Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Az EU júliustól vámot vet ki az orosz és fehérorosz gabonára

Az EU júliustól vámot vet ki az orosz és fehérorosz gabonára

Agrofórum Online

A vám 95 euró (mintegy 37 ezer forintnyi összeg) tonnánként a gabonafélék esetében és 50 százalékos az olajos magvak esetében. A vámtarifák a répapéppelletekre és a szárított takarmányborsóra is vonatkoznak. Az Európai Unió kereskedelmi minisztereinek megállapodása az Európai Bizottság március 22-i javaslata nyomán született. Az intézkedés hamar kivívta az oroszok rosszallását.

„Az EU új üzeneteit még elemezni kell. Ideológiájuk azonban egyértelmű – mindenből ki akarják szorítani Oroszországot” – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy heti tájékoztatón.

A cél leállítani az orosz importot

Vincent Van Peteghem, az EU soros elnöki tisztét betöltő Belgium pénzügyminisztere elmondta, hogy az új vámok célja az Oroszországból és Fehéroroszországból az EU-ba irányuló gabonaimport „gyakorlati” leállítása.

„Ezek az intézkedések megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálódását, leállítják az Ukrajna területén termelt, illegálisan eltulajdonított gabona oroszországi exportját. Továbbá megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-ba irányuló exportból származó bevételeit az Ukrajna elleni agressziós háború finanszírozására használja fel” – tette hozzá Vincent Van Peteghem.

Az uniós piac 1 százalékáról van szó

Oroszország 2023-ban 4,2 millió tonna gabonát, olajos magvakat és azokból származó termékeket exportált az EU-ba, 1,3 milliárd euró értékben. Ez az EU piacának körülbelül 1 százalékát tette ki.

A bizottság szerint fennáll annak a veszélye, hogy az import növekedhet, mivel az oroszországi teljes búzaexport a szokásos 35 millió tonnáról 50 millió tonnára emelkedett – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az uniós miniszterek szerint a vámok emelése miatt nem sérül a globális élelmezésbiztonság, mivel nem érinti a termékek tranzitját az EU területén keresztül harmadik országokba.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Az orosz gabonaárak bizonytalanságot okoznak Ukrajnában

2021. március 14. 03:47

Oroszország megduplázta a búza exportadóját tonnánként 50 euróra, hogy ezzel megpróbálja megfékezni a koronavírus miatt jelentkező élelmiszerár-inflációt.

Rekordszintű búzatermés Dél-Oroszországban

2021. július 28. 08:51

Oroszország déli régiója, Krasznodar, az ország egyik legnagyobb búzatermelő és -exportáló területén rekordmagasságú, 12,4 millió tonnás gabonatermést arattak le - közölte e helyi kormányzó.

Orosz támadás érte az ukrán kikötő gabonasilóit

2022. szeptember 1. 08:03

Mikolajiv megtámadása következtében kigyulladtak a gabonasilók egy infrastrukturális létesítményben a Korabelny kerületben.

Moszkva új képlet alapján számolja majd az exportadót

2021. február 6. 06:38

Moszkva megpróbálja csökkenteni a búzaexportot, hogy segítsen megfékezni az emelkedő hazai élelmiszerárakat.