A mikorzöldek és a csírák akkor lesznek érdekesek, amikor már újra vágyunk a friss zöldségekre, de az időjárás még nem ad rá lehetőséget, hogy frissen a kertből szüreteljünk. A mikrozöldeket magunknak is megnevelhetjük, mondjuk egy ablakpárkányon.
Miért érdekesek a mikrozöldek?
A mikrozöldekkel elsősorban az éttermekben találkozunk, amikor a dizájner étel mellett dekorációként feltűnik, hol a borsózöldje, hol egy kis zsázsa, netán retekcsíra, lucerna. Ugyanígy a szendvicsbárok is elkezdték pár éve használni, mert az unalmassá vált jégsalátás korszakot ezzel szépen fel lehet váltani.
Bár sérülékenyebb a mikrozöld, mint egy vákuumcsomagolt jégsaláta, mégis sokkal esztétikusabb, ízletesebb és karakteresebb ízt tud kölcsönözni egy ételnek. A mikrozöldeket ha jól válogatjuk össze, akkor még izgalmas plusz ízt is vihetünk bele a mindennapokba, mert egy retek mikrozöld izgalmasan csíp, egy hagymáé érdekesen fűszeres, míg egy mustármagcsírából nevelt mikrozöld egy különleges és talán szokatlan aromával is rendelkezik mustár létére.
Én is meg tudom otthon nevelni a mikrozöldem?
Miért is ne? Igazából viszonylag egyszerű a képlet, mert egy laposabb, de peremes edény kell hozzá (kertészeknek szaporítótálca), kókuszrosttal kevert talajkeverék, ami jó víztartó, de jó szellőző is egyben, egy kézi kis permetező a víz kíméletes kijuttatásához és sok-sok mag. A magokból érdemes bio magvakat vásárolni, kifejezetten csírázatáshoz is lehet már kapni tasakos vetőmagot.
Ha viszont biztosra megyünk, akkor elég csak beütni az interneten, hogy Mikrozöld kertészdoboz, termesztődoboz és több lehetőséget is rögtön fel fog dobni, mindenféle változatban.
Hogyan néz ki a termesztés?
Otthoni körülmények között egy kis tálcába tegyük bele a talajkeveréket, jó porhanyós legyen. Majd erre szórjuk rá a vetőmagot és nem is feltétlen kell mindet letakarni pluszba, mert ha párában tudjuk tartani a magvakat (például letakarjuk üveglappal), akkor akár még a „szüretkor” a csíranövényke magját is betakaríthatjuk.
Kezdjük el felülről öntözni kis, kézi permetezővel, majd amikor elkezd csírázni, akkor lehetőség szerint alulról öntözzük. Ha nem megy alulról, akkor óvatosan felülről is öntözhetjük. Amikor már párleveles növénykéket neveltünk, akkor ollóval már vághatunk is belőle. A zsenge hajtások lesznek nekünk a fontosak, értékesek.
Mire való még a mikrozöld?
A mikrozöldeket én nagyon szeretem turmixba tenni, mindenféle smoothie-kat lehet készíteni belőlük. Dekorálhatunk vele főzelékeket, a gyermekeinknek az iskolai szendvics is jobban fog csúszni vele.