Házikert
Házikert

Mi bújik a májusi kiskertben?

Mi bújik a májusi kiskertben?

Agrofórum Online

Nehéz-e ilyenkor gyomlálni? Elmesélem saját praktikáimat, mert néha még kertészként is felhúzom a szemöldököm, hogy vajon én ültettem ide vagy sem a növényt, ami éppen kelni készül.

Gyom vagy hasznos növény kel éppen?

A legtöbb kérdést ebben a témában kapom, napi szinten. Ha lelkes magvetők vagyunk az ágyásainkban, akkor ez nem is annyira meglepő kérdés. Még sokszor a gyakorlott kertészszem is rendesen elfárad figyelni azt, hogy vajon hasznos vagy “haszontalan” az, amit maga előtt lát gyomláláskor. Így nekem az a stratégiám, hogy csak azokat a növényeket húzom ki, amiről biztos vagyok, hogy gyom. Gondolok itt a tyúkhúrra például, amit még a kezdő kiskertészek is könnyen felismernek.

Ha nem biztos valaki a dolgában, akkor érdemes kicsit várni a gyomlálással. Például a cickafarkak, a bíbor kasvirág, de még egy díszpipacs is kibújáskor megtévesztheti a kezdő kertészt.

Mi bújik most a kertben?

A hagymások között egyes íriszek bújnak ki vékony leveleikkel a talajból, hogy majd később virágba borulhassanak. A citromfüvek is éledeznek, bár még csak pár levélkével jelennek meg a felszínen a száraz hajtások között.

A díszkertben a díszcsicsóka még részint alszik, felette a lugasban a csemegeszőlő levélrügyekkel köszönti a tavaszt.

A díszhagymák már előbújtak és hamarosan virágoznak is május első heteiben.

Lassan pattan a virágbimbója a bazsarózsának is, mely az egyik legszebb májusi virágzó évelőnk.

Az olyan évelők, mint a bíbor kasvirág, most kezd éledni pár levélkével. A kerti pletyka szintén pár levéllel már előjött a többi évelő között, de kék virágaira még várni kell.

A tűzeső borsós levélkéi is megfigyelhetők már.

Míg áprilisban a haranglábaknak csak a levelei bújtak elő, ilyenkor már a boglárkacserjével együtt virágoznak.

Többek között ez az időszak a nagy kedvencem, mert ezerszám kelnek ki a tavalyról elszórt magvakból az egynyári szarkalábak, a tárkonyok, borsikafüvek és ánizsok.

Meg fog még fagyni, ha jönnek a hidegek?

Részben nem baj az, ha odafigyelünk a frissen kikelt növényekre, mert az éjjeli talajmenti fagyok még visszakúszhatnak időnként. Tudjuk jól, hogy ebben a felborult időjárásban sok minden megtörténik, így például esett már hó is nálunk június első hetében, de azért nem kell aggódni. A magról kelt egynyáriak és évelők jól tudják, hogy mikor bújjanak ki a talajból, és hacsak nem lesz tartós a fagy, ami visszatér(het), nem kell aggódni miattuk.

Mi segíti a növekedésüket?

Még kora tavasszal, úgy március táján érdemes volt a komposzttal vagy más tápanyaggal szórás. Az évelőágyások és a veteményes is ilyenkor hálálja meg. A gyeppel egyidőben meg a magnézium-szulfátos tápanyag-utánpótlás az, ami a későbbi aszályban való helytállást fogja biztosítani többek között.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A mexikói petúnia titkai

2022. augusztus 10. 05:36

Ha egy szép és látványos dézsás növényt keresünk, akkor a mexikói petúnia kitűnő választás lesz, mert az akár 120 cm-es magasságával és folyamatos virágzásával nagyon szép térelem lesz a kertben.

Lehet a klemátiszt otthon szaporítani?

2023. január 14. 10:39

Lehet a klemátiszt otthon szaporítani? Ha igen, mikor és hogyan?

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Cymbidium: hidegkedvelő orchideánk

2022. november 3. 05:38

Van egy igen különleges orchideafaj, a Cymbidium, mely igen dekoratív, ráadásul hatalmas dézsákban igazi szoliter szerepet is betölthet otthonunkban vagy télikertünkben.