Növénytermesztés
Növénytermesztés

Bayer repcék

Bayer repcék

Agrofórum Online

A repcevetőmag-piac nagyon dinamikusan változik, mert jelentős a genetikai haladás, az innováció. A néhány éve még korszerűnek számító repcékhez képest az új generációs repce hibridek jelentős terméselőnnyel rendelkeznek. Jelzi ezt az is, hogy egy-egy hibrid életciklusa egyre rövidebbé válik.

gy ilyen gyorsan változó piacon az innováció kulcsfontosságú. Jó példa az értékteremtő innovációra a Bayer magas olajtartalmú repce portfóliója. Az extra olajtartalom többletjövedelem forrása a termelőknek a bonifikációs értékesítésen keresztül, javító minőséget jelent a terménykereskedőknek és a hatékonyság növekedését eredményezi a feldolgozóüzemekben. Ebbe a csoportba tartozik a Puncher repcehibrid is, mely a kiváló olajtartalom mellett 2014-ben az államilag elismert korai hibridek közt a legnagyobb termést adta (1. ábra). 2016-ban 47,88%-os olajtartalmával az egyik legmagasabb olajtartalmú repcének bizonyult, átlagon felüli termés mellett a NÉBIH kísérletekben.


1. ábra

A magas olajtartalmú portfólió másik tagja a Lexer, mely stabilan hozza a prémium olajtartalmat szinte évjárattól, termőhelytől függetlenül. Ennél a hibridnél nem ritkán akár 50% feletti olajtartalmat is mérünk, amit hivatalos kísérletek is megerősítenek (2. ábra). De talán a rekord magas olajtartalomnál is fontosabb, hogy üzemi körülmények közt is bizton lehet számítani az extra olajtartalmára, nem hagyja cserben a termelőt.  


2. ábra

A magas olajtartalmú HOCH (high oil content hybrids) trió harmadik tagja a Safer, mely az egyik legjobb kompromisszum termésmennyiség és -minőség tekintetében (3. ábra).


3. ábra

Kiváló értékmérő tulajdonságai mellett kiemelkedő termésstabilitással is rendelkezik. 2015-től a regisztrációs kísérletek egyik sztenderdje. És nem is akármilyen sztenderd: 2016-ban a 11 kísérletből 10-ben a legbőtermőbb kontroll fajtának bizonyult, megelőzve a nagynevű, középérésű sztenderdeket is (4. ábra).


4. ábra

2016-ban kezdtük meg a ragyogó eredményekkel rendelkező Silver forgalmazását. A hibrid kiváló terméseredményeket ért el a 2014-es, 2015-ös évjáratokban (5. ábra) és a környező országokban is magabiztosan „ugrotta meg” a regisztrációs feltételeket. Csehországban a második legbőtermőbb repcének bizonyult 15%-kal megelőzve a standard hibridek szintjét, Szlovákiában szintén az összehasonlító fajták termésének 115%-át érte el. A kiváló terméseredmények mellett a télállóságára, betegség-ellenállóságára sem lehet panasz. 


5. ábra

2017-ben új termékkel, új branddel jelentkezik a Bayer a repcevetőmag piacon. Az új, InVigor brand első képviselője az INV1022 középérésű repcehibrid lesz, mely Magyarországon és az egész régióban bizonyította kvalitását. 2014-ben, mely rekord termésátlagú év volt, az INV1022 a legnagyobb termőképességű hibrid volt a középérésű kategóriában. Az elsők közt végzett 2015-ben is, mely meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket. Jellemző az INV1022-re, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni a nagynevű sztenderdeket (6. ábra). 2016-ban, ami szintén egy kedvező évjárat volt, az 5,39 t/ha átlagtermésével az egyik legbőtermőbb repcének bizonyult


6. ábra

Az új repcéinkben megtestesülő innovációval magasabb termésszint, jobb beltartalmi mutatók elérését célozzuk, hogy hozzájáruljunk az eredményesebb repcetermesztéshez.

Szundy Péter
Bayer Hungária Kft.

 Az öntözésre most nagyobb szükség van, mint valaha

2019. április 15. 07:51

Ismét bizonyítja a természet azt a 80-as évek második fele óta ismert jelenséget, hogy bár a csapadék éves mennyisége az évjáratok között átlagban nem változik jelentősen, – a periódikusan visszatérő, hosszú éves szélsőségességet is betudva – azonban az időbeli, térbeli eloszlása igen jelentősen megváltozott. Ezt látjuk ma is.

Jéggel a fagy ellen: fagyriasztás és fagyvédelmi öntözési rendszer

2019. április 9. 16:37

A precíziós gazdálkodás elengedhetetlen elemei a saját területre vonatkozó agrometeorológiai adatok. A szántóföldi kultúrákban történő hasznosításon túl újabb felhasználási területe a tavaszi fagyriasztás és fagyvédelmi öntözésirendszer-vezérlés a gyümölcsösökben.

Zeal, a kukorica élettani aktivátora

2019. április 9. 05:30

Új taggal bővül idén az algaalapú biostimulátoraink családja.

Hozamtérképezés – felkészülés a betakarításra

2019. április 7. 05:46

A helyspecifikus gazdálkodási technológiát bevezető gazdaságok előtt álló dilemmák egyik, és talán legsűrűbben felmerülő témája a hozamtérképező rendszer beszerzése, annak működtetése, illetve az onnan nyerhető adatok további felhasználása.

Vetőmaghiányra számíthatunk - tovább csökken a tavaszi árpa és a zab vetésterülete

2019. február 5. 11:06

A zab esetében az utóbbi három évben folyamatosan növekszik a vetőmaghiányt jósolók száma. A tavaszi árpánál és zabnál egyaránt emelkedik az átlagosnál gyengébb minőség aránya.

RAPOOL-hibridrepcék terméstanúsítása a Magyar Kukorica Klub mérései alapján (FRISS EREDMÉNYEK)

2018. július 20. 07:52

A Magyar Kukorica Klub 2018 júliusában négy helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

A SZÓJATERMESZTÉS a kiváló- és megfelelő fajtával kezdődik

2019. március 20. 07:41

A 2018-as évben is helyeztünk ki új szójafajtákat vetőmagtermelő partnereinknél, a már meglévőkkel egyetemben. Az állandóságot jelentő ES GLADIATOR és ES MENTOR mellett, az utóbbi időben három újnak mondható fajtát ismerhettek meg a gazdatársak itt a Szigetközben.

Az egyenletes kelés titka – az eredményes repcetermesztés érdekében

2018. július 17. 08:33

Ki mint vet, úgy arat, tartja a mondás, ami arra utal, hogy mennyire fontos a megfelelő kezdés a kívánt hozam elérése érdekében.