Házikert
Házikert

Az örök életű buxus titka

Az örök életű buxus titka

Agrofórum Online

Az örökzöld növények közül talán a legnépszerűbbek közé tartozik a buxus, amelyet nemcsak dísznövényként ültetnek kertekbe és parkokba, hanem gyakran használják sövényként vagy formatervezett alakításokhoz is.

Rendkívül alkalmas arra, hogy különböző formákba nyírják, könnyen kezelhető és igénytelen növénynek tűnik első pillantásra. Azonban ez a látványos növény valójában komoly kihívásokat tartogat a kártevőkkel kapcsolatban.

A buxusokat gyakran megtámadják különböző rovarok és kórokozók, amelyek jelentősen károsíthatják és akár el is pusztíthatják őket, ha nem megfelelően gondozzák, illetve gyakorlatilag védtelenek.

Jellegzetes kártevője, amely gyakran okoz komoly problémákat a növényeknek a buxus levéltetű (Buxus aphid vagy Cinara buxi). Ezek a kis, szívó szájszervű rovarok a buxus levelein élnek és táplálkoznak, ami súlyos károkat okozhat a növényben. Gyakran olyan problémákat okoznak, mint a levelek elszíneződése, deformálódása és lehullása.

Ha nagy számban vannak jelen, akár a növény teljes elvesztését is okozhatják. Emellett kiválasztják a mézet tartalmazó nedvet, amely vonzza a hangyákat, és ez fekete penész kialakulásához vezethet a leveleken.

Azonban a buxus levéltetvek elleni védekezésre szerencsére ma már többféle módszer létezik.

Rovarölő szerek használata: Számos rovarölő szer létezik a levéltetű ellen, amelyek hatékonyak lehetnek a populációk ellenőrzésében. Ezeket a szereket általában permetezés formájában lehet alkalmazni a fertőzött növényekre.

A biológiai rovarölők természetes eredetű anyagokat tartalmaznak, amelyek hatékonyan célozzák meg a levéltetveket, miközben kevésbé károsítják a környezetet vagy más hasznos rovarokat. Például az olajból készült szerek vagy a Bacillus thuringiensis baktérium alapú termékek lehetnek hatékonyak a levéltetvek ellen.

Mechanikus megoldások: Mechanikus megoldások alkalmazása hatékony lehet, különösen kisebb méretű növényeknél vagy azoknál, ahol a kártevők csak korlátozott területen jelentkeznek.

Ezen módszerek között szerepel a levéltetvek kézi összegyűjtése és a vízzel történő lemosása. A kézi összegyűjtéshez egy kis ecsetet vagy akár az ujjait is használhatja. Lassan haladva és alaposan ellenőrizve a leveleket szedje le a levéltetveket és pusztítsa el őket.

A levéltetvek mechanikus eltávolításának másik módja a növények lemosása vízzel. Ehhez egyszerűen locsolja le a buxust vízzel, különösen a fertőzött területeken. Az erős vízsugár segíthet eltávolítani a levéltetveket a levelekről és a növény egyéb részeiről. Meleg nyári napokon azonban vigyázzunk ezzel a módszerrel, hogy elkerüljük a növény megégetését!

A növényvédő hálók használata a buxus levéltetvek elleni védekezésének egy hatékony módja lehet, különösen akkor, ha a levéltetvek nagyobb területeken vagy gyakran ismétlődő problémát jelentenek. Ezek a hálók megakadályozzák a kórokozók, valamint más kártevők behatolását a növényekre, és így előzik meg a fertőzést.

Az időben történő észlelés és a gyors reakció kulcsfontosságú a buxus kórokozók elleni védekezésben, hogy így minimalizáljuk a károkat, és a növények megőrizzék egészségüket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Hová tűntek a puszpángmoly hernyói? Nem is kell már védekeznem ellenük?

2023. június 24. 04:37

Puszpángbokraimról eltűntek a puszpángmoly hernyói. Mi történhetett? Olyan szerencsém lesz, hogy nem kell majd védekezni ellenük?

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

A selyemfényű puszpángmoly

2018. október 18. 03:38

A selyemfényű puszpángmoly 2010–11. évi, nyugat-magyarországi észleléseket követően rohamosan terjedt szét az országban. A faj életmódjáról, kártételéről és az ellene való védekezés lehetőségeiről nyújt áttekintést a cikk.

A klimatikus körülmények a lisztharmat és a varasodás kórokozói számára is kedvezőek

2018. június 13. 04:30

A folyamatos rajzás alapján indokolt a 10-12 naponkénti rovarölő szeres permetezés a molykártétel elkerülése érdekében.