Életmód, gasztronómia

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

Agrofórum Online

A csicsóka elődeink régen ismert növénye, mégis most éli újra reneszánszát. Számos jótékony hatással rendelkezik, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) egy fészkesvirágzatú gumós évelő gyógynövény, mely Észak-Amerikából származik, és csak a 17. század elején érkezett el Európába.

Nagyon közeli rokonságban áll a díszcsicsókával és a mindenki számára ismert napraforgóval. Tavasszal, a kezdeti időszakban akár össze is lehet a napraforgóval keverni, de onnantól, hogy a virágfejek elkezdenek fejlődni, már egyértelmű eltéréseket mutatnak.

A csicsóka virágai jóval kisebbek és augusztus felé nyílnak, a napraforgónál vékonyabbak a virágszárak és maga a hajtás is, ráadásul akár 3 méter magasra is megnőhet.

Mi a fontos része a csicsókának?

Rögtön sokan rávágnák, hogy a gumója csak, pedig a csicsóka más részei is fontosak. Ha hagyjuk a nagy lombtömeget leszáradni, akkor kiváló gyújtós lehet kandallóba, kemencébe is.

Friss levelei és hajtásai a házinyulaknak jó eleség, ráadásul több kutatás kimutatta, hogy gyógyászati célra is lehet a házinyúllal csicsókahajtásokat etetni, mert segíti az immunrendszerüket a mixomatózis ellen.

SAJÁT TAPASZTALAT: Pár évvel ezelőtt elkéstünk a vakcinázással a nyúlállományunkban és komoly mixomatózisos probléma lett a szúnyogcsípések miatt. Akkor az állatorvos azt mondta fél szóban, hogy ha gondoljuk, engedjük el a nyuszikat és meg fogják találni a nekik gyógyhatású növényeket, és talán megmaradnak. Így is tettünk és a házinyulak elindultak a kertben csicsókalevelet, akáclevelet és diólevelet enni. Az amúgy 100% mortalitást mutató mixomatózis ellenére ez az állomány sok egyede megmenekült és felgyógyult a betegségből, így a mai napig megelőzésképpen is etetünk velük kis mennyiségben ezekből a növényekből.

A csicsóka virágai jóval kisebbek és augusztus felé nyílnak, a napraforgónál vékonyabbak a virágszárak és maga a hajtás is (fotó: Pixabay)

A csicsóka gumói is nagyon értékesek. A gumók megvastagodott szárképletek, melyek nem közvetlen a tövön nőnek, hanem az 5-20 cm hosszú gyökérrészen találhatók.

Beltartalma is figyelemre méltó (100 grammra):

Fehérje 2,4 g

Víz 79,0 g

A-vitamin ekviv. 12 μg – 2%

Tiamin (B1-vitamin) 0,2 mg – 17%

Riboflavin (B2-vitamin) 0,06 mg – 5%

Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg – 9%

C-vitamin 4,0 mg – 5%

E-vitamin 0,2 mg – 1%

Kalcium 10,0 mg – 1%

Vas 0,6 mg – 5%

Magnézium 20,0 mg – 6%

Foszfor 78,0 mg – 11%

Kálium 478,0 mg – 10%

Nátrium 3,0 mg – 0%

Cink 0,1 mg – 1%

A százalékos értékek az amerikai, felnőttek számára javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

A csicsóka dietetikai oldalon is hasznos. Ízre édesebb a burgonyánál, 16%-a inulin és polifruktozán, és a belőle keletkező fruktóz lassan emeli meg a vércukorszintet.

Az inulintartalma miatt viszont a bélrendszernek hozzá kell szokni a fogyasztásához, különben meglepő puffadásokat tud okozni.

A burgonyához képest 6-szor magasabb a rosttartalma, ami miatt a fogyókúrákban is előszeretettel alkalmazzák.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség a csicsóka

2019. szeptember 15. 04:37

Az elmúlt évtizedben a sokoldalú hasznosítás lehetősége miatt került a csicsóka az érdeklődés homlokterébe. A klasszikus humán étkezési hasznosítás és a fruktózgyártásra történő felhasználás mellett a leveles szár egy tenyészidőszakon belül többször is visszavágva igen értékes levélfehérje-koncentrátum alapanyag. Emellett közvetlen takarmányozásra is alkalmas. A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan 15%-nyi inulin adja.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

A csicsóka őszi gondozása

2024. szeptember 16. 08:10

Ősszel a csicsóka gondozása különösen fontos a sikeres betakarításhoz és a következő szezon előkészítéséhez.

Mikor és hogyan szedjük fel a csicsókát?– Időzítés és tárolási tippek

2025. szeptember 1. 14:10

A csicsóka betakarítása ősszel kezdődik, de akár télre is a földben hagyható. Mutatjuk az ideális időzítést és tárolási módokat.