Növénytermesztés

A pisztácia lehet az egyik új kultúránk?

Agrofórum Online

Úgy tűnik a pisztácia termesztésére egyre több lehetőségünk nyílhat Magyarországon is. Legalábbis Badics László sikerekről számol be köveskáli, permakultúrás területén, ahol nemcsak pisztácia terem, hanem sok már egzotikusnak mondható gyümölcshozó fafaj is.

A pisztácia fája jellegében leginkább a cserszömörcére hasonlít, hiszen a szömörcefélék családjába tartozó növényről van szó. Kétlaki növény lévén a termésképzéshez hím- és nőivarú növényekre is szükség lesz. Az értékes termésű, gyantás illatot árasztó növény jó választás lehet ott, ahol az aszályos körülmények miatt más növény nehezen állja meg a helyét, jóllehet, hazánkban még nagy ültetvényes tapasztalatok nincsenek.

Hazai úttörő a pisztácia termesztésében

Badics László a hazai úttörők közé tartozik, és tapasztalatai értékesek lehetnek a vállalkozó szelleműek számára is. Terméshozama 15-20 éves korára éri el a maximumát, és abban az esetben, hogyha nem zsarolják le a fát (gondoljunk csak az intenzív termesztésre Kaliforniában), ez a terméshozam hosszú távon is fenntartható, de ettől kezdve nem számíthatunk a hozam növekedésére.

A pisztácia termesztésére hazánkban is mód nyílik
A pisztácia termesztésére hazánkban is mód nyílik (Fotó: Baklanova Szandra)

A pisztáciának is kell a fagy

A pisztáciának is kell a fagy, a téli mélynyugalomra: László szerint a mínusz 20-25 fok is elviselhető a növény számára, és úgy véli, hogy az egyébként rendkívül dekoratív növény dísznövényként egyáltalán nem igényel öntözést, azonban, hogyha termő fát szeretnénk, 2-3 öntözést meghálál.

Kedvező termőhely

Ugyan a pisztáciának még nem a legkedvezőbb a hazai klíma, mivel nem eléggé aszályos az esősebb időszakok miatt, a talaj, termőhely tekintetében találhatunk kielégítő helyet számára. Kerülni kell a fagyzugos, párás, megrekedő levegőjű területeket, ahol a talaj köves, sziklás, és egyben tápanyagdús is.

Badics László bazalttörmelékkel egészítette ki a köveskáli talajt, bár óva int attól, hogy a fiatal fák gyökerét túlzottan terítsük a sötét színű kőzettörmelékkel, hiszen az a nyári időszakban perzselheti a fiatal pisztáciát. A talajkezeléstől a zamatanyagok gazdagodását várja a termelő.

A növény természetes környezetében sokkal kevesebbet terem, a fenntarthatóság szellemében azonban pelletált marhatrágyát a gyökérzónába juttatva nagyobb sikereket érhetünk el.

További részletekért tekintsd meg videónkat!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5,3 tonnás HO napraforgó Szentesen

2025. október 1. 15:10

Nehézsúlyú név, nehézsúlyú eredménnyel!

Van megoldás, bármilyen területi adottsággal rendelkezel

2025. szeptember 26. 04:53

A KWS-nek jó és rossz adottságú területekre is van ajánlata. Ahol a kukorica termesztése már nem gazdaságos, megoldás lehet a cirok.

Az őszi árpát fenyegető hálózatos levélfoltosság

2025. szeptember 24. 04:42

Szeptember elején Tárkány határában jártunk, ahol az árpa árvakelés komoly fertőzési forrása lesz a környéken az őszi árpa fővetéseknek.

..és a Mátrix működik?

2025. szeptember 23. 10:10

A jövedelmező kukoricatermesztés kulcsa a KWS TOP4 mátrix – modern hibridek, valós termelői tapasztalatokkal alátámasztva.

Pisztácia a kiskertben – lehet-e hobbi szinten próbálkozni vele?

2025. október 5. 11:10

A pisztácia nem tipikus kerti fa, de kis lépéssel, megfelelő klíma és talaj mellett hobbi termesztésre is alkalmas lehet.

Pisztáciát Magyarországon? Ez vicc?

2022. szeptember 22. 15:33

Habár még nem vagyunk elég sivatagosak a pisztácia számára, úgy tűnik, hazánkban is vannak lelkes próbálkozók: övék a szerencse?

Irán és az USA a két legnagyobb pisztácia-termelő

2021. március 10. 04:33

Egy év alatt 338 ezer tonna pisztáciát termesztettek Iránban, ezzel világelsők lettek ebben a rangsorban.

Pisztácia-láz: egészséges snackből gasztronómiai őrület

2025. május 27. 16:10

Az utóbbi években a pisztácia csillaga meredeken ível: a gasztronómia és az egészségtudatosság új kedvence itthon és világszerte.