Házikert

Amit a paprikákról tudni érdemes

Agrofórum Online

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

A közönséges paprika táplálkozási értéke viszonylag nagy, mert sok benne az értékes összetevő, és sokoldalúan felhasználható.

A paprika termésének csípős ízét az aromatikus aminók csoportjába tartozó szerves vegyület, a kapszaicin (Capsaicin) okozza, amely a néhány nem csípős fajtából hiányzik is. A paprikák csípősségét hagyományosan a Scoville-skálán (SHU-egység) és az annál objektívebb „ASTA csípősség-egységben” nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával mérik.

Mi az a SHU?

Az SHU egy mértékegység. Röviden annyit jelent, hogy egy cseppnyi paprikából kivont kapszaicinhez hány csepp vizet kell adni ahhoz, hogy már ne lehessen érezni a csípősséget.

A minél magasabb SHU-érték egyre inkább előtérbe került a nemesítés során, ahogyan a csemegefajtáknál a bogyóméret. A chilipaprikák SHU-értéke annyira fontossá vált manapság, hogy versenyeket is rendeznek a világ legerősebb chilijeiből készült termékeknek.

A paprika piros színét pedig a karotinoidokhoz tartozó kapszantin (Capsantin) adja (C4OH58O3). Ez az anyag a paprikatermés növekedése, érése során képződik.

A paprika C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt.

Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A-, B1-, B2-vitaminokat is.

A paprika C-vitamin-tartalma általában 100 mg/100 g körül alakul
A paprika C-vitamin-tartalma általában 100 mg/100 g körül alakul (fotó: Pixabay)

A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. A jó minőségű fűszerpaprika élettani hatása összetett, amelyek közül az étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatása emelkedik ki leginkább.

Itt azért fontos megjegyezni, hogy a fűszerpaprika egyben komoly allergén is lehet a mai tudomány állása szerint. A kutatások és allergiatesztek alapján manapság minden 10. ember allergiás a fűszerpaprikára. Hogy ennek a beltartalmi tényezők az okai, mint burgonyafélék családjába tartozó növény, vagy a fűszerpaprika gyártástechnológiájából adódó probléma, ezt jelenleg még nem lehet tudni.

Mitől fűszer a fűszerpaprika?

Magyar paprika alatt legtöbbször az élelmiszerként használt, szárított és feldolgozott paprikaőrleményt értjük, amely fűszerpaprika sok magyar étel egyik elengedhetetlen kelléke. A magyar konyha rendkívül sok fűszerpaprikát használ, és a nemzeti konyhánkat is alapvetően erről ismerik fel a külföldiek.

A paprika magyar viszont – históriáját tekintve – nem régóta tartozik étrendünkhöz a sokrétű hazai felhasználása ellenére sem, holott a gulyás, a pörkölt a nemzetközi gasztronómia szerint is tipikusan magyar étel.

Közép-Európában eleinte termést hozó dísznövényként kezelték a fűszerpaprika cserjéjét, cserépbe ültetve nevelték. A füveskönyvek tanúsága szerint a XVI. században került először hazánkba Charles de L’Écluse (Clusius Károly), németalföldi flamand botanikus és füvésztudós révén.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Cserepes növények, amelyek túlélik a telet odakint

2024. december 16. 09:40

Télen is örömét lelheti a kinti zöld növényekben. Vannak olyan cserjék, virágok és fűszernövények, amelyek ellenállnak a hidegnek.

Téli veteményeskert: a hó alatt sem kell pihennie a kertnek

2024. december 16. 05:40

Bár messze nem kell télen a veteményessel annyit bajlódni, mint nyáron, de ettől még eredményesen lehet termeszteni, ha nem is mindent.

Mi legyen a muskátlival? Teleltessünk vagy irány a komposzt?

2024. december 14. 05:40

Nézzük sorra a muskátli teleltetésének lehetőségeit, és el tudjuk majd dönteni, hogy melyik utat választjuk!

Ismertebb lehet a szentesi paprika a hungarikum cím által

2021. december 12. 11:02

Biztonságosabbá teszi a magas beltartalmi értékekkel rendelkező szentesi paprika értékesítését, hogy elnyerte a hungarikum címet.

Chilipaprika az űrből

2021. augusztus 4. 07:36

Az űrállomáson végzett kísérletek segítenek megoldásokat találni a NASA hosszútávú űrkutatásai során felmerülő élelmezési kérdések megválaszolására.

Téli paradicsom- és paprika-palántanevelésekor tapasztalható, tápanyagellátással kapcsolatos gyakoribb hibák II.

2022. december 29. 10:34

A jó minőségű palánta alapvető feltétele a sikeres termesztésnek, különösen korai zöldséghajtatásban, ahol a nagy termesztési érték miatt csak a tökéletes minőségű, egészséges, kiváló kondíciójú növények jöhetnek számításba, amit csak szakszerű tápanyagellátás mellett lehet megnevelni.

Annyira megdrágultak a zöldségek és gyümölcsök, hogy ez lassan véget vet a pazarlásnak

2024. május 31. 11:10

A magyar vásárlók is egyre tudatosabbak, és nem csak az árra, hanem a megvásárolt mennyiségre is nagyon ügyelnek.