9℃ 4℃
november 12. Jónás, Renátó, Jozafát
Életmód, gasztronómia

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

Agrofórum Online

Egyre nagyobb divatja lett a kézzel készült ajándékoknak, méghozzá főleg a hasznosaknak. Így sok lelkes kézműveskedő áll neki házi bonbonokat gyártani, szappant alkotni, kekszeket és csemegéket készíteni, hogy aztán ehető ajándékokat vagy hasznos dolgokat tudjon adni szeretteinek. A kert ebben nagy segítség lehet!

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk. Ugyanígy itt az ideje az olajos magvak megtörésének is, hogy aztán mézben úszkálhassanak egy befőttesüvegben.

Milyen olajos magvaink lehetnek ilyenkor a kertből?

A szorgos kertészek az év során rengeteg kincset szedhettek a kertben: ha jól gazdálkodtunk, akkor idén még diónk is lett. Ha vannak színesbelű diófajtáink, akkor vegyesen jól fognak mutatni üvegbe téve.

Ha nem akarjuk az összeset díszes üvegezéssel továbbajándékozni, akkor megtörve le is fagyaszthatjuk, mert így tovább megtartja frissességét a dióbél, és nem kell tartsunk a kártevőktől sem.

A mogyorót is megtörhetjük most már, hiszen itt az ideje ennek a folyamatnak is.

Készítsünk házi müzliket!

Olajos magokból és zabpehelyből, mézzel keverve nagyszerű házi müzliszeleteket lehet készíteni. Ha szépre sikerül a kivitelezés, akkor masnival átkötve, sütőpapírba téve akár még ajándéknak is jó.

Házilag is készíthetünk müzlit

A müzlibe tehetünk aszalt gyümölcsöket is például, amitől még izgalmasabb ízeket alkotunk. Ráadásul, ha beleforgatjuk olvasztott csokoládéba a müzliszeletet, akkor még szuperebb és különlegesebb lesz.

Fűszerolajak a kerti zöldfűszerekből

A minőségi olajokhoz egy díszes olajosüvegbe tehetünk frissen szedett zöldfűszereket, rozmaringágakkal, zsályalevelekkel, de ha nem fagyott el még a veteményesben, akkor zellert és tárkonyt is szedhetünk hozzá. Ha friss leveleket használunk az olajokhoz, akkor azzal kalkuláljunk viszont, hogy rövid a szavatossági ideje az alkotásnak, mert még hűtőben is hamar bezavarosodhat az olaj. A szárított fűszerekkel ugyan lassabban kerülnek elő az ízek és aromák, de stabilabban tudunk dolgozni vele és tovább tartós marad a kreáció.

Fűszerecetek a kertből

Ha karakteres fűszerecetet szeretnénk készíteni, akkor használjuk 10%-os ecetet. Ha viszont lágyabb ízekre vágyunk, akkor a biológiai erjesztésű almaecetek, balzsamecetek, gyümölcsecetek lesznek a jó választások a friss kerti zöldfűszerekhez. Tehetünk bele zsályától a bazsalikomon át akár dióbelet, fokhagymát, törtborsot is, csak a képzelet szab határt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Az ukrán betakarítás 46,7 millió tonnánál tart

2023. október 7. 16:10

Ukrajna, a világ legnagyobb gabonatermelője eddig 46,7 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarított be a 2023-as évben – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

Talpra állt az olajos magvak és a fehérjenövények termesztése az Európai Unióban

2022. október 16. 14:45

Az előrejelzések szerint az olajos magvak termése 31,9 millió tonna lesz, ami a tavalyi évhez képest 6,7%-os növekedést jelent, a fehérjenövényeké pedig 3,92 millió tonna, ami 5,1%-os javulást eredményez.

Olajos magvak: van még perspektíva!

2019. május 22. 07:47

A termőhelyi adottságok és termelési kultúra, a magyarországi feldolgozói kapacitások bővülése, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt jó perspektívát jelentenek a hazai olajos magvak termelésének – állítják napraforgó és a repce lehetőségeit körüljáró elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.