Növénytermesztés

Olaszországban megalakult az első fűszernövény-termelői szervezet

Agrofórum Online

Az aromás fűszernövények mindig is a Földközi-tenger menti területek vezető terményei közé tartoztak. Különösen Liguria (Albenga) és Cilento (Paestum) alkotott egy nagyon egyedi aromakomplexumot, amelyből az AromaDomus termelői szervezet született.

– A Föld iránti szeretet, az élet iránti szenvedély és a finom ételek iránti érzék, így lehetne összefoglalni azt, amivel foglalkozunk – jelentette ki Raffaele Palma, a termelői szervezet elnöke.

– Szenvedélyünk tükröződik a termékeink minőségében. Üvegházban és szabadföldön termesztjük őket, méghozzá teljes odaadással, hogy kiemeljük egyedi tulajdonságaikat, és tökéletes harmóniát teremtsünk a természet és az ízek között. A két terület agrárhagyományai és a termelő tagjaink sokéves tapasztalata révén elsajátított termelési készségek lehetővé teszik számunkra, hogy a gyógynövényeket az egészségre, a termelékenységre és a fenntarthatóságra való odafigyeléssel termesszük. Az olaszországi Albengában, az új termőhely létesítésére vonatkozó döntést a diverzifikáció motiválta, hogy ily módon minimalizáljuk az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat, az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyokkal.

Egy innovatív irányítási rendszernek köszönhetően a termék nyomon követhetőségét szigorúan ellenőrzik, a vetéstől kezdve az átültetésen és a betakarításon át a csomagolásig és a vevőnek történő kiszállításig.

Bazsalikom, petrezselyem, menta, zsálya, rozmaring, babérlevél, kakukkfű, metélőhagyma, kapor, édeskömény és majoránna: mindez csak néhány a termesztők szervezete által termesztett és a piacra dobott, frissen vágott aromás fűszernövények közül.

– Mindig a legjobb fajtákat keressük, és ennek érdekében több egyetemmel együttműködve hibrideket is kiválasztunk és tesztelünk –  magyarázta Palma. – És ez még nem minden. A termelési ciklus minden szakaszának gondos irányításával mindig friss terményt tudunk garantálni az ügyfeleinknek, amit a betakarítástól számított 24 órán belül a célállomásra szállítunk. Hat csomagolósorunk van, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző súlyú tálcákban és tasakokban kínáljuk az aromás fűszernövényeinket.

A termelői szervezet ma Olaszország három különböző régiójában mintegy 100 hektáron foglalkozik friss, fogyasztásra szánt fűszernövények termesztésével.

– Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy egész évben folyamatosan minőségi termékeket szállítsunk, és hogy hatékonyan ellenőrizzük az ellátási láncot, mivel azt teljes mértékben mi irányítjuk – folytatta Palma. – Kizárólag első válogatású, GMO-mentes vetőmagokat, minősített tőzeget és alacsony környezeti terheléssel járó, fenntartható termesztési módszereket alkalmazunk. A betakarítás kizárólag kézzel történik, és az egyes terményekhez igazított hőmérsékletű hűtőkamrákban történő rövid tárolás után a csomagolás során gondos és szigorú válogatás következik. Kizárólag képzett és terület-specifikusan oktatott személyzet követi precízen a különböző termelési fázisokat. A nyomonkövethetőség minden feldolgozási szakaszban közös pont, mivel a rövid ellátási lánc az egészséges és minőségi termék alapfeltétele.

Az AromaDomus nagy figyelmet fordít a környezeti fenntarthatóság témájára.

– Környezetbarát hozzáállásunk már a termesztési szakaszban tetten érhető. Az üvegházban például csepegtető öntözőrendszert használunk, amely csökkenti a vízfogyasztást. Emellett megújuló energiaforrásokat alkalmazunk, a nyers csomagolóanyagok újrafelhasználását és mindenekelőtt a hulladékunk 100%-os újrahasznosítását is bevezettük. Minden műanyag csomagolóanyag 100%-ban újrahasznosítható és nagyrészt már újrahasznosított, hogy a termelési folyamat végéig kicsi legyen az ökológiai lábnyomunk – zárta mondandóját Raffaele Palma.

Forrás: First producers’ organization for fresh herbs founded in Italy (hortidaily.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan csökkentsük az aflatoxin fertőzést?

2025. március 10. 06:40

Az éghajlat melegedése kedvez a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és elterjedésének. Ezek a kórokozók a talajban élnek és onnan fertőzik a növényeinket.

Nehézségek és alternatívák: mi várható kukorica és cirok fronton?

2025. március 7. 16:10

A Podcast legújabb adásában a kukoricatermesztés kihívásairól, illetve a cirokban rejlő lehetőségekről beszélgetnek a szakértők.

Fedezzük fel szántóföldünk titkait: az adatrétegek tanulmányozása

2025. március 5. 11:10

Már a tenyészidőszak alatt gyűjtse és értékelje a rendelkezésre álló adatokat, a jobb gazdálkodás érdekében!

Corteva Agriscience: elismerés a legmagasabb terméshozamot elérő gazdáknak

2025. március 4. 16:10

A Corteva Agriscience díjazta a legmagasabb terméshozamot elérő magyar gazdákat a Pioneer® Termés Kihívásban.

Idén is tesztelték az öko búzákat

2023. január 3. 14:26

Második alkalommal tesztelte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Vetőmag Szövetség és a NÉBIH az öko őszi búzákat. A fajtakísérlet eredménye fontos információkat ad a hazánkban egyre nagyobb területen megvalósuló ökológiai gazdálkodás számára.

Mikrobiológiával a talajgombák ellen

2023. május 17. 08:34

A gondosan dédelgetett növényeinket számos környezeti veszély fenyegeti. A talajainkban felszaporodott kórokozók egyre nagyobb gondot jelentenek a növénytermesztésben, mert az állományok gyors leromlásához, akár a teljes pusztulásukhoz is vezethetnek.

Nitrogénműtrágya nélkül termeszthetünk?

2022. augusztus 8. 15:37

A Kaliforniai Egyetem kutatói megtalálták a módját, hogy hogyan lehet csökkenteni a gabonafélék termesztéséhez szükséges nitrogénműtrágya felhasználását.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: nem halasztható a repcevetések őszi gyomirtása

2022. szeptember 27. 08:42

Az őszi betakarítási munkálatok és a kalászos vetési előkészületek folyamatosan haladnak, időnként az esők miatt megállásra kényszerülnek a gazdálkodók.