Házikert

Hogyan tároljuk be a diót?

Agrofórum Online

Évekig eláll a dió, ha így tároljuk be: valódi tippek a sikeres diótárolásért, hogy se az egereket ne vonzzuk oda, se más probléma ne lehessen téli tárolás közben.

Idén szerencsés évünk volt szemlátomást dió fronton, tavaly még nem mertünk volna mérget venni rá, hogy jó diótermés lesz ebben az évben. Így viszont biztos, hogy kincset ér a dió, főleg, ha házikerti szinten elkerült minket a dióburok-fúrólégy, vagy netán vegyszermentes megoldásokat találtunk a dió védelmére.

Feltörve vagy héjastól tároljuk?

Gyakori kérdések listáján szerepel ez a kérdés: hogyan jobb a diót tárolni? Feltörve érintetlenül vagy megtörve, szinte konyhakészen?

A válasz egyik oldala, hogy feltörés nélkül a tárolás ideje jóval egyszerűbb és hosszabb, mint feltört állapotban. Ennek egyik lépése az, hogy a diótermés felületét meg kell szárítani kiterítve és utána szárazon bezsákolni (raschell-zsákokba, hogy szellőzzön). Így száraz és hűvös helyen tárolható.

Onnantól viszont, hogy feltörjük, a dióbél jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, és az avasodás is hamarabb elkezdődik.

A megtört, pucolt dióval viszont egyszerűbb bánni, amikor már a felhasználási időt nézzük: csak előkapjuk a zacskóból és kész is.

Tárolási tippek pucolt dióbélhez

A dióbél tárolására két fő irány van, mely hatékony és jó megoldásnak számít. Az egyik a befőttesüvegben való tárolás, másik a mélyhűtőben való fagyasztás.

A pucolt dió igazi ingyen csemegének számít a kártevőknek, így ha már megtörtük, akkor jól lezárható üvegben kell tárolni, mert így sem a rovarkártevők, sem az egerek és más rágcsálók nem tudnak hozzáférni. (Igazából mivel nem is érzik az üvegen keresztül az illatát, így a lakást sem fogják bevenni a rágcsáló, hívatlan vendégek.)

Feltörés nélkül a dió tárolási ideje jóval hosszabb (fotó: Pexels)

A befőttesüveges verzió esetén fontos tudni, hogy alaposan ki kell takarítani az üveget és ki is kell szárítani, hogy a levegő páratartalmán kívül ne zárjunk be plusz nedvességet, mert az a dió romlásához vezet majd.

Ugyanígy a diót is szárítani kell egy jó két hónapig az üvegezés előtt, száraz, jól szellőző helyen, hogy a lehető legkevesebb nedvességet zárjuk bele az üvegbe.

A mélyhűtős módszer ennél egyszerűbb, mert a pucolt diót elegendő csak műlyhűtős nejlonzsákokba tenni és lezárva lefagyasztani a zsákokat. Érdemes itt fektetve szétteríteni a zsákon belül a diót, hogy nagy mennyiség ne tudjon összefagyni, mert majd felhasználáskor ez nehezíteni fogja a dolgunkat. Az is opció lehet, hogy nagy tálcán szétterítve először lefagyasztjuk a diót, majd utólag tesszük a nejlonba, mert így nem ragadnak össze a szemek.

Az avasodás szempontjából a mélyhűtős megoldás a legjobb.

Meddig áll el így a dió?

A pucolatlan, héjas dió akár 2 évig is tárolható romlás és avasodás nélkül, ha jó tárolóhelyet találtunk neki (száraz és hűvös helyen, napfénytől védve). A pucolt dió üvegben inkább 1 évig jó, mélyhűtve kicsit hosszabb ideig lesz minőségvesztés nélkül használható.

A darált dió is főleg mélyhűtőben tárolható, mert minél jobban feldolgozott egy olajos mag, annál jobban figyelni kell az avasodására. Ez igaz a mogyoróra, mandulára is, de még a mákra is.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 érv, hogy ne vágjuk vissza télre az évelőket!

2024. december 18. 05:40

Nézzük meg az érveket a "mindent hagyunk úgy, ahogy van télen, hiszen a természet sem kaszál és vagdos" kertészeti elképzelés mellett!

Így tartsuk tisztán a szobanövényeink leveleit!

2024. december 17. 11:10

A szobanövények leveleinek tisztítása azért fontos, mert a rajtuk felhalmozódó por, zsír, vízkő vagy egyéb szennyeződés gátolhatja a növények létfontosságú folyamatait.

A legjobb talajtakaró mixek, és amit tudni érdemes róluk

2024. december 17. 05:40

A legjobb talajtakaró mixek témáját hoztam most, melyekről már saját tapasztalatok alapján tudom elmondani a legfontosabb információkat.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Oregánó, avagy fűszertől az illóolajig

2023. február 1. 05:36

Az oregánót akár napi szinten használjuk a konyhában, továbbá értékes illóolaja az aromaterápia egyik fontos eleme lehet, de a kertben is hasznos funkciója van a növényvédelmi leveknél.

Hogyan vásároljunk kerti medencét?

2022. május 2. 07:36

A medencézés jól hangzik, de a legtöbbször nem tudjuk, hogy ez mennyi plusz macerával és odafigyeléssel jár, ráadásul milyenre is van igényünk egyáltalán?

Víztakarékossági ötletek a kertben

2023. május 19. 12:18

Enyhe telek, hosszan tartó aszályos időszakok nyáron – egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek, köztük a heves viharok és esőzések.

Tűzifa kérdések: erdei köbmétertől a száraz tűzifáig

2022. november 16. 05:36

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vásárolunk tűzifát és egész nyáron hagyjuk feldarabolva száradni. Ha nedves fával fűtünk, akkor igen komoly energiaveszteséggel számolhatunk.