Gyümölcs
Gyümölcs

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

Agrofórum Online

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt. A kutatók a Baker Heart and Diabetes Institute ausztrál ,,diabétesz, elhízás és életmód" (AusDiab) tanulmányában részt vevő több mint 8600, 25 és 91 év közötti ausztrál lakos esetében vizsgálták a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a stressz szintje közötti kapcsolatot.

Az eredményekből kiderült, hogy azoknál a személyeknél, akik naponta legalább 470 gramm gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, 10 százalékkal alacsonyabb volt a stressz szintje, azokhoz képest, akik kevesebb mint 230 grammot vettek magukhoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább napi 400 gramm nyers gyümölcs és zöldség fogyasztását ajánlja.

A vezető kutató, Simone Radavelli-Bagatini, az ECU Táplálkozáskutató Intézetének doktorjelöltje szerint a tanulmány megerősíti a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend és a mentális jólét közötti kapcsolatot, mint azt a kutató mondta:

Azt találtuk, hogy a fokozottabb gyümölcs- és zöldségbevitelt folytató személyek kevésbé stresszesek, mint az alacsonyabb bevitelűek, és ez arra utal, hogy az étrend kulcsszerepet játszik a mentális jólétben.

A mentális egészségi állapotok egyre nagyobb problémát jelentenek nemcsak Ausztráliában, hanem globális szinten is. Körülbelül minden második ausztrál állampolgár élete során mentális egészséggel kapcsolatos problémát tapasztal. Ehhez jön hozzá a következő szám: világszerte minden 10. emberből 1 küzd hasonló zavarral.

A hosszú távú és kezeletlen stressz számos egészségügyi problémához vezethet, többek között szívbetegségekhez, cukorbetegséghez, depresszióhoz és szorongáshoz… Korábbi tanulmányok kimutatták a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a stressz közötti kapcsolatot a fiatalabb felnőttek körében, de ez az első alkalom, hogy hasonló eredmények tapasztalhatók minden korosztályban.

Az egészséges táplálkozás előnyei jól ismertek, de csak minden második ausztrál fogyasztja el az ajánlott napi két adag gyümölcsöt, és 10-ből kevesebb mint 1 fogyasztja el az ajánlott napi öt adag zöldséget.

Bár a gyümölcs- és zöldségfogyasztás stresszt befolyásoló hatása mögött meghúzódó mechanizmusok még tisztázatlanok, Radavelli-Bagatini szerint a kulcsfontosságú tápanyagok szerepet játszhatnak. A zöldségek és gyümölcsök olyan fontos anyagokat tartalmaznak, mint a vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok és karotinoidok, amelyek csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt, javítva ezáltal a mentális jólétet. A gyulladás és az oxidatív stressz a szervezetben olyan tényezők, amelyek fokozott stresszhez, szorongáshoz és rosszabb hangulathoz vezethetnek.

Az eredmények további kutatásokra ösztönöznek az étrenddel, és különösen azzal kapcsolatban, hogy mely gyümölcsök és zöldségek nyújtják a legtöbb előnyt egészségünk megőrzése szempontjából.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Védekezés a tavaszi fagyok ellen, II. rész

2024. április 18. 11:10

Az elmúlt héten már foglalkoztunk a gyümölcstermesztést érintő tavaszi fagyok veszélyével, és az ellenük eddig kifejlesztett módszerekkel. Ebben a cikkben folytatjuk a védekezési lehetőségek ismertetését, bemutatva ezek előnyeit és hátrányait.

A kökény értékes növényünk, de a gyűjtésből származó termés veszélyes is lehet

2024. április 17. 16:10

Termesszünk kökényt! Miért? Mert a magas hőtűrőképessége miatt a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is sikerrel termeszthető gyümölcsfaj hazánkban.

A precíziós módszereké a jövő a gyümölcstermesztésben is

2024. április 16. 17:40

A precíziós gazdálkodás a 2000-es évek elején robbant be a köztudatba, amikor műholdas helymeghatározást, digitális adatfelvételezést és speciális szoftvereket kezdtünk el egyre szélesebb körben használni a mezőgazdaságban.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

2022. február 12. 05:39

Ha hőigényről beszélünk, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt.

A külső nem minden: másodosztályú zöldség-gyümölcs a Penny Marketben

2018. március 21. 14:33

A diszkontlánc hamarosan a nem szabványos méretű, formájú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar gazdáktól.