25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Növénytermesztés

Olaszországban megalakult az első fűszernövény-termelői szervezet

Agrofórum Online

Az aromás fűszernövények mindig is a Földközi-tenger menti területek vezető terményei közé tartoztak. Különösen Liguria (Albenga) és Cilento (Paestum) alkotott egy nagyon egyedi aromakomplexumot, amelyből az AromaDomus termelői szervezet született.

– A Föld iránti szeretet, az élet iránti szenvedély és a finom ételek iránti érzék, így lehetne összefoglalni azt, amivel foglalkozunk – jelentette ki Raffaele Palma, a termelői szervezet elnöke.

– Szenvedélyünk tükröződik a termékeink minőségében. Üvegházban és szabadföldön termesztjük őket, méghozzá teljes odaadással, hogy kiemeljük egyedi tulajdonságaikat, és tökéletes harmóniát teremtsünk a természet és az ízek között. A két terület agrárhagyományai és a termelő tagjaink sokéves tapasztalata révén elsajátított termelési készségek lehetővé teszik számunkra, hogy a gyógynövényeket az egészségre, a termelékenységre és a fenntarthatóságra való odafigyeléssel termesszük. Az olaszországi Albengában, az új termőhely létesítésére vonatkozó döntést a diverzifikáció motiválta, hogy ily módon minimalizáljuk az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat, az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyokkal.

Egy innovatív irányítási rendszernek köszönhetően a termék nyomon követhetőségét szigorúan ellenőrzik, a vetéstől kezdve az átültetésen és a betakarításon át a csomagolásig és a vevőnek történő kiszállításig.

Bazsalikom, petrezselyem, menta, zsálya, rozmaring, babérlevél, kakukkfű, metélőhagyma, kapor, édeskömény és majoránna: mindez csak néhány a termesztők szervezete által termesztett és a piacra dobott, frissen vágott aromás fűszernövények közül.

– Mindig a legjobb fajtákat keressük, és ennek érdekében több egyetemmel együttműködve hibrideket is kiválasztunk és tesztelünk –  magyarázta Palma. – És ez még nem minden. A termelési ciklus minden szakaszának gondos irányításával mindig friss terményt tudunk garantálni az ügyfeleinknek, amit a betakarítástól számított 24 órán belül a célállomásra szállítunk. Hat csomagolósorunk van, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző súlyú tálcákban és tasakokban kínáljuk az aromás fűszernövényeinket.

A termelői szervezet ma Olaszország három különböző régiójában mintegy 100 hektáron foglalkozik friss, fogyasztásra szánt fűszernövények termesztésével.

– Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy egész évben folyamatosan minőségi termékeket szállítsunk, és hogy hatékonyan ellenőrizzük az ellátási láncot, mivel azt teljes mértékben mi irányítjuk – folytatta Palma. – Kizárólag első válogatású, GMO-mentes vetőmagokat, minősített tőzeget és alacsony környezeti terheléssel járó, fenntartható termesztési módszereket alkalmazunk. A betakarítás kizárólag kézzel történik, és az egyes terményekhez igazított hőmérsékletű hűtőkamrákban történő rövid tárolás után a csomagolás során gondos és szigorú válogatás következik. Kizárólag képzett és terület-specifikusan oktatott személyzet követi precízen a különböző termelési fázisokat. A nyomonkövethetőség minden feldolgozási szakaszban közös pont, mivel a rövid ellátási lánc az egészséges és minőségi termék alapfeltétele.

Az AromaDomus nagy figyelmet fordít a környezeti fenntarthatóság témájára.

– Környezetbarát hozzáállásunk már a termesztési szakaszban tetten érhető. Az üvegházban például csepegtető öntözőrendszert használunk, amely csökkenti a vízfogyasztást. Emellett megújuló energiaforrásokat alkalmazunk, a nyers csomagolóanyagok újrafelhasználását és mindenekelőtt a hulladékunk 100%-os újrahasznosítását is bevezettük. Minden műanyag csomagolóanyag 100%-ban újrahasznosítható és nagyrészt már újrahasznosított, hogy a termelési folyamat végéig kicsi legyen az ökológiai lábnyomunk – zárta mondandóját Raffaele Palma.

Forrás: First producers’ organization for fresh herbs founded in Italy (hortidaily.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricatermesztés kihívásai és a megoldás lehetőségei

2025. szeptember 9. 17:10

Hogyan lehet a kukorica termesztése hosszú távon jövedelmező a változó klíma, az aszály okozta kihívások mellett?

Kockázatkezelés a KWS csapatával!

2025. szeptember 4. 17:10

Tápon mutatta be a KWS a kockázatkezelésre épülő vetésszerkezet előnyeit, új hibridjeit és portfólióbővítését a gazdálkodóknak.

Újra reneszánszát élheti a repce Magyarországon

2025. augusztus 29. 11:20

A RUNNER repcék akár egy hónappal később vethetők, mint a hagyományos hibridek, és versenyképes hozammal hamarabb betakaríthatók.

Ki látott már ilyet: októberben repcét vetni?!

2025. augusztus 29. 11:10

Pedig a hír igaz. A RAPOOL innovációja, a RUNNER szegmens hibridjei megkésve, sőt akár októberben vetve is jövedelmezően termeszthetők.

Kukoricásban nem érdemes kannabiszt termeszteni

2018. szeptember 7. 09:37

A 62 éves, növénytermesztő szakképzettségű férfit már korábban is vádolták kábítószer-tartalmú növények termesztésével, amely miatt nem jogerősen 12 év fegyházbüntetést kapott 2015-ben.

95%-os hatékonysággal klónozzák a kutatók a hibrid rizstörzseket

2023. április 15. 07:38

Egy nemzetközi kutatócsoport 95%-os sikerrel szaporított egy kereskedelmi hibrid rizsfajtát klón formájában, vetőmagok segítségével.

Bővülő Syngenta napraforgó hibridajánlat a rugalmasság és alkalmazkodóképesség jegyében

2022. október 25. 15:04

Az idei év sajnos olyan helyzet elé állította a termelőket, amelyet csak tudomásul venni, de kivédeni nem lehetett. A szárazság és a magas hőség egymás sarkában járt, amelyet csak öntözéssel lehetett volna enyhíteni. A művelésmódok között (szántás, lazítás, mulcshagyó művelés) is mutatkozott némi különbség, többnyire a kevesebb műveléssel kevesebb vizet veszítők javára. A víz az úr még mindig.

Nagy a kereslet a szójára

2022. szeptember 18. 13:13

Egyre több bio üzem érdeklődik a szójatermesztés iránt. Például színesíteni akarják a vetésforgót, és élni akarnak az élelmiszer- és takarmánytermékek jó értékesítési lehetőségeivel.