A vetésforgót a kertben ugyanúgy kell végezni, mint a szántóföldön, csak „kicsiben”: mérsékelhető vele a kártevők felszaporodása, a betegségek terjedése, a talaj tápanyagtartalmának kizsarolása. A növények pedig a termesztési igényeiknek leginkább megfelelő körülmények között fejlődhetnek.
Ez az eljárás a tenyérnyi zöldségeskertek kivételével mindenhol alkalmazható, ráadásul egyáltalán nem bonyolult. Egyetlen feltétele, hogy már az ültetés előtt készítsünk egy tervet arról, hogy az egynyári zöldségek közül mit akarunk vetni és az hová kerüljön.
A vetésforgó szinte mindenhol beválik, és a legtöbb egynyári termény hozamát és egészségét elősegíti. Az évelő zöldségek (például a rebarbara és a spárga) viszont nem illeszkednek a vetésforgóba, velük külön kell számolni. Bizonyos egynyári növények, mint például az uborkafélék (cukkini, sütőtök, tökfélék, uborka), saláták (endívia, fejes saláta és cikória) és a csemegekukorica alapvetően termeszthetők bárhol, ahol helyet találunk nekik, csak időnként keressünk új helyet.
Tervezzük meg a vetésforgót, mielőtt a termesztési szezon elkezdődne, és jelöljük ki az ültetendő növények helyét az ágyásokban.
A vetésforgó előnyei
Talajtermékenység: A különböző növényeknek eltérnek a tápanyagigényeik. Az egyes zöldségek évente történő cseréje csökkenti annak az esélyét, hogy tápanyaghiány alakuljon ki a talajban, hiszen az egyes tápanyagszintek csökkenése így kiegyenlítődik. Természetesen a rendszeres trágyázásról így sem szabad megfeledkezni.
Gyomirtás: Egyes növények, mint például a burgonya és a tök, sűrű lombozatukkal vagy nagy leveleikkel elnyomják a gyomokat, így csökkentve a következő kultúrák gyomosodási problémáit és elősegítve termesztésük sikerességét.
Kártevők és betegségek elleni védekezés: A talajban élő kártevők és betegségek évről évre ugyanazokon a fajokon élősködnek. Ha a vetésforgóval váltogatjuk a termesztés helyét, a kártevők száma általában csökken abban az időszakban, amikor a gazdanövényeik nincsenek jelen, ami segít csökkenteni a spórák, betegségek, peték és kártevők számát. A vetésforgóval elkerülhető gyakori betegségek közé tartozik például a káposztaféléknél a gyökérgolyva és a hagyma szklerotíniás rothadása.
Hogyan kell a vetésforgót alkalmazni?
Ossza fel a veteményeskertet vagy a parcellát egyenlő méretű részekre (attól függően, hogy az egyes növényekből mennyit szeretne termeszteni), valamint egy extra részre az évelők számára, mint például a rebarbara és a spárga.
Csoportosítsa a növényeket az alábbiak szerint:
Káposztafélék: kelkáposzta, fejes káposzta, karfiol, karalábé, brokkoli, bimbós kel, kínai kel, retek.
Hüvelyesek: borsó, bab, lencse, csicseriborsó.
Hagymafélék: hagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma.
Burgonyafélék: burgonya, paradicsom (a paprikával és a padlizsánnal kevesebb a baj, és a vetésforgó bármelyik pontján termeszthetők).
Gyökérzöldségek: cékla, sárgarépa, fehérrépa, zeller, édeskömény, petrezselyem, paszternák és minden más gyökérnövény, kivéve a káposztafélék közé soroltakat.
Az ágyások egyes részeit minden évben eggyel arrébb kell helyezni, így például a káposztafélék követik a hüvelyeseket, a hagymát és a gyökérzöldségeket, a hüvelyesek, a hagyma és a gyökérzöldségek a burgonyát, a burgonya pedig a káposztaféléket.
Hároméves vetésforgó
Íme, egy hagyományos hároméves vetésforgó, amelyben a burgonya és a káposztafélék hangsúlyosak:
Első év
Első ágyás: burgonyafélék; második ágyás: hüvelyesek, hagymafélék és gyökérzöldségek; harmadik ágyás: káposztafélék
Második év
Első ágyás: hüvelyesek, hagymafélék és gyökérzöldségek; második ágyás: káposztafélék; harmadik ágyás: burgonya
Harmadik év
Első ágyás: káposztafélék; második ágyás: burgonyafélék; harmadik ágyás: hüvelyesek, hagymafélék és gyökérzöldségek
Négyéves vetésforgó
Ebben a négyéves vetésforgóban a burgonya és a káposztafélék kevésbé hangsúlyosak, de több hüvelyes (amelyek sok helyet foglalnak) és hagymaféle került bele:
Első év
Első ágyás: hüvelyesek; második ágyás: káposztafélék; harmadik ágyás: burgonyafélék; negyedik ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek
Második év
Első ágyás: Káposztafélék; második ágyás: burgonyafélék; harmadik ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek; negyedik ágyás: hüvelyesek
Harmadik év
Első ágyás: burgonyafélék; második ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek; harmadik ágyás: hüvelyesek; negyedik ágyás: káposztafélék
Negyedik év
Első ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek; második ágyás: hüvelyesek; harmadik ágyás: káposztafélék; negyedik ágyás: burgonyafélék
Fotó: Pixabay