Életmód, gasztronómia

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

Agrofórum Online

A tél önmagában egy nagyon zöldséghiányos időszak lenne, ha nem tudnánk betárolni azokból, amelyeket nyáron megtermeltünk. A cékla is egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzés támogatásában is elsőrangú, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Aki szereti a céklát, lehet, hogy próbálta már a pikáns rántott cékla recepteket, de ott vannak az orosz céklás káposztasaláták is, melyek laktatók és nagyon egészségesek a cékla és savanyúkáposzta kombinációtól.

Hogyan tároljuk télen a céklát?

Ha van egy száraz pincénk, akkor faládákat töltsünk meg homokkal és fektessük a homokba a lelevelezett céklákat. Így nem fognak kiszáradni a tél során.

Ha csak kamránk van, akkor kis ládába tegyük a földre, hogy minél hűvösebben legyen. Itt is mindenképp levelezzük le, hogy a levelek ne szívják el a nedvességet a gumótól.

Mindig csak sérülésmentes céklát használjunk fel tárolásra, mert a betegségek hamar felütik a fejüket, ha sérült zöldséget tárolunk be. Elindul a penészesedés és máris terjed át a többi zöldségre is, amiért igen csak kár lenne.

A céklát még az orvosok is ajánlani szokták, jótékony étrendi hatása miatt (fotó: Pixabay)

Mit kell tudni a cékláról, mint élelmiszer?

A céklát még az orvosok is ajánlani szokták, jótékony étrendi hatása miatt.

A színanyagaik segítik a vérképzést. Egyes országokban igazi superfoodként ismerik. A legtöbbször kiváló egészségvédő zöldségként tekintenek rá.

A gyönyörű püspöklila színű cékla A-, B-, C-, E-, K- és J-vitaminban gazdag, emellett biotint, bórt, cinket, folsavat, jódot, kalciumot, káliumot, ként, likopint, magnéziumot, mangánt, nátriumot, pantoténsavat, szilíciumot, vasat és rostot is tartalmaz. A színét adó, természetes ételfestékként is használt betacianin erős szívvédő antioxidáns.

Mivel az életerő nélkülözhetetlen forrása a vas, így a cékla ebben is segít! A vas megköti az oxigént a szervezetben, ami azért fontos, mert az oxigén jelenléte alapvető az egészséges testi működéshez.

“A préselt céklalé természetes nitrátokban gazdag, amit a szervezet nitrit és nitrogén-monoxid előállítására használ fel. Előbbi óvja az ereket a sérülésektől, utóbbi pedig rugalmasabbá teszi azokat, ezáltal jobb lesz a vér- és oxigénáramlás a sejtekhez, megnő az izmok teljesítőképessége, és az állóképesség. Mivel a cékla természetes cukrot tartalmaz, serkenti a hangulatjavító és „boldogsághormonként” emlegetett dopamin termelődését az agyban.” – írja egy amerikai superfood élelmiszerekkel foglalkozó kutatócsoport oldala is. Mivel a szervezet szempontjából a nitrogén-monoxid nagyon fontos, ezért is tartják ennyire nagyszerűnek a céklát, mint élelmiszert.

A cékla tápanyagai támogatják a hajat és a bőrt, ráadásul sok leírás szerint parazitaellenes hatású, akárcsak a medvehagyma.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Klasszikus lekváros linzer

2018. március 16. 09:18

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.