Minden hónap hoz újdonságot, erdőn és mezőn is, így júniusban is érdemes kirándulni és gyűjtögetni. Rengeteg féle gyümölcsöt és zöld növényt lehet találni most már a természetben, de egy valamire nem árt figyelni: ha gombászunk, akkor mindig vigyük el gombaszakellenőrhöz, mert másképp nem szabad fogyasztani, hacsak nem vagyunk nagyon pengék a gombák világában.
Csalán, nem csak erjesztéshez
A csalán az egyik legismertebb vadnövény, amit szedni szoktak a kedvelői. Csalánleves, csalánfőzelék, de még fermentált csalánlevelek is készíthetők belőle.
Kerti felhasználás során természetesen az erjesztett csalán kiváló tápanyag-utánpótlás, a nem erjesztett, csak áztatott csalán meg növényvédelmi léként lett ismert a biokertész körökben.
Faeper – ízletes lekváralapanyag
A faeper régen nagyon divatos volt és szinte minden paraszti udvarban megtalálható volt. De csak volt. Mióta a város és falu egyaránt azt a trendet követi, hogy minél tisztább kertet kell tartani, így a faeper is „koszolása” miatt rendre elkezdett kikopni.
Terméséből annyira finom lekvárt lehet készíteni, mely ritka kincs a kamrapolcon. Pár évvel ezelőtt jó termésmennyiségünk volt, így a fekete faeperből egy nemzetközi díjnyertes lekvárt tudtunk alkotni. Így, ha valaki talál ilyen fát, régi elhagyatott tanyavilágban, akkor szedje meg, mert hamar lepotyognak a termések.
Pitypang és a pitypangszirup
Itt a jó idő, csapadék is volt mostanában az ország jó részén, így a gyeptársulások egyik kedvelt növénye is előbukkan, ami nem más mint a gyermekláncfű, vagyis pitypang. Sárga virágaiból értékes szirup készíthető, de ehető virágként a saláták dekoratív eleme is lehet.
Gyűjts szőlő- és tormalevelet!
Most még zsengék a levelek, így itt az idő begyűjteni őket. A szőlőnél lehetőleg olyan helyről szedjünk levelet, ahol a permetezés messze elkerülte, így ne egy szőlősgazda sorai között gyűjtögessünk, hanem itt is akár a tanyavilág elhagyatott mezein álló, kibújó szőlőlevelekből szedegessünk.
A tormalevelek is hasonlóan jók a szőlőéhez, a vastag eret érdemes kivágni középről, majd ecetes lében leforrázva már csavarhatjuk is bele a húsgombócokat! Paradicsomos-tormás húsgombócokként rendkívül finom lesz!
Vargánya és keserűgomba
Ha ismerjük a gombákat, vagy van kéznél egy hadrafogható gombaszakellenőr, akkor uzsgyi az erdő és szedhető a gomba is. Persze csak azt szedjük le, amit legalább „saccra” felismerünk, mert a gomba értékes eleme az erdőnek, így nemcsak az a kérdés, hogy mérgezőt szedünk-e le, hanem az erdő károsítása vagy békében hagyása is szempont lesz.
A vargánya és a nyár eleji gombák nagyon finomak, leszáríthatók télire, elkészíthetők pörköltnek és ki is ránthatók zsemlebundában.