Házikert

Olajos magok a kertből

Agrofórum Online

A hideg időben az olajos magok kiváló csemegék lehetnek, akár egyenesen a kertből. Akár diákcsemegét is készíthetünk házilag, ha kedvünk van hozzá.

Bár az utóbbi időben a dióra rájár a rúd és egyre nehezebb a növényvédelme is, azért a minőségi dió nem hiányozhat a téli konyhából sem, a karácsonyi süteményekből sem, de még a mikulászsákok is rejtenek mindenhol pár szem diót.

A dió

A dióburok fúrólégy ellen már egyre hatékonyabb megoldások ismertek, bízzunk benne, hogy akár a talajtakarás, akár a vegyszeres megoldások kellően hatékonyak lesznek a jövőbe, hogy a dióültetvények pusztulását megállíthassuk.

A dió igazi téli vitaminbomba!

A dióbél gazdag A- és E-vitaminban, többféle B-vitamint is tartalmaz. Ideg- és izomvédő hatásairól is beszámoltak már, így nem hiába tartják rendkívül fontos téli csemegének.

Ha a diót magunk szedjük a kertben, akkor először kiterítve szárítsuk meg a kemény dióburkot, hogy a téli tárolás idején ne tudjon bepenészedni. Amikor megszáradt, mehet egyenesen raschel-zsákokba. Száraz, hűvös helyen tárolva egészen sokáig tárolható. Mindig csak az egészségesnek tűnő terméseket tároljuk be.

Mandula, a házi marcipánért

Hazánkban főleg a Balaton-felvidéken termesztik, ebben a térségben a legideálisabb a klíma a mandulának. Balaton-felvidéken a mandulavirágzás idején még fesztiválokat is tartanak, ahol az előző évi termést ünneplik a mandulavirágzás mellett.

A mandula a cukrászipar egyik kedvelt alapanyaga is, hiszen a valódi marcipán fő összetevője. Kedvelt süteménydíszítő magvunk, emellett likőrje rendkívül illatos, még tésztákat is lehet vele illatosítani.

Értékes nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Emiatt a kozmetikai ipar is hamar alapösszetevőként használja a mandulaolajat.

Mivel a mandula hamar megavasodik, így mindig csak annyit törjünk meg, amennyit belátható időn belül fel is használunk. A mandula akkor érett, ha a puha, ezüstszál szőrökkel borított puha bélből kifordul. Ennek ideje fajtafüggő. Az érett mandulát gyűjtsük be és a dióhoz hasonlóan tároljuk szellőző zsákokban, hűvös, száraz helyen.

Mogyoró, ami kell a diákcsemegéhez

Az akár 4-5 méteres bokorrá növekedő cserje már kora tavasszal virágzásával üdvözli az első napsugarakat. Érdemes több fajtát is ültetni, nemcsak a biztosabb termésmennyiségért, hanem az átporzás miatt is. A mogyoró szélporzású, így ha kicsi a kertünk, akkor akár a szomszédokkal is összeállhatunk pár bokor telepítése érdekében, hogy mindenki ültessen egy-egy tövet és biztos lesz a siker.

A mogyorót szeptembertől szüreteljük és főleg a téli időszakban kezdjük el megtörni, amikor a téli csemegék, házi készítésű diákcsemegék készülnek.

A mogyoróbél rostokban és olajokban gazdag, így mindig belőle is csak annyit törjünk, amennyit biztosan el is fogyasztunk, mert hamar megavasodhat.

Receptötlet olajos magokra

Ha nem csak simán diákcsemegének kevernénk össze 1:1 arányban a diót, mogyorót és mandulát, netán kis mazsolával, akkor készítsünk belőlük fűszeres csemegét! Egy serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat vagy vajat, bele a fűszereket (szerecsendió, bors, cayanne-bors, wasabi por, vagy édesszájúaknak cukor, vaníliáscukorral és fahéjjal). Adjuk hozzá a feltört magvakat és jól keverjük össze a mázzal. Ha kihűlt, akkor fogyasszuk csak, mert a magok igen forróak lehetnek közvetlen elkészítés után. Hidegen ráadásul befőttesüvegbe téve még akár gasztroajándéknak is kiváló lesz!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

2018. február 5. 19:06

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

A Bunge profitja felülmúlta a várakozásokat

2021. február 12. 11:08

A Bunge nettó jövedelme 551 millió dollárt, azaz részvényenként 3,74 dollárt tett ki a december 31-én véget ért negyedévben.