Növénytermesztés

Olaszországban megalakult az első fűszernövény-termelői szervezet

Agrofórum Online

Az aromás fűszernövények mindig is a Földközi-tenger menti területek vezető terményei közé tartoztak. Különösen Liguria (Albenga) és Cilento (Paestum) alkotott egy nagyon egyedi aromakomplexumot, amelyből az AromaDomus termelői szervezet született.

– A Föld iránti szeretet, az élet iránti szenvedély és a finom ételek iránti érzék, így lehetne összefoglalni azt, amivel foglalkozunk – jelentette ki Raffaele Palma, a termelői szervezet elnöke.

– Szenvedélyünk tükröződik a termékeink minőségében. Üvegházban és szabadföldön termesztjük őket, méghozzá teljes odaadással, hogy kiemeljük egyedi tulajdonságaikat, és tökéletes harmóniát teremtsünk a természet és az ízek között. A két terület agrárhagyományai és a termelő tagjaink sokéves tapasztalata révén elsajátított termelési készségek lehetővé teszik számunkra, hogy a gyógynövényeket az egészségre, a termelékenységre és a fenntarthatóságra való odafigyeléssel termesszük. Az olaszországi Albengában, az új termőhely létesítésére vonatkozó döntést a diverzifikáció motiválta, hogy ily módon minimalizáljuk az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat, az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyokkal.

Egy innovatív irányítási rendszernek köszönhetően a termék nyomon követhetőségét szigorúan ellenőrzik, a vetéstől kezdve az átültetésen és a betakarításon át a csomagolásig és a vevőnek történő kiszállításig.

Bazsalikom, petrezselyem, menta, zsálya, rozmaring, babérlevél, kakukkfű, metélőhagyma, kapor, édeskömény és majoránna: mindez csak néhány a termesztők szervezete által termesztett és a piacra dobott, frissen vágott aromás fűszernövények közül.

– Mindig a legjobb fajtákat keressük, és ennek érdekében több egyetemmel együttműködve hibrideket is kiválasztunk és tesztelünk –  magyarázta Palma. – És ez még nem minden. A termelési ciklus minden szakaszának gondos irányításával mindig friss terményt tudunk garantálni az ügyfeleinknek, amit a betakarítástól számított 24 órán belül a célállomásra szállítunk. Hat csomagolósorunk van, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző súlyú tálcákban és tasakokban kínáljuk az aromás fűszernövényeinket.

A termelői szervezet ma Olaszország három különböző régiójában mintegy 100 hektáron foglalkozik friss, fogyasztásra szánt fűszernövények termesztésével.

– Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy egész évben folyamatosan minőségi termékeket szállítsunk, és hogy hatékonyan ellenőrizzük az ellátási láncot, mivel azt teljes mértékben mi irányítjuk – folytatta Palma. – Kizárólag első válogatású, GMO-mentes vetőmagokat, minősített tőzeget és alacsony környezeti terheléssel járó, fenntartható termesztési módszereket alkalmazunk. A betakarítás kizárólag kézzel történik, és az egyes terményekhez igazított hőmérsékletű hűtőkamrákban történő rövid tárolás után a csomagolás során gondos és szigorú válogatás következik. Kizárólag képzett és terület-specifikusan oktatott személyzet követi precízen a különböző termelési fázisokat. A nyomonkövethetőség minden feldolgozási szakaszban közös pont, mivel a rövid ellátási lánc az egészséges és minőségi termék alapfeltétele.

Az AromaDomus nagy figyelmet fordít a környezeti fenntarthatóság témájára.

– Környezetbarát hozzáállásunk már a termesztési szakaszban tetten érhető. Az üvegházban például csepegtető öntözőrendszert használunk, amely csökkenti a vízfogyasztást. Emellett megújuló energiaforrásokat alkalmazunk, a nyers csomagolóanyagok újrafelhasználását és mindenekelőtt a hulladékunk 100%-os újrahasznosítását is bevezettük. Minden műanyag csomagolóanyag 100%-ban újrahasznosítható és nagyrészt már újrahasznosított, hogy a termelési folyamat végéig kicsi legyen az ökológiai lábnyomunk – zárta mondandóját Raffaele Palma.

Forrás: First producers’ organization for fresh herbs founded in Italy (hortidaily.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.

Technológiai fejlesztési lehetőségek napraforgónál

2024. november 14. 09:10

Vizsgáltuk a két legnagyobb őszi betakarítású, kapás növényünk ökostabilitását az országos termésátlagok felhasználásával a 2000–2022. évek között.

Az Agropyron glael mint a kenyérbúza lehetséges génforrása

2024. november 13. 08:10

A nemesítőkre és a kutatókra nyomás nehezedik, hogy olyan új fajtákat hozzanak létre, amelyek nagyobb hozamúak, táplálóbbak, ellenállóbbak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

A cirok jól szerepelt no-till technológiában

2024. november 12. 17:10

Egyre többet hallani a cirokról, mint a jövő alternatív fehérjenövényéről.

Az EU-ban a növénytermesztés kisebb volumene mérsékelte a kibocsátást

2021. május 14. 06:04

Magyarország az előzetes adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának a 2,1 százalékát állította elő 2020-ban.

„A kukorica gyomirtásban alacsony hektárköltség és maximális hatás egyszerre adott az IKR Kukorica Poszt Golddal”

2022. június 15. 05:36

A kukoricatermesztők egyetértenek abban, hogy sosem volt annyira lényeges a fajtákban kódolt maximális termésmennyiség elérése, mint most.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a lombhullás, sok a moníliás gyümölcs

2022. szeptember 14. 13:24

A nagy hőmérsékleti különbség miatt erős a harmatképződés, ami elősegíti a termés megfelelő színeződését.

E-permetezési napló - Kitolják a határidőt, változtatnak a szabályokon

2022. június 29. 15:45

2023. január 1-jétől vezetik be a e-permetezési naplókról szóló jogszabályt.