Évek óta kerülöm a giccses dolgokat itthon és a természetes ünnepi dekorációk híve vagyok. Mindent, amit csak lehet azt a kertből szedem össze.
Amióta a karácsony egy kereskedelmi ünnep lett, és mindenhol flitterek és girlandok lógnak a plázákban is ezerszám, már ahogy lemegy a beiskolázási szezon, egyre inkább megerősíti bennem azt, hogy a karácsony inkább az elcsendesülésről és a természetes ünnepről kellene szóljon, így saját otthonunkban is ez az alapvető szempont. A természetes ünnepi dekorációk a kertből érkeznek, hogy minél inkább a fenntarthatóság legyen szem előtt.
Miből lehet ünnepi dekoráció?
Ha a klasszikus adventi koszorúkat megnézzük, akkor leragadnánk a tobozoknál, fenyőgallyaknál és a nagyszemű magvaknál. De ennél sokkal több olyan kerti termés és kincs van, amit bátran felhasználhatunk.
Például nagyon jól mutat egy dekorációban a japánbirs almatermése is, mert ez ilyenkor már a bokrok alá potyog.
Használhatunk piros gömbök helyett csipkebogyót is!
Nagyon szeretek a kertben érdekes gallyakat, zuzmókat, és akár mohát is begyűjteni. De ez utóbbiakat csak mértékkel tegyük, ha fenntartható kertünk van, mert minden zuzmónak és mohának funkciója van a kertben, és ne károsítsuk a természetet!
Hogyan készítsük elő az ünnepi dekorációhoz a természetes alkotókat?
Ha étkezőasztalra kerülnek a természetes dekorációk, akkor érdemes lemosni őket, megszabadítani a portól és egyéb szennyeződésektől. Ezután alaposan szárítsuk meg a terméseket, hogy ne tudjanak a dekoráción belül bepenészesedni!
Egyes termések szépen festhetők. Ehhez vagy ecsettel, de méginkább fújófestékkel érdemes nekikezdeni, mert egy tobozt arany színre fújva, a dióféléket is lefestve még a műanyaggömböket is kispórolhatjuk. Lehet már kapni növényi alapú festékeket is, tehát itt nem feltétlenül kell a mesterséges festékanyagokra gondolni.
Ha eléggé kiszárítottuk a terméseket, akkor évekre is eltárolhatók és elővehetők. A narancsok és más gyümölcsök chipszesítve is nagyon izgalmasak dekorációnak, de nehezebben eltárolhatók. Egy másik cikkben hoztam már pár ötletet, hogyan lehet citrusfélékből dekorációkat készíteni, mert illatukkal mindig elvarázsolnak.
A természetes alapanyagokhoz hozzátartoznak a fűszernövények is, mint a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió. De a friss fűszerekkel is dolgozhatunk, mint a zsálya, rozmaring! Tehetjük vázába is, hogy tovább illatozzanak a meleg lakásban.
Ha visszatérünk a természetes ünnepi dekorációkhoz a kertből, akkor meglátjuk hamar, mennyire más lesz, mennyire meghittebb lesz az egész ünnepvárás.