Házikert
Házikert

Amit a bazsarózsáról tudni érdemes

Amit a bazsarózsáról tudni érdemes

Agrofórum Online

Nagypapám kedvenc virágzó kerti növénye volt a bazsarózsa, és a szívemben külön hely van a bazsarózsáknak ezáltal. Nagy kerti kérdés is volt, hogyan tudnám az alföldi, homoktalajos és állandóan aszályos, kánikulás kertünkben megnevelni úgy, hogy örömünk is lehessen benne. Nézzük a bazsarózsa ápolásáról szóló tudnivalókat!

A bazsarózsák kellemes, parfümös illata és színes, hatalmas virágai minden kertész kedvencévé válnak igen hamar. Főleg, ha a tövek jól érzik magukat a kertben, hiszen akkor akár igen nagy cserjévé is fejlődhetnek.

A bazsarózsa nem rózsa, nevét csak a virágforma hasonlósága miatt kapta.

A bazsarózsák (Poeonia) lombhullató lágyszárúak, de vannak közöttük cserjék is, melyek Kínából származnak. A fehér, a piros, a rózsaszín vagy lilás szín megtalálható a virágok között, melyeknek mérete nagy. Termése tüszőtermés, a magok színe fekete vagy piros. Akár 10 évig is élnek a tövek, ha megfelelő gondozásban részesítjük őket.

Hogyan ápoljuk a bazsarózsát?

A bazsarózsa alapvetően egy ellenálló növény és sok kertet nagyon szeret, de a nagy nyári forróság miatt az utóbbi években több figyelmet igényel. Sok évig kísérleteztem, hogyan és mint tudnám én magam is a szélsőséges helyi adottságok miatt megnevelni, és csak pár év alatt ismertem meg annyira, hogy azt mondhatom: sikerrel jártam.

Mivel nincsenek árnyékos kertészek egy kezdő kertben, ahol nincsenek nagy fák, így az első években árnyékolni kell, és akár napi szinten öntözni a bazsarózsák töveit ahhoz, hogy a gyökerek jó mélyre tudjanak menni.

A bazsarózsa nem rózsa, nevét csak a virágforma hasonlósága miatt kapta (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/viragok-pohar-szirmok-homaly-131046/)

A lágyszárú bazsarózsáknak nagyobb a fényigénye, ott a napi 8 óra napsütés kell a szép fejlődéshez, viszont egy cserjés, félfás bazsarózsa megelégszik a napi 4-6 óra napsütéssel is. Ez merőben eltérő igényeket von maga után, hiszen a félfás, cserjés bazsarózsát inkább félárnyékba, árnyékosabb kertbe javasolt ültetni.

Mikor ültessünk bazsarózsát?

A szabadgyökerű bazsarózsát ősszel érdemes ültetni, cserepesen ültethetjük tavasszal is. A talaj minden esetben legyen laza, tápanyagban gazdag.

Az ideális talaj az lenne nekik, ha 20% homokot, 30% komposztot és 50% virágföldet kevernénk össze és egy ilyennel “bélelt” ültetőgödörbe ültetnénk a bazsarózsát. Így a kezdeti időszakban a gyökerek könnyebben tudnak dolgozni és jobban ellen is állnak az időjárási anomáliáknak.

Hogyan szaporíthatjuk a peóniát?

A legjobb a tőosztás a peóniák számára, melyet ősszel érdemes megtenni. Ha netán dugványoznánk, akkor meg a tavaszi, májusi időszakban szedjünk a fiatal hajtásokból dugványt, melyeket a fent említett keverékbe eldugva őszre meg is gyökereztethetünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Lehet-e talajt javítani vetés után vagy állományban?

2022. szeptember 26. 07:34

Gyakran merül fel, hogy lehet-e és érdemes-e állományban a talajokat javítani.

Mit tehetünk a gyümölcshullás ellen?

2019. április 27. 13:42

R. Magdolna kérdése: Gyümölcsfáimról minden évben sok termés hullik le a tavasz és nyár folyamán is. Mitől lehet ez?

Nitrogén fejtrágyát a búzának és árpának… de mennyit?

2019. március 1. 11:49

Tavasszal az egyik legelső és legfontosabb szántóföldi munka a gabonák első fejtrágyázása, amit minél előbb célszerű elvégezni, amint az időjárás és a hatályos rendelkezések megengedik, valamint rá lehet menni a talajra jelentős taposási kár nélkül.

Mire ügyeljünk a cukkini termesztése során?

2023. május 3. 04:38

Milyen igényei vannak a cukkininek? Mire ügyeljünk a termesztése során?