak és koktéloknak. Töltsön meg egy jégkockatartót a szokásos módon vízzel, majd tegyen minden egyes kockába egy egész mentalevelet, majd fagyassza le.
- Ha friss borsmentát szeretne használni, a növényt néhány hétig a hűtőben is tarthatja. Béleljen ki egy műanyag dobozt egy nedves konyharuhával, helyezze rá a borsmentát, és fedje le egy újabb réteg nedves törülközővel. Tegye rá a fedelet, és tartsa a hűtőben a dobozt.
- További alternatíva, ha a borsmenta szárát néhány napra egy pohár friss vízbe teszi – a víz átveszi a finom fűszeres zamatokat, és akár így, akár ízesítve azonnal fogyasztható üdítőitallá válik.
A cikket fordította: Ordódy Eszter