Házikert
Házikert

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

Agrofórum Online

Egyre nagyobb divatja lett a kézzel készült ajándékoknak, méghozzá főleg a hasznosaknak. Így sok lelkes kézműveskedő áll neki házi bonbonokat gyártani, szappant alkotni, kekszeket és csemegéket készíteni, hogy aztán ehető ajándékokat vagy hasznos dolgokat tudjon adni szeretteinek. A kert ebben nagy segítség lehet!

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk. Ugyanígy itt az ideje az olajos magvak megtörésének is, hogy aztán mézben úszkálhassanak egy befőttesüvegben.

Milyen olajos magvaink lehetnek ilyenkor a kertből?

A szorgos kertészek az év során rengeteg kincset szedhettek a kertben: ha jól gazdálkodtunk, akkor idén még diónk is lett. Ha vannak színesbelű diófajtáink, akkor vegyesen jól fognak mutatni üvegbe téve.

Ha nem akarjuk az összeset díszes üvegezéssel továbbajándékozni, akkor megtörve le is fagyaszthatjuk, mert így tovább megtartja frissességét a dióbél, és nem kell tartsunk a kártevőktől sem.

A mogyorót is megtörhetjük most már, hiszen itt az ideje ennek a folyamatnak is.

Készítsünk házi müzliket!

Olajos magokból és zabpehelyből, mézzel keverve nagyszerű házi müzliszeleteket lehet készíteni. Ha szépre sikerül a kivitelezés, akkor masnival átkötve, sütőpapírba téve akár még ajándéknak is jó.

Házilag is készíthetünk müzlit

A müzlibe tehetünk aszalt gyümölcsöket is például, amitől még izgalmasabb ízeket alkotunk. Ráadásul, ha beleforgatjuk olvasztott csokoládéba a müzliszeletet, akkor még szuperebb és különlegesebb lesz.

Fűszerolajak a kerti zöldfűszerekből

A minőségi olajokhoz egy díszes olajosüvegbe tehetünk frissen szedett zöldfűszereket, rozmaringágakkal, zsályalevelekkel, de ha nem fagyott el még a veteményesben, akkor zellert és tárkonyt is szedhetünk hozzá. Ha friss leveleket használunk az olajokhoz, akkor azzal kalkuláljunk viszont, hogy rövid a szavatossági ideje az alkotásnak, mert még hűtőben is hamar bezavarosodhat az olaj. A szárított fűszerekkel ugyan lassabban kerülnek elő az ízek és aromák, de stabilabban tudunk dolgozni vele és tovább tartós marad a kreáció.

Fűszerecetek a kertből

Ha karakteres fűszerecetet szeretnénk készíteni, akkor használjuk 10%-os ecetet. Ha viszont lágyabb ízekre vágyunk, akkor a biológiai erjesztésű almaecetek, balzsamecetek, gyümölcsecetek lesznek a jó választások a friss kerti zöldfűszerekhez. Tehetünk bele zsályától a bazsalikomon át akár dióbelet, fokhagymát, törtborsot is, csak a képzelet szab határt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erre különösen figyeljen a rebarbara termesztésénél!

2024. május 25. 12:10

A rebarbarának szüksége van a megmaradt hajtásokra, hogy a következő évben is fotoszintetizálni tudjon és ismét vastag szárakat képezzen.

Az „emelt ágyás" és a „magaságyás” különbsége – melyiket válasszuk?

2024. május 23. 15:40

Ha olyan helyen kell kialakítanunk a veteményesünket, ahol a termőtalajba valamilyen probléma miatt nem lehet, akkor a termesztőközeg talajtól való megemelése a legjobb módszer.

Levendula ültetése és ápolása kiskertben

2024. május 22. 16:40

Ahhoz, hogy levendulánk megfelelően fejlődjön, fontos az átültetés megfelelő módja és az azt követő gondozás.

Ragyogóan szép balkonnövények, amelyek a méheket is vonzzák

2024. május 20. 16:10

A beporzók munkája a biológiai sokféleség egyik kulcseleme. Ültessünk olyan virágokat a balkonra, amelyek vonzzák a méheket, lepkéket és társaikat!

Ukrajna mezőgazdasági termelésének helyreállítása 20 évig tarthat

2023. június 18. 05:39

Ukrajnában 106 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarítottak be 2021-ben az invázió előtt, de a kibocsátás 2023-ban körülbelül 65 millió tonnára csökkenhet.

2022-ig meghosszabbodik a gabonafélékre vonatkozó fordított adózás

2019. január 1. 09:17

Az agrártárca szerint az áfa-fizetés megfordítása azért hatékony eszköz, mert nem csökkenti a költségvetés bevételeit, ugyanakkor hatásosan növeli az ágazat átláthatóságát.

Terménypiac: megtört a pozitív lendület az acél és a szója ellentéte miatt

2018. március 12. 16:48

A korábbi jelentős eladási pozíciókat felszámolták, a lágy búza kivételével a vételi oldal erősödött meg.

Mélyponton voltak a világpiaci élelmiszerárak novemberben

2018. december 6. 16:03

A múlt hónapban a szemes termékek ára 1,1 százalékkal, a tejtermékeké 3,3 százalékkal, az olajos magvaké pedig 5,7 százalékkal csökkent októberhez képest.