Növénytermesztés

Csapnivaló lesz a sörárpatermés, ársokkra készülhetnek a német sörivók

Agrofórum Online

A sör ára a németeknél – némi túlzással – olyan, mint nálunk a kenyéré. Ebből a szempontból pedig most igen rossz hírrel szolgáltak számukra.

Ársokkra számíthatnak Németországban a sörfogyasztók. Az alapanyagot termesztő gazdák már most „extrém gyenge” terméshozamról panaszkodtak, ami értelemszerűen maga után vonja majd a „folyékony kenyér” árának emelkedését.

A Bajor Sörfőzők Szövetsége (Bayerischer Brauerbund) a közelmúltban tájékoztatta a hazai közvéleményt arról, hogy a sörárpa termésmennyisége elmarad a várttól. A sör ára már eddig is emelkedőben volt Németországban, és úgy tűnik, hogy ez a trend nem idén fog megfordulni. A hozam elsősorban a nagy kihívást jelentő, rendkívül változékony időjárás, részben pedig a klímaváltozás általános hatásai miatt esett vissza.

2023-ban a hosszú szárazság, majd a kalászosokat megtizedelő heves esők jelentették a legnagyobb gondot. Május-júniusban öt hét telt el csapadék nélkül, amit a sörárpa is alaposan megsínylett. Ez már most érzékelhető a legtöbb termőterületen – közölte Walter König, a Bajor Sörfőzők Szövetsége ügyvezetője.

A termésmennyiség már biztosan alacsonyabb lesz a megszokottnál, és félő, hogy a minőséggel is adódnak majd gondok, de ez a következő két-három hétben fog eldőlni. Ha ebben az időszakban nem lenne kánikula, illetve érkezne némi eső is, az sokat javíthatna a növények állapotán.

2022-ben szintén a rossz sörárpatermés miatt bánkódhattak a németek, és akkor ez áremelkedést, sőt kisebb ellátási problémákat okozott. Ha minden téren a legjobb forgatókönyv következik be, akkor is legfeljebb csak stagnálni fog a sörár Németországban, de a Bajor Sörfőzők Szövetsége szerint inkább egy komoly drágulásra kell felkészülni. Gondot jelent az is, hogy a tavaszi árpa termőterülete 4 százalékkal csökkent náluk tavalyhoz képest, az április pedig 15 éve a legcsapadékosabbnak bizonyult.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csavarja fel a gabonatermelés hatékonyságát hibridekkel!

2025. július 2. 14:10

Termésstabilitás és precíziós technológia: a nyerő páros.

A repce nem tűnik el, csupán alkalmazkodik

2025. július 1. 18:10

Az utóbbi években az európai repcetermesztés komoly kihívásokkal szembesült. A megoldás a hatékony nemesítésben és technológiában van.

Levéltetű: nem csak a búza problémája + videó

2025. július 1. 16:10

A levéltetű nem kizárólag a búza esetében okozhat problémát - szinte az összes zöldellő gabonánkat érintheti. De miért nem feltétlenül érdemes védekezni ellene? Videónkból kiderül.

Eszközök és megoldások a jövedelmező repcetermesztéshez

2025. július 1. 14:10

Innovatív hibridek, precíziós vetőmagvédelem és digitális növényvédelem a sikeres repcetermesztés szolgálatában.

Van, ahol már a nyár közepén a karácsonyra készülnek

2022. július 25. 10:36

Stollent sütnek és mikulásvirágot termesztenek, az is jó kérdés, hogy miként boldogulnak a fenyők a szárazságban.

Húsz évig gyártottak fűrészporos kekszet

2020. december 23. 05:33

A társaság húsz éven keresztül postai megrendelések alapján gyártott és értékesített olyan kekszet, amelyhez fűrészport is felhasznált.

Új piacokat keresnek a német búzának

2019. augusztus 17. 08:10

Szaúd-Arábia az utóbbi években a német búza legnagyobb vásárlója volt, de a német cégekre sokkal keményebb versenyfeltételek várnak, miután a szaudiak enyhítik a búza behozatalára vonatkozó minőségi előírásokat.

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

2023. augusztus 20. 05:40

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe.