A fokhagyma jól használható a konyhában, és meglepően könnyen termeszthető a kertben. Ültetésére a legjobb időszak az ősz. Tanulja meg, hogyan és mikor kell fokhagymát ültetnie ahhoz, hogy maximalizálhassa a termését!
Mikor legyen a fokhagyma ültetése?
A legtöbb régióban hagyományosan az ősz számít a legjobb fokhagyma termesztési időszaknak. Általános szabály, hogy a fokhagymát csak az őszi napéjegyenlőség után, szeptember végén szabad elültetni. A hagymához és a Hagymaformák alcsaládjába tartozó más növényekhez hasonlóan a fokhagyma is érzékeny a napfényre, ezért a nyár leghosszabb napjain érik be. Az őszi fokhagyma ültetése előre hozza a vegetációs időszakot, így tavasszal a fokhagyma az elsők között fog megjelenni a kertben.
Miként történik a fokhagyma ültetése?
A fokhagymát rendkívül könnyű termeszteni, de jó talaj-előkészítésre van szükség, ha azt szeretné, hogy a hagymái igazán nagyok és jó állagúak legyenek. A fokhagymának mélyen megművelt, jó vízelvezetésű, gazdag talajra van szüksége, amelynek pH-értéke 6,4-6,8 között mozog. Ültetés előtt, az optimális eredmény elérése érdekében adjon 5-7 centiméternyi komposztot és istállótrágyát az ágyáshoz.
Használjon minőségi dughagymát, és termesszen egyszerre több különböző fajtát arra az esetre, ha valamelyik ültetése rosszul sikerülne. Az ültetés előtt 48 órával válassza szét a gerezdeket, hogy ne száradjanak ki. Nem árt, ha tudja: a legnagyobb gerezdekből lesznek a legnagyobb hagymák. Az egyes gerezdeket ép héjjal, hegyes végükkel felfelé, 5 cm mélyre és egymástól 15 cm távolságra dugja a földbe.
Takarja be az ültetési területet 12-20 cm vastagon szalmával. Ez a réteg a tél folyamán, az első tavaszi napokra kb. 5 cm vastagságúra tömörül, és a vegetációs időszak alatt segít a gyomok visszaszorításában. A fokhagyma gyökereket fog ereszteni, de a mielőtt talaj-menti fagyok lennének nem (vagy nem jelentősen) fog növekedni.
A következő tavaszra a fokhagyma készen áll majd a növekedésre, és a jó idő beköszöntével (illetve a talaj felmelegedésével) egyidejűleg apró zöld hajtásokat hoz.
A fokhagyma gondozása
Kora tavasszal, az első hajtások megjelenésétől kezdve körülbelül június 1-jéig kéthetente tápoldatozza a növényeket folyékony halemulzióval. A vízellátás kritikus fontosságú a kora nyári gumóképződési szakaszban, ez miatt igyekezzen a növényeket heti 2,5 cm vízzel ellátni (beleértve az esőt is).
Ha keménynyakú fokhagymát termeszt, az a nyári napforduló táján ehető virágszárat, úgynevezett sziklevelet fog hozni. Ezt le kell vágni annak érdekében, hogy a növényt arra ösztönözzük, hogy minden energiáját a gumóképzésre fordítsa. Ezek a szárak igencsak zsengék, (magyarosan) illatosak és nagyon finomak. Vágja fel őket és adja friss salátához, krémlevesekhez, sült ételekhez, pástétomokhoz, rántottákhoz vagy bármilyen ételhez, amit egy kis fokhagyma ízzel még pikánsabbá tehet. Turmixgépben egy kis olívaolajjal és parmezán sajttal pépesítve különösen ízletes pesto készülhet belőlük, ha elegendő mennyiséget tud leszedni.
Egy-két virágszárat hagyjon meg, hogy könnyebben el tudja dönteni, mikor takarítsa be a fokhagymáját. Körülbelül négy héttel a betakarítás előtt a fokhagymagumók külső héja száradásnak indul, ezért júliusban hagyja abba az öntözést. A túl sok víz ebben a szakaszban elszínezheti a fokhagyma gumókat, sőt, akár penészedést is okozhat.
Kártevők és betegségek
A fokhagymát nem sok kártevő zavarja, de azért ne ültesse oda a fokhagymáit, ahol korábban gondja akadt a drótférgekkel vagy a fonálférgekkel. A betegségek inkább abból adódhatnak, ha rossz vízelvezetésű talajon próbál fokhagymát termeszteni.
Hogyan és mikor kell betakarítani a fokhagymát?
Július vége vagy augusztus eleje körül takarítsa be a fokhagymát. Onnan tudhatja, hogy elérkezett az idő, hogy a levelek alsó harmada vagy fele már megbarnult és elszáradt, de a felső levelek még zöldek.
Nehéz lehet eldönteni, hogy pontosan mikor kell betakarítani a fokhagymát, ám ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a virágszárak. Ha ugyanis a levelek barnulásnak indulnak, és közben a virágszárak kibomlanak és egyenesen állnak, akkor itt az ideje a betakarításnak.
A fokhagyma tárolása
A frissen betakarított fokhagyma kötegeket hagyja száradni 3-4 hétig hűvös, jól szellőző, árnyékos helyen. Miután a gumók teljesen megszáradtak, a tárolás előtt kefélje le róluk a rászáradt földet és vágja le a szárukat. Optimális körülmények között, fagypont közeli hőmérsékleten és 65-70%-os páratartalom mellett a keménynyakú fokhagyma öt hónapig, a lágynyakú pedig nyolc hónapig áll el biztonságosan.
A legnagyobb gerezdeket mentse meg, hogy jövőre újra el tudja ültetni. A régi öregek szerint a fokhagyma „tanul”, mert alkalmazkodik a termesztési körülményekhez, és minden évben fejlődik. Ragadja meg az életet a gumóknál fogva, és idén ősszel ültessen fokhagymát!
A cikket fordította: Ordódy Eszter