Nagyvilág

Nyereg alatt puhított húst ettek és feketelevest ittak őseink? Komoly tévedés!

Agrofórum Online

Hallott már arról, hogy őseink a nyereg alatt puhították a fogyasztásra szánt húst? Vagy ismeri azt a mondást, miszerint „hátra van még a feketeleves”? Ha igen, akkor érdemes ezt a cikket tovább olvasni, mert elképzelhető, hogy ha nem is egy világ omlik össze, de el kell engedni pár régóta tényként kezelt tévhitet.

Kezdjük akkor azzal a bizonyos puhítással

A nyers vagy a nyereg alatt puhított hús (ló és minden más) fogyasztásához kapcsolódott tévhitet kezdetekben a nyugat-európai történetírók rögzítették, az eurázsiai sztyeppén élő, a népvándorlás során nyugatra került különböző népek barbár életmódjának a jellemzésére. Ezt tényként kezelték és mint ilyet egymástól átvették azt. Megfigyelhető, hogy egyszer nyers húsról, vagyis megvetett táplálékról, máskor pedig nyereg alatt puhított húsról írnak.

De honnan jön ez az egész?

A filológusok szerint mindezért Ammianus Marcellinus római történetíró (i. sz. 4. sz.) a felelős, pontosabban a hunokról szóló leírása. Ebben azonban a nyereg alatt tartásról még szó nem esik. A nyereg alatt puhított hús változat a középkori krónikákban és útleírásokban bukkan fel, majd ennek nyomán válik széles körben elterjedté, elhitté, tényként kezeltté.

Ezzel szemben…

…azt, hogy a sztyeppövezet állattartó népei nyers húst nem ettek (vagy ha igen, azt nagyon ritkán), azt az életmódjukat közelről ismerő, megbízható szerzők beszámolói támasztják alá. Ezekben leírásokban a nyereg alatt puhított hús mint táplálék szintén nem szerepel.

A 19. században többen a helyszínen igyekeztek tisztázni a nyereg alatt puhított hús állítólagos evését, de ott ennek nyomát sem látták, képszerűen megfogalmazva, sem vendéglátóik, sem az ő tányérjukra ilyen módon porhanyóssá tett étel nem került.

Viszont használták a ló gyógyítására.

Ezzel szemben azt tapasztalták, hogy igen elterjedt gyógymód a vékony, sózott hússzelet, amit nem az ember, hanem a ló esetében alkalmazzák. Abban az esetben, ha a nyereg a ló hátát felsebezte, akkor felnyergelés előtt a sebre vékony sózott nyers hússzeletet helyeztek.

Mindezt azért, hogy a sebbe férgek ne telepedjenek és az gyorsabban hegedjen, gyógyuljon. És mi történt ezt követően a hússzelettel? Természetesen eldobták azt, mint fogyasztásra alkalmatlan dolgot.

A mi őseink sem

Azok a már említett egykori nyugati források a Kárpát-medencében letelepedő őseink életmódját általában a hunokra vonatkozó múltbeli leírások átvételével, szintén közvetlen tapasztalat híján jellemzik. Ezekben a nyers húsevéssel találkozhatunk, de a nyereg alatti puhításról szó nem esik.

Amikor a 19. században a magyarság eredetének kutatása során a honfoglaló magyarság kultúrájának sztyeppi, törökös vonatkozása előtérbe került, az ezzel foglalkozó történészeink úgy érezték, világszerte azt vélik rólunk, hogy mi is nyereg alatt puhított húst ettünk (kis túlzással) nap mint nap. Ez pedig, úgy vélték, a barbárság bélyegét süti ránk.

Így érthető hát, hogy a 20. század eleji hazai történészek ez ellen a vád ellen minden lehetséges fórumon védték a honfoglalókat. Az más kérdés, hogy mindennek mekkora volt a szerepe abban, hogy idehaza is elterjedt maga a vélekedés, esetenként a cáfolat nélkül.

És akkor jöjjön az a bizonyos feketeleves

Az ezzel kapcsolatos félreértések, pontatlanságok eloszlatásához a közelmúltban elhunyt Grétsy László nyelvészt hívom segítségül.

A szólást, miszerint „Hátra van még a feketeleves”, illetve annak eredetével szinte mind találkoztunk már, ha máshol nem, az iskolapadban ülve. O. Nagy Gábor szóláskutató az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a következőképpen foglalta össze:

„A török fogságba akar ejteni egy nagyhatalmú magyar urat. Színlelt barátsággal ebédre hívja, s mikor a magyar úr rosszat sejtve távozni készül, azzal marasztalja, hogy hátra van még a fekete leves. Erre előteremnek a török katonák, megkötözik és fogságba vetik a tőrbe csalt vendéget.”

Grétsy pontosít

„Csakhogy míg ezt a történetet Szirmay Antal anekdotagyűjteménye Thököly Imre Nagyváradon történt elfogatásához (1684) kapcsolja, addig nagy költőnk, Arany János egy annál másfél évszázaddal korábbi eseményhez, Török Bálint enyingi főnemesnek 1541-ben II. Szulejmán által való elfogatásához. Török Bálint című balladájában Arany így ír erről: „Hosszas ebéd a török szultáné, / Hátra van még a fekete kávé; / Török Bálint tétova tekintget: / Körülfogott a jancsár bennünket!”

A probléma mindezzel az…

tudjuk meg a nyelvésztől, hogy egyik feltevés sem lehet igaz. II. Szulejmán ugyan kávézhatott már, hiszen ismerte a kávéivás szokását, mert az a 16. század első felében terjedt el Törökországban.

A gond azonban, hogy ebből az időszakból sem a fekete kávéra, sem a fekete levesre vonatkozó nyelvtörténeti adataink sincsenek. Ezek fél századdal később bukkannak fel, az pedig bizonyítható, hogy Thököly nagyváradi elfogásakor a szólást már legalább két évtizede ismerték.

Fekete lé, amely közel sem kávé

Grétsy Lászlótól azt is megtudhatjuk, hogy a fekete leves kifejezése, amelyet ma már egybeírunk, eredetileg nem is a kávéra vonatkozott, hanem a régi szakácsmesterség nyelvéből származik:

„Azt a rendszerint az étkezés végén feltálalt, fekete színű mártásfélét nevezték így, amely fekete színét a beletört főtt vértől kapta. A régi szakácskönyvekben vagy ételleírásokban nemegyszer bukkanunk ilyenekre: ludat vagy lúdfiat fekete lével, nyúlhús fekete lével” –foglalja össze a nyelvész.

De miért lett egy mártásból súlyos fenyegetés?

Grétsy László ennek magyarázatát abban látja, hogy a lé, leves szavaknak más átvitt értelmű kapcsolatokban is kifejlődött a „baj, kellemetlenség”-féle jelentésük. Elég, ha csak a „megissza a levét” vagy a „nyakleves” kifejezés jut eszünkbe…

Mindez a folyamat átterjedt erre a szólásra is, így az merőben más tartalmat kapott. Ha azt gondolnánk, hogy mindez egyedülálló, tévedünk.

„Az ilyenféle jelentésmódosulás egyáltalán nem ritka. Gondolják csak meg: ha valakit ma mákvirágnak vagy jómadárnak nevezünk, vajon örül neki? Ugye, nem! Pedig valamikor ezek is dicsérő értelműek voltak!” – foglalta össze mindezt Grétsy László.

(Fotó: Asztalos István/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Klímaváltozás: tipikus-e a Föld jégsapkás jellege?

2025. március 15. 08:10

A Föld jégsapkás jellege a kutatások eredményei szerint nem bizonyul jellemző állapotnak földtörténeti szempontból.

Séta a múltban: az Alcsúti Arborétum példája

2025. január 15. 15:10

A látogatók élményszerűen tapasztalhatják meg a történeti kertek jelenkori, valamint egykori állapotát egyaránt.

Osztrák erdészeti napok Eisenstadtban

2025. január 11. 15:10

Kevés olyan színvonalas erdészeti szakkiállítás színezi az európai palettát, mint a tavaly, immár másodszorra megrendezett Osztrák Erdészeti Napok Eisenstadtban.

Szinte lehetetlen lesz hosszú távon fenntartani az alföldi erdőket

2025. január 7. 11:40

2024 nyara hazánkban és globálisan is a legmelegebb a mérések kezdete óta. A nyári középhőmérséklet 2,7 fokkal haladta meg az 1991-2020-as átlagot.

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

2019. február 13. 14:16

Lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.

Szerdától változik a húsok jelölése

2020. január 13. 10:16

Szerdától hatályos az agrárminiszter tavaly novemberben megjelent rendelete, amely előírja, hogy a nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshús (a darált hús és a nyesedék kivételével) végső fogyasztónak történő értékesítésekor a származási országot jól láthatóan jelölni kell az eladás helyén.

Trendforduló a felvágottak piacán Németországban

2020. augusztus 29. 10:27

Az év első felében a Rügenwalder Mühle 50 százalékkal tudta növelni vegetáriánus „húsgombócok” és a húst nem tartalmazó mortadella eladásait.

Gyógynövénykivonatokat tartalmazó hústermékcsaládot fejlesztettek ki

2023. április 26. 10:34

Komplex gyógynövénykivonatokat tartalmazó, fokozott antioxidáns tulajdonságokkal és csökkentett tartósítószer-mennyiséggel rendelkező hústermékcsaládot fejlesztett a felgyői vágóhidat működtető Gulyás János és Társa Kft.