Növénytermesztés

Csapnivaló lesz a sörárpatermés, ársokkra készülhetnek a német sörivók

Agrofórum Online

A sör ára a németeknél – némi túlzással – olyan, mint nálunk a kenyéré. Ebből a szempontból pedig most igen rossz hírrel szolgáltak számukra.

Ársokkra számíthatnak Németországban a sörfogyasztók. Az alapanyagot termesztő gazdák már most „extrém gyenge” terméshozamról panaszkodtak, ami értelemszerűen maga után vonja majd a „folyékony kenyér” árának emelkedését.

A Bajor Sörfőzők Szövetsége (Bayerischer Brauerbund) a közelmúltban tájékoztatta a hazai közvéleményt arról, hogy a sörárpa termésmennyisége elmarad a várttól. A sör ára már eddig is emelkedőben volt Németországban, és úgy tűnik, hogy ez a trend nem idén fog megfordulni. A hozam elsősorban a nagy kihívást jelentő, rendkívül változékony időjárás, részben pedig a klímaváltozás általános hatásai miatt esett vissza.

2023-ban a hosszú szárazság, majd a kalászosokat megtizedelő heves esők jelentették a legnagyobb gondot. Május-júniusban öt hét telt el csapadék nélkül, amit a sörárpa is alaposan megsínylett. Ez már most érzékelhető a legtöbb termőterületen – közölte Walter König, a Bajor Sörfőzők Szövetsége ügyvezetője.

A termésmennyiség már biztosan alacsonyabb lesz a megszokottnál, és félő, hogy a minőséggel is adódnak majd gondok, de ez a következő két-három hétben fog eldőlni. Ha ebben az időszakban nem lenne kánikula, illetve érkezne némi eső is, az sokat javíthatna a növények állapotán.

2022-ben szintén a rossz sörárpatermés miatt bánkódhattak a németek, és akkor ez áremelkedést, sőt kisebb ellátási problémákat okozott. Ha minden téren a legjobb forgatókönyv következik be, akkor is legfeljebb csak stagnálni fog a sörár Németországban, de a Bajor Sörfőzők Szövetsége szerint inkább egy komoly drágulásra kell felkészülni. Gondot jelent az is, hogy a tavaszi árpa termőterülete 4 százalékkal csökkent náluk tavalyhoz képest, az április pedig 15 éve a legcsapadékosabbnak bizonyult.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.

Technológiai fejlesztési lehetőségek napraforgónál

2024. november 14. 09:10

Vizsgáltuk a két legnagyobb őszi betakarítású, kapás növényünk ökostabilitását az országos termésátlagok felhasználásával a 2000–2022. évek között.

Az Agropyron glael mint a kenyérbúza lehetséges génforrása

2024. november 13. 08:10

A nemesítőkre és a kutatókra nyomás nehezedik, hogy olyan új fajtákat hozzanak létre, amelyek nagyobb hozamúak, táplálóbbak, ellenállóbbak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

A cirok jól szerepelt no-till technológiában

2024. november 12. 17:10

Egyre többet hallani a cirokról, mint a jövő alternatív fehérjenövényéről.

Nagy István: „a technikai fejlesztések terén szeretnénk Németországra támaszkodni”

2023. február 13. 15:33

Németország hagyományosan a legfontosabb gazdasági partner Magyarországnak az agrárterületen is.

Németországban újabb afrikai sertéspestises esetre bukkantak

2021. november 29. 08:02

Afrikai sertéspestises (ASP) esetet találtak egy vaddisznóban a kelet-németországi Mecklenburg-Vorpommern tartományban.

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

2023. augusztus 20. 05:40

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe.

Kisebb lehet a vártnál a német búza- és repcetermés

2024. augusztus 2. 14:10

Németország 2024-es búzatermése 6,2 százalékkal 20,2 millió tonnára eshet vissza az egy évvel korábbihoz képest.