Egyre nagyobb divatja van a saját termesztésű zöldségeknek, gyümölcsöknek és az a jó hír, hogy már a nagy multicégek is elkezdtek ebbe az irányba elmenni, hogy bizony közösségi kerteket hoznak létre a saját dolgozóik számára. Oktatási jelleggel és egy kicsit az önfenntartás és szemléletváltás segítése végett.
Mi a közösségi kert lényege?
A közösségi kertek lényege, hogy mindenki számára lehetőséget adnak a kertészkedésre és az ehető zöldségek, gyümölcsök megtermelésére. Egy falatnyi kertje így annak is lehet, akinek alapvetően nincsen semmilyen plusz területe, kertkapcsolata az ingatlanhoz.
A nagy cégeknek meg egyrészt egy társadalmi felelősségvállalási indok lett, másfelől az öngondoskodás felé kanyarintja a dolgozóit.
A legtöbb esetben a közösségi kerteket forgalmas helyeken hozzák létre, ami azért élelmiszer-minőséget tekintve nem a legpraktikusabb. A szmogos belvárosok, nagyvárosok és forgalmas utak azért nem feltétlenül alkalmasak ilyen feladatok ellátására is. A közösségi kertekben ráadásul éppen a vegyszermentesség dívik, ami pont a szmogos levegővel megy homlokegyenest szembe. De a gondoskodás képességét, a kertészkedés örömét ettől még ugyanúgy kiélvezhetik az erre vágyók.
Miért pont a magaságyás terjed?
Az egyik ilyen helyen, ahol jártunk már közösségi kertet építeni, az volt a magaságyás melletti érv, hogy nagy a korkülönbség cégen belül és így az idősebb generáció is kényelmesen kertészkedhet. Másik vállalatnál meg a rossz minőségű talaj volt a fő ok, és így letermett gombakomposzt került a magaságyásokba, és ettől lett praktikus és hatékony a megoldás.
Bármelyik is a vezető ok, a magaságyás, sőt az önöntözős magaságyás kincset ér egy olyan klímaváltozási időszakban, mint amit most is tapasztalunk.
Az ország legtöbb pontja igencsak küzd az aszállyal, míg pár helyen alig várják, hogy elálljon az eső. Az önöntözős magaságyás pont ezt hivatott megoldani, a legkevesebb öntözés mellett is van lehetőségünk termelni, hatékonyan és minimális vízfelhasználással.
Mi kerüljön egy céges közösségi kertbe?
A céges közösségi kertek egyik eltérése a hagyományostól, hogy itt a minimális befektetett munka is fontos, hiszen cégvezetőként nem az a cél, hogy az összes dolgozónk folyamatosan kint legyen gyomlálni, szüretelni. Inkább a kikapcsolódás, akár egy érdekes mastermind beszélgetés helyszínét kell adja, céges csapatépítő trénig feelinget kell adjon.
Így az olyan növényeket célszerű beletenni, melyek kevesebb gondozással is szépen fejlődnek, netán még évelők is.
Emiatt a legtöbb esetben az évelő fűszernövényeket szoktuk javasolni, a paprikát és paradicsomot, amit főleg csak kötözni kell és szüretelni. Célszerű beleépíteni tudásban az egymást segítő növények rendszerét is, hogy a növényvédelmi munkákat minimalizáljuk.