Növénytermesztés
Növénytermesztés

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

Agrofórum Online

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok, úgy, mint a no-till, szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása, valamint a direktvetés is, melyek mind hozzájárulnak a talajegészség helyreállásához, valamint annak hosszú távú fennmaradásához. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

Tavaly a cirokkal vetett, no-till technológiában hasznosított föld területe kilenc ha-ral nőtt, mely idén már a 70 ha-t is meghaladja. Tamási Péter gazdálkodó a tavalyi évben búzát vetett, melyet egy takarónövény-elegy követett, és tavasszal terminált. A takarónövények faji összetétele évről évre változik. A forgatás nélküli művelési rendszerek alapvetése, hogy a talajt mindig átszője a lehetőleg nagy faji diverzitású növényzet gyökérzete, hiszen ennek folytán alakulhat megfelelően a talaj szerkezetessége, mikrobiológiai összetétele: mindezek pedig a sikeres növénytermesztés alapjai.

A direktvető bevetésen: cirokvetés Uraiújfalun
A direktvető bevetésen: cirokvetés Uraiújfalun (Fotó: Dabis B. Silvius)

A talajközpontú gazdálkodásnak a no-till, vagyis forgatás nélküli művelést tekinti a gazdálkodó, hiszen a talaj természetes szerkezetének visszanyerése, és ezen keresztül a hozamstabilizálás a cél. Ez a második év, hogy cirok vetésére adja fejét Tamási Péter, hiszen az első évben a növény beváltotta az ebben a technológiában hozzá fűzött reményeket, bár viccesen hozzáfűzi:

Egy év nem év a mezőgazdaságban.

Tamási Péter, regeneratív gazdálkodó, Uraiújfalu
Tamási Péter, regeneratív gazdálkodó, Uraiújfalu (Fotó: Dabis B. Silvius)

A Talajmegújító Gazdák Egyesületének tagjaként a gazdálkodó elmondta, keresi azokat a növényeket, amelyeket no-till technológiában alkalmazni lehet, és beilleszthetők a vetésforgóba. Jobb szárazság- és hőtűrő növényt keresett a kukoricánál. Úgy véli, száraz évjáratokban rendkívül kockézatos kukoricét termelni.

Tavaly a cirokkal vetett terület kilenc ha-ra nőtt, mely kiterjedése idén a 70 ha-t is meghaladja.

A gazdálkodó által használat takarónövények faji összetétele évről évre változik, amely szintén támogatja a talaj regeneratív folyamatait…

További részletek a videóban:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Innovatív megoldások repcében a Bayertől

2024. június 21. 17:10

A DEKALB repcevetőmag-portfóliója a Magyarország klimatikus viszonyainak leginkább megfelelő, középkorai, középérésű szegmensre fókuszál.

Öntözés szaktanácsadás mellett vagy anélkül? Higgye el, a növényei megérzik a különbséget

2024. június 14. 15:10

A szélsőségesebbé váló klíma és a növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

Élet a nitrogénbomba után

2021. október 14. 11:34

A közelmúltban a műtrágyapiacon bekövetkezett atomrobbanás mértékű eseményeket követően – úgy gondolom, hogy – a komfortos 50 ezer Ft/t-ás áraknak hosszú időre búcsút inthetünk.

A cirok a jövő kukoricája

2018. szeptember 12. 07:57

Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő alapanyagra találhat benne.

Magas hozam, aszálytűrés: világszerte nő a megtermelt cirok mennyisége

2024. május 1. 12:10

Gyors ütemben nő a cirok mennyisége és termőterülete a világon. Ennek oka, hogy a cirok jól tűri a szárazságot és magas a hozama.

Gardoprim Plus Gold és Dual Gold 960 EC

2021. február 5. 06:35

Hatékony alapkezelés magról kelő gyomok ellen napraforgóban és cirokban.