Házikert

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

Agrofórum Online

Mi legyen a rengeteg zöldségszárral, ha lemegy a szezon? Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Amint vége kezd lenni a szezonnak szeptemberben végén, október elején, máris adott a kérdés, hogy mit szabad és mit nem komposztálni.

A zöldhulladék sok mindenre jó

A kertben rengeteg zöldhulladék termelődik éves szinten, hiszen akár metszeni kell, akár zöldséget termesztünk, akár csak gyepünk van pár díszcserjével: mindenből egyszer zöldhulladék lesz valamilyen szinten.

Egy részéből lehet komposztot készíteni, másik részéből akár mulcsot is. Nálunk évek óta bevett szokás, hogy az állatok etetésénél is rengeteg, amúgy zöldhulladékot használunk fel: zöldségszárak, paprikacsumák, számunkra nem megfelelő hernyórágta paradicsomok.

Akinek haszonállatai vannak, a zöldhulladék kincset ér

Évek óta nyulaink vannak és a paprika szárát és csumáját, ami kikerül feleslegesként a feldolgozásnál, mindig a nyulak eszik meg és a baromfiudvarba adjuk be az állatoknak.

Még érnek a paprikák a kertben
Még érnek a paprikák a kertben (fotó: Pixabay)

A paradicsom- és paprikaszárakat aprítsuk le!

Mivel ezek a szárak viszonylag erőteljesek tudnak lenni és lassabban komposztálódnak el, ezért érdemes vásárolni nyers zöldhulladékhoz való mulcsozót. Ezek a gépek pillanatok alatt apróra vágják a levelektől kezdve a zöldségszárakat is, és aprítékként már nemcsak gyorsabban komposztálódnak el, hanem könnyen az ágyásokba is beszórhatjuk mulcsként.

Megkönnyíthetjük a sorközök fenntartását is

Nagyon sokszor, főleg, ha egészséges növényi részeket kell leaprítani, akkor nem bekomposztálom, hanem a veteményesben a sorközök közé szóróm vagy a magaságyások közé a talajra, így kevesebbet kell gyomlálni is és nem is sarasodik fel a veteményeskert egy nagyobb esőnél sem. A nyers zöldségszárak is aprítva idővel ugyanúgy megszáradnak és végül úgyis morzsalékosan komposztálódni fognak, mintha bekomposztáltuk volna, de így legalább ez idő alatt is hasznukat vesszük.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 érv, hogy ne vágjuk vissza télre az évelőket!

2024. december 18. 05:40

Nézzük meg az érveket a "mindent hagyunk úgy, ahogy van télen, hiszen a természet sem kaszál és vagdos" kertészeti elképzelés mellett!

Így tartsuk tisztán a szobanövényeink leveleit!

2024. december 17. 11:10

A szobanövények leveleinek tisztítása azért fontos, mert a rajtuk felhalmozódó por, zsír, vízkő vagy egyéb szennyeződés gátolhatja a növények létfontosságú folyamatait.

A legjobb talajtakaró mixek, és amit tudni érdemes róluk

2024. december 17. 05:40

A legjobb talajtakaró mixek témáját hoztam most, melyekről már saját tapasztalatok alapján tudom elmondani a legfontosabb információkat.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.

Mitől sárgulnak a zöldségek levelei?

2023. augusztus 19. 04:38

Kertemben foltokban sárgulás lépett fel a zöldségnövényeken. Tápanyaghiány okozza a tüneteket vagy valami más lehet a probléma?