Növénytermesztés
Növénytermesztés

Egészséges állomány és hozamnövekedés Natur Agro termékekkel

Egészséges állomány és hozamnövekedés Natur Agro termékekkel

Agrofórum Online

A Somogy megyei Hosszúvíz környékén, 330 hektáros területen gazdálkodik Rádics Balázs és családja. Az összes területből 280 hektáron végeznek szántóföldi növénytermesztést, 50 hektárnyi területen pedig legeltetnek, hiszen húshasznú marhával is foglalkoznak. Az egészséges növényállományaikról a Natur Agro termékei gondoskodnak, amelyekkel magasabb hozamokat is érnek el.

A növénytermesztés főbb kultúrái a kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce, kalászosok. A gazdaságban megtermelik a szarvasmarháknak szükséges összes takarmányt.

A Natur Micro mikrobiológiai talajkondícionálót minden kultúrában használják, repcében és napraforgóban a Natur Plasma élő algás biostimulátort és a Natur Active komplex lombtrágyát is (előbbi kultúrában kétszer, utóbbiban pedig egy alkalommal).
A Natur Micro talajkondícionáló termékcsalád tagjai többféle mikroorganizmust és gombafajt tartalmaznak (pl. Trichodermát), amelyek hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat. Cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva javítják a talaj szerkezetét, és jelentős mennyiségű tápanyagot, főképp nitrogént és káliumot szolgáltatnak, valamint természetes növekedésserkentő anyagokat állítanak elő a növény számára. Ennek eredménye a jobb talajminőség, az alacsonyabb termelési költség és a gyorsabb növekedés.

A Natur Plasma a növények harmonikus fejlődéséhez szükséges makro-, mezo-, és mikroelemekkel dúsított, élő algákat tartalmazó koncentrátum, mely szerves formában, teljes mértékben hasznosul. Különleges összetételét és hatását annak a gyártása során lezajló élő folyamatnak köszönheti, amelyben a fény és a levegő a természet ritmusának megfelelően vesz részt. Az élő algák által kialakított oldatban minden tápanyag megtalálható, amire a növénynek szüksége van a kiegyensúlyozott fejlődéshez: makro-, mezo-, és mikroelemek, vitaminok, esszenciális, nem esszenciális aminosavak és növényfejlődést serkentő komponensek. A tápelemek növényélettanilag optimális aránya biztosítja a növény zavartalan fejlődését, így az a gyökérzeten keresztül is hatékonyabban jut hozzá a jelen lévő tápanyagokhoz. A Natur Plasma ennek köszönhetően valamennyi növényi kultúrában alkalmazható.

A Natur Active levéltrágya azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében. A növényi kultúrák különböző életszakaszaiban más-más hangsúllyal szerepelnek a különböző tápelemek, ezek helyes aránya és mennyisége komoly befolyással bír a harmonikus, egészséges fejlődésre. A mikro-, és mezoelemek jelenléte vagy hiánya nagyban befolyásolhatja a makroelemek felvételét is. Az utóbbi évtizedekben tapasztalt egyoldalú és sokszor át nem gondolt N, P, K (mű)trágyázás, valamint a szélsőséges időjárás (pl. aszály) szintén a levélen keresztüli tápanyag-ellátás jelentőségét erősíti. A Natur Active használatával a növények tápelem szükségletei hatékonyan elégíthetőek ki. Alkalmazása eredményesebbé teszi a növények tápanyagfelvételét a talajból is.

A Natur Agro termékeit a vállalkozás szaktanácsadója ajánlotta Rádics Balázséknak. A választás azért esett ezekre, mert a kedvező ár mellett egy-egy termékben megtalálható minden, amire egyes kultúráknak szükségük van, míg a versenytársak mindezt csak több termékből tudnák biztosítani.
A gazdálkodó tapasztalatai pozitívak. Sokkal kevesebb volt a földeken a szármaradvány, egészségesebb, erősebb volt a növényállomány, a repce esetében közel kétszer olyan vastag volt a növény szára, mint a kontrollé, sokkal nagyobb volt a zöld tömeg is, a hozam pedig 3 mázsával volt magasabb.

Rádics Balázs tapasztalatai alapján szívesen ajánlja a Natur Agro termékeit, ráadásul, mint elmondta, kedvező finanszírozással vásárolhatta meg azokat. A kedvező ár mellett ugyanis kamatmentes részletfizetési lehetőséget kapott, s csak a betakarítások után kellett fizetnie.

A Natur Agro Hungária Kft-t 2002-ben hozták létre. Az alapítók célja az volt, hogy a hazai növénytermesztési ágazatot, új irányt képviselő termékekkel támogassák. Ennek érdekében az alternatív tápanyag-utánpótlás területén végeztek kutatásokat és fejlesztéseket, amelyek eredményeként létrehozták saját termékeiket. A cégnél a kezdetektől fogva rendkívül fontosnak tartották, hogy természetes alapanyagok felhasználásával készítsék el a növények számára ideális kiegészítőket. A Natur Agro Hungária Kft. saját kutatások során ellenőrzi a növények számára ideális lehetőségeket. A fejlesztések során a mért eredményekre alapozott technológia létrehozásával foglalkoznak, amelynek eredményeként kifejlesztették saját mikrobiológiai talajkondicionló készítményüket (Natur Micro) és a növények harmonikus fejlődését elősegítő saját lombtrágyáikat (Natur Plasma és Natur Active). 

(Agrofórum OnlineNatur Agro Hungária Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Amalgerol® - ha stresszes a helyzet

2024. május 16. 05:40

Szántóföldi növényi kultúrákban aszály esetén a növekedés fenntartásáról kell gondoskodni. Ezt az Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő.

Rekordmeleg várható idén, és nem létezik „csodanövény”, az öntözés az egyetlen megoldás

2024. május 14. 16:10

A 2025-ös és 2026-os év nyarán megismétlődik majd a 2022-ből már ismert méretű és fokú aszály.

Megéri hagymával foglalkozni?

2024. május 10. 08:10

A hagyma hazai termesztésének perspektíváiról olvashatják rövid összefoglalónkat.

A száraz időjárásról szóló hírekre drágult a búza és a kukorica

2021. június 2. 06:09

Európában is inkább pluszokat lehetett látni a nap végén, a malmi búza, a repce, a takarmánybúza ára is emelkedett.

Látványosan drágult öt nap alatt a szójabab

2020. június 8. 08:03

A malmi búza ára 0,8 százalékkal, azaz 1,5 euróval a 186,75 euró/tonnás szintig csökkent Párizsban egy hét alatt. A takarmánybúza kereskedésébe enyhe, 0,2 százalékos pluszt az elmúlt öt nap.

Összeért az árpa és a repce, a búza minősége megfelelő

2018. július 3. 11:06

Szokatlan az idei időjárás, emiatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Eközben búzából is beérkeztek a laboratóriumba az első tételek, bár ez utóbbit még nem kezdték tömegesen betakarítani.

Virtuális bemutatón az őszi kalászos és őszi káposztarepce technológia

2020. június 16. 13:06

Az idei tavasz mindannyiunk számára tartogatott megpróbáltatásokat, a járványhelyzet nehézségei mellett az aszály is nagymértékben sújtotta a mezőgazdaságot. Ebben a helyzetben még nagyobb szükség van az időjárás okozta anomáliák kezelésére. A KITE Zrt. ehhez nyújtott a termelőknek segítséget egy nem mindennapi formában.