Házikert

Most szüreteljük: mit szedhetünk július végén a kiskertben?

Agrofórum Online

Júliusban már igencsak a kerti szüretek ideje is elkezdődött. Ha jól végeztük eddig a munkát, akkor most rengeteg tennivalónk is lett hirtelen a kiskertben, főleg a veteményesben. Nézzük sorra, mi terem most és hogyan tároljuk be a hirtelen ránk szakadó rengeteg terményt!

Gyümölcsök befőzésre

Ha a május végi fagyok nem vitték el a szilvát és barackot, akkor most már végérvényesen szüret van. A barackoknál és a szilvánál is ugyanaz a helyzet, lehetőség szerint ilyenkor már ne permetezzük, csak nagyon végszükség esetben, mert a legtöbb engedélyezett szer akár egy hetes várakozási időt is megkíván, amit viszont a gyümölcsszüret nem tud megvárni. Ha frissfogyasztásra szánjuk, akkor csak a hibátlan gyümölcsöket tároljuk be hűvös pincébe, mert a penészesedés hamar megindulhat a sérülések mentén.

Ha befőzésre szánjuk a gyümölcsöt, akkor nem kell olyan gondosan szedni, mert úgyis feldolgozás közben a beteg részeket ki tudjuk vágni belőlük.

Mindkét gyümölcsből készíthetünk félbevágva, lecsomagolva mélyhűtésre is, mert a téli időszakban kiváló szilvás vagy barackos gombócot készíthetünk majd belőle. Egy jó részét érdemes lekvárnak vagy dzsemnek elkészíteni, de ha van helyünk, akkor aszalhatunk is kedvünkre.

Most érik a feketeszeder, a ribizli, a málna, josta, egres is! A bogyósgyümölcsöknél a poloskákkal lesz várhatóan a legtöbb problémánk. Sajnos rendre megbújnak a gyümölcsök között, így az apró szemek körül áztatással lehet a legpraktikusabban kiszedni őket. Egy nagy tálba a megszedett gyümölcsöt engedjük fel vízzel és néha keverjük át. A por és mindenféle piszok mellett a rovarok is feljönnek a víz tetejére és elég egy szűrőhálóval leszedni vagy a felső vízréteget leönteni és 2-3-szor újra beáztatni.

A színes bogyósokat érdemes gumikesztyűben szedni, hacsak nem akarjuk a szeder fekete színét vakarni a bőrünkből. Erre manapság már bárhol kaphatunk un. nytriles gumikesztyűt, ami nem engedi át a pólusain a színanyagokat sem. Többek között mi a chilifeldolgozáskor is ezt használjuk, mert a méregerős kapszaicint sem engedi át, míg a legtöbb sima gumikesztyű sajnos igen.

A bogyósokat az esetek nagy többségében mélyhűtjük, mert egyszerre nem jön le olyan mennyiség, amit érdemes lekvárnak befőzni. De ha szerencsés van és annyira sok terem, akkor a szederlekvártól az egreslekvárig számos izgalmas receptet találhatunk a neten is.

Faeper, ami gyorsan leérik

A faepernél igazán gyorsnak kell lenni. Egyik nap még éretlen, másik nap egy könnyű szél is leszüreteli a fákat helyettünk is. Ezt az újrafelfedezett, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt elődeink régen nagyobb mennyiségben fogyasztották. Mára már alig találni házikertekben. Kevesen tudják, de rendkívül értékes a gyümölcse és finom lekvár készíthető belőle. A legpraktikusabban úgy szüretelhető, ha a fák alá ponyvákat feszítünk ki, vagy terítünk a földre és így oda tud hullani a gyümölcs. Legyünk résen, mert nehezen betárolható, lehullva is hamar erjedésnek indul. Viszont ha már lekésünk róla, akkor még pálinka alapanyagnak kiváló lehet! Azért is érdemes így a ponyvás megoldást választani, mert rettentő nehéz tisztítani a gyümölcsöket!

Szedjük fel a batátát

Nagyjából a 2021-es évben a július vége, augusztus eleje az az időszak, amikor a batátát érdemes felszedni ahhoz, hogy sok értékes gumó legyen alatta. Ha Elkésünk vele és a hosszú indák legyökeresednek, akkor bár lesz alatta termés, de igen aprók, mely majd a konyhában fog bosszúságot okozni.

Érnek a paprikák, paradicsomok

Amellett,h ogy a fűszerkert is bőven ad szedni és szárítanivalót most már, elkezdődött aktívan érni a paradicsom, paprika is, amiből ilyenkor már egész jó szüreti napokat lehet tartani. Mennyiségtől függően dolgozzuk fel őket. Akár paradicsomlevekhez, lecsóhoz, zöldségkrémekhez már ideális mennyiséget adhat a kertünk.

Ugyanígy ha a cukkiniből lesz túltermelés, akkor tegyünk el belőle főzeléknek, zöldségkrémnek is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 érv, hogy ne vágjuk vissza télre az évelőket!

2024. december 18. 05:40

Nézzük meg az érveket a "mindent hagyunk úgy, ahogy van télen, hiszen a természet sem kaszál és vagdos" kertészeti elképzelés mellett!

Így tartsuk tisztán a szobanövényeink leveleit!

2024. december 17. 11:10

A szobanövények leveleinek tisztítása azért fontos, mert a rajtuk felhalmozódó por, zsír, vízkő vagy egyéb szennyeződés gátolhatja a növények létfontosságú folyamatait.

A legjobb talajtakaró mixek, és amit tudni érdemes róluk

2024. december 17. 05:40

A legjobb talajtakaró mixek témáját hoztam most, melyekről már saját tapasztalatok alapján tudom elmondani a legfontosabb információkat.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

2022. augusztus 26. 10:39

Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

Utóérő gyümölcsök

2018. augusztus 15. 06:34

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.

Gyümölcsfák: mi a teendő szüret után?

2022. október 25. 04:36

A legtöbb tévhit abból keletkezik a kiskerttulajdonosok fejében, hogy leterem a sok gyümölcs, és ott már lehúzzuk a rolót, nincs több teendőnk a gyümölcsfákkal. De persze a valóság ennél sokkal izgalmasabb és teendőkben dúsabb.

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.