Házikert

Milyen magas legyen a magaságyás?

Agrofórum Online

A szabványméretű magaságyás egyáltalán nem biztos, hogy alkalmas azokhoz a zöldségekhez, amiket termeszteni szeretnének benne. De milyen magas az optimális magaságyás, és mennyiben változnak a méretek az egyes zöldségfajták esetében?

A magaságyások optimális magassága attól függ, mit akarunk termeszteni, hiszen tudnunk kell, hogy az egyes fajoknak milyen mélyre nyúlnak le a gyökerei. Számolni kell a költségkeretünkkel is, a magaságyás minőségével és felszereltségével és nem utolsósorban a kertbe illeszkedő megjelenésével is.

Kezdjük az alapokkal!

Általánosságban elmondható, hogy az optimális magaságyásméretek a különféle növénytípusok szerint az alábbiak:

  • Leveles zöldségek és fűszernövények esetén 15-30 centiméteres magaságyásra van szükségünk.
  • Gyökérzöldségek esetén 30 centiméteres magaságyásra van szükségünk.
  • Termést hozó zöldségek esetén 30-45 centiméteres magaságyásra van szükségünk.
  • A 30 centiméteres magaságyás tökéletes a konyhakertben termesztett növények termesztéséhez. Ha nagyobb méretű növényeket, például paradicsomot, tököt vagy cukkinit szeretne termeszteni – olyan növényeket, amelyek indákat növesztenek, nagy területet fednek le, valamint a növekedésük során sok tápanyagot vonnak el a talajból –, akkor inkább 45 centiméteres magaságyást válasszon.

Fordítsuk meg a nézőpontot, és vizsgáljuk meg közelebbről a különböző magasságú ágyásokat, amelyeket a fűszernövények, salátafélék, gyökérzöldségek és egyéb gyümölcsök és zöldségek termesztéséhez ajánlunk!

  • 15 centis magasság: sárgarépa, saláta, zöldfűszerek, spenót, rukkola
  • 30 centis magasság: sárgarépa, retek, cékla, paprika
  • 45 centis magasság: paradicsom, uborka, tök, cukkini, kelkáposzta

A fűszernövények igényei

A legtöbb fűszernövény, amelyet a kertünkben akarunk termeszteni, sekély gyökérzettel rendelkezik, ezért csak körülbelül 15 cm mélységű magaságyásra vagy konténerre van szükség. Ezek közé a fűszernövények közé tartozik az oregánó, a rozmaring, a menta, a zsálya, a bazsalikom és a kakukkfű. Ezek a fűszernövények kiválóan termeszthetők cserepekben és balkonládákban, ami nem jelenti azt, hogy nem ültethetők mélyebb magaságyásokba is.

Kivételt képeznek azonban a zellerfélék családjába tartozó fűszernövények. A koriander, a petrezselyem és a kapor valójában kis karógyökeret növeszt, akárcsak a sárgarépa. Ezért ezek a növények jobban szeretik, ha több helyük van a gyökereik növekedéséhez, és jobban érzik magukat egy legalább 30 centiméter magas dézsában vagy magaságyásban.

A leveles zöldségek igényei

A 15 centiméteres magaságyás tökéletesen megfelel a kisebb leveles zöldségek, például a fejes saláta, a rukkola és a spenót számára. Ha római salátát vagy más fejes salátaféléket, mángoldot vagy kisebb kelkáposztafajtákat szeretne termeszteni, akkor legalább 30 centiméter mélységű magaságyásra van szükség.

A fűszernövényekhez hasonlóan a leveles zöldek is kiválóan alkalmasak konténeres termesztésre, ha még nincs kialakítva magaságyásunk. Egy dolgot kell szem előtt tartani a laposabb magaságyások vagy konténerek esetében: ezek gyorsabban kiszáradnak, mint a mélyebb magaságyások, ezért folyamatosan ellenőrizni kell a talaj nedvességtartalmát, és öntözni kell igény szerint.

A gyökérzöldségek igényei

30 centiméter a legtöbb gyökérzöldség, köztük a retek, a cékla és a sárgarépa számára megfelelő. Feltéve persze, hogy nem a világ leghosszabb sárgarépáját szeretnénk termeszteni. A gyökérzöldségek nagyon érzékenyek a körülöttük lévő talajra, így még ha nem is számolunk azzal, hogy a retek 2,5 cm-nél nagyobbra nő, akkor is jó, ha a növényeinknek laza szerkezetű talajt biztosítunk, hogy lédús gyökeret tudjanak képezni. Gyökérzöldségeket cserepekben, konténerekben vagy termesztőzsákokban is lehet termeszteni, amennyiben azok legalább 30 centiméter mélyek.

Mit kíván a paradicsom?

A paradicsom nagy tápanyagigényű, vagy vízszintesen terjeszkedik, vagy termést hozva kúszik felfelé. Mindez azt jelenti, hogy a gyökereinek nagy talajmélységre van szükségük ahhoz, hogy tápanyagokat találjanak és erős szárat képezzenek a nagyobb termések számára.

A paradicsomot ideális esetben legalább 35-45 centiméter mély magaságyásban kell termeszteni. Sokan sikeresen termesztenek paradicsomot 30 centiméter mély magaságyásban, de a növényeik satnyábbak lehetnek, mint a mélyebb magaságyásokban lévő növények.

Mit kíván a paprika?

Bár a paprika termést hozó növény, jellemzően nincs szüksége olyan nagy helyre a talaszint alatt, mint a paradicsomnak vagy a padlizsánnak. A 30 centiméter mély magaságyás tökéletesen megfelel a paprikának.

Mit kíván az uborka?

Az uborka, a tök és a cukkini a paradicsomhoz hasonlóan nagyobb méretű növények, amelyeknek 38-45 cm mély talajra van szükségük. A magaságyások mellett célszerű az uborkáknak rácsot is felszerelni, amire fel tud kapaszkodni. Ezáltal a növények összességében nagyobbak és egészségesebbek lesznek.

Mit kíván a burgonya?

A burgonya a föld alatt terjeszkedik, míg a föld felett leveles hajtásokat hoz, amelyek elég sok helyet foglalnak el. A burgonyát legalább 30 cm mélységű magaságyásban is lehet termeszteni, de sokkal jobb, ha közvetlenül a földben termesztjük, és a magaságyást meghagyjuk más zöldségeknek.

Az ideális magaságyás 40-45 cm magas

Ha azt szeretné, hogy a kisebb salátaféléktől kezdve a nagy tökfélékig mindent termeszteni tudjon a magaságyásban, akkor 40-45 cm közötti magasságút ajánlott választani. Ez az a maximális magasság, amelyben szinte bármilyen egynyári növényt termeszthet. Más szóval szinte bármit ültethet ebbe a magaságyásba, amit csak akar. Csak ha mélyebben gyökerező évelő növényeket, például bogyós gyümölcsöket vagy spárgát tervez termeszteni, akkor érdemes 50-60 centiméter mély ágyást választani a jobb minőségű termés érdekében.

Forrás: https://www.gardenary.com/blog/the-best-height-for-raised-garden-beds-depending-on-what-plants-you-want-to-grow

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 érv, hogy ne vágjuk vissza télre az évelőket!

2024. december 18. 05:40

Nézzük meg az érveket a "mindent hagyunk úgy, ahogy van télen, hiszen a természet sem kaszál és vagdos" kertészeti elképzelés mellett!

Így tartsuk tisztán a szobanövényeink leveleit!

2024. december 17. 11:10

A szobanövények leveleinek tisztítása azért fontos, mert a rajtuk felhalmozódó por, zsír, vízkő vagy egyéb szennyeződés gátolhatja a növények létfontosságú folyamatait.

A legjobb talajtakaró mixek, és amit tudni érdemes róluk

2024. december 17. 05:40

A legjobb talajtakaró mixek témáját hoztam most, melyekről már saját tapasztalatok alapján tudom elmondani a legfontosabb információkat.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Milyen igényei vannak a lombleveles palántáknak?

2023. március 25. 04:37

Milyen igényei vannak a már lomblevelet hozott palántáknak? Várom válaszukat a kérdésemre!

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.