Növénytermesztés
Növénytermesztés

Hogyan készüljünk fel a 2024-es vetési szezonra?

Hogyan készüljünk fel a 2024-es vetési szezonra?

Corteva Agriscience

A 2024-es vetési szezon kezdetéhez közeledve a gazdák egyre nagyobb figyelmet fordítanak az előkészületekre. A hibridek vagy a megfelelő növényvédő szerek és tápanyag-utánpótlás gondos megválasztása nagyban hozzájárulhat a magyar gazdák idei sikeréhez.

A magyar gazdaságok teljesítménye és hosszú távú jövedelmezősége nemcsak az időjárási viszonyoktól, hanem nagymértékben a termés minőségétől és mennyiségétől is függ, ezért az alapos felkészülés, tervezés és megelőzés elengedhetetlen. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járulhat hozzá, amelyeket maguk a termelők is befolyásolhatnak.

Az első és legfontosabb döntés, amelyet a termelőnek a vetési szezon kezdetén meg kell hoznia, a megfelelő hibrid kiválasztása. Figyelembe kell venniük a terméspotenciált, a szárerősséget, a vízelvezetés dinamikáját, a tenyészidőt és az egyes hibridek termés biztonságát a szántóföldi körülményekhez viszonyítva.

Érdemes olyan megbízható prémium minőségű hibridet választani, amely az átlagosnál magasabb terméshozamot ígér.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat az idei vetési szezonra kiváló minőségű Pioneer® kukorica-, napraforgó- és repce hibrideket kínál a gazdálkodóknak. Az idei év egyik újdonsága például a P0450 Pioneer® Optimum® AQUAmax® kukorica hibrid, amely kiváló termés potenciállal rendelkezik, és nagyon jól tűri a szárazságot.

Megfelelő talajelőkészítés

A vetés előtt nagyon fontos a talaj előkészítése és a talaj összetételének ellenőrzése a maximális terméshozam érdekében. Ez nagymértékben meghatározhatja a vegetációs időszak során tervezett tápanyagellátást. A gyommentes, homogén, morzsalékos talajfelszín biztosítja az egyenletes és gyors csírázást, valamint a növény gyökérzetének megfelelő fejlődését.

A vetési idő meghatározásában a talaj hőmérséklete és a nedvességtartalma is szerepet játszik. A vetés előtt érdemes figyelembe venni, hogy a magok csírázásának megindulásához nem elég, ha a talaj egyszer felmelegszik, hanem legalább egy hétig melegnek kell maradnia.

A kukorica esetében ez legalább 8-10 °C-ot jelent.

Az is fontos, hogy a talaj a vetés mélységében nedves legyen, amelyet megfelelő talaj-előkészítéssel el lehet érni, de bizonyos határig a talaj nedvességtartalmához is lehet igazítani a vetés mélységét.

Tápanyag-utánpótlás és növényvédelem

A tápanyag-utánpótlás és a növényvédő szerek kiválasztása nagy szerepet játszik a termésátlagok növelésében. Egy szakszerű talajvizsgálat után érdemes okszerű tápanyag-gazdálkodást és növényvédelmet kialakítani.

Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó figyelembe veszi a tervezett növény tápanyagigényét, az esetlegesen előforduló betegségeket és az előző évről visszamaradt növényi maradványok mennyiségét az elérendő terméshozamhoz viszonyítva.

Fontos, hogy olyan tápanyagot használjunk, amelynek hatékonysága a lehető legmagasabb szinten tartható, és a növény tápanyagigényének megfelelő időben juttassuk ki. A Corteva olyan innovatív, komplex növényvédelmi megoldásokkal segíti a gazdálkodókat, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a termésbiztonsághoz, mint például a Principal® Forte gyomirtó szer kukoricában vagy a Viballa™ gyomirtó szer napraforgóban.

A Corteva Instinct™ nitrogénmenedzsment készítményével a kijuttatott nitrogén hosszabb ideig ammónium formában marad, így csökken a nitrogénveszteség. Azáltal, hogy a nitrogén a növény számára felvehető marad, a terméshozam nő és a minőség javul.

A vállalat magyarországi biológiai portfóliójának első terméke, a BlueN® biostimulátor a 2024-es vetési szezonban már elérhető a magyar gazdák számára. A biológiai termék természetes módon javítja a növények vitalitását a jó termés érdekében és a vegetációs időszakban kiegészítő nitrogénforrást biztosít a szántóföldi növények széles körében, beleértve a repcét, gabonaféléket, kukoricát és napraforgót.

Öntözni is kell

Végül, de nem utolsósorban vegyük figyelembe a tervezett növény vízigényét, vízmegtartó képességét az öntözés szempontjából. A kukorica esetében például már a 6-7 leveles stádiumban eldől, hogy mekkora csövet fog növeszteni a növény.

Ebben a szakaszban különös figyelmet kell fordítani arra, hogy megfelelő tápanyag és nedvesség álljon rendelkezésre a stressz csökkentése és a növény termőképességének megőrzése érdekében. Ez a napraforgóra is igaz, bár a kukoricához képest jobban tolerálja a stresszt.

A helyes agrotechnikai gyakorlat és az innovatív technológiák együttes alkalmazása választ adhat a magyar gazdák előtt álló, a terméshozam növelésével kapcsolatos kihívásokra. Fontos azonban az is, hogy a gazdálkodók hozzáférjenek a termékek és megoldások olyan választékához, amelyek közül kiválaszthatják az igényeiknek legmegfelelőbbet.

A termelők a Corteva 2024-es tavaszi vetőmagjairól és növényvédelmi megoldásairól a 2024-es termékkatalógusban tájékozódhatnak, amely elérhető a weboldalon. Kérdés esetén a Corteva területi képviselőinek vagy szaktanácsadóinak elérhetőségei a katalógus 112-113. oldalán találhatók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

72–75 ezer forintos induló búzaárról szólnak idén a hírek

2024. május 26. 08:10

Az ukrán és az orosz búza is beszabadult az európai piacra, ami alapvetően változtatta meg a korábbi helyzetet.

Növelje a nitrogénfelhasználás hatékonyságát Best4N! repcehibridekkel

2024. május 24. 08:10

A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából.

Csökkentett műtrágyafelhasználást, a biodiverzitás védelmét szolgáló fejlesztések

2024. május 22. 15:40

A BlueN biostimulátor és Instinct nitrogén stabilizátor segítségével a gazdálkodók csökkenthetik a műtrágyafelhasználást.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Áttörés az árpa sárga törpülés vírusával szemben

2022. június 30. 16:40

Különösen a korai vetésekben okoz gondot a betegség, amelynek jelentős terméscsökkentő hatása van.

Nem lehet homokra építeni…

2019. április 25. 03:47

Növelni kell a mezőgazdaságban is a hatékonyságot, ehhez pedig új technológiák szükségesek. Idetartozik a precíziós gazdálkodás, az integrált növényvédelem és az előrejelzés is.

Szín szerinti vetőmag válogató berendezést adtak át Prügyön

2019. június 12. 10:03

Átadták és működésben is bemutatták azt a mintegy 100 millió forint értékű, szín szerinti vetőmag válogató berendezést, amely a világon fellelhető legmodernebb technikát és technológiát képviseli a vetőmag feldolgozásban.

Melyik búzafajtát válasszam?

2022. augusztus 8. 13:43

A szempontok tisztázása után portfóliónkban Ön is megtalálja az optimális megoldást.