Növénytermesztés

Olaszországban megalakult az első fűszernövény-termelői szervezet

Agrofórum Online

Az aromás fűszernövények mindig is a Földközi-tenger menti területek vezető terményei közé tartoztak. Különösen Liguria (Albenga) és Cilento (Paestum) alkotott egy nagyon egyedi aromakomplexumot, amelyből az AromaDomus termelői szervezet született.

– A Föld iránti szeretet, az élet iránti szenvedély és a finom ételek iránti érzék, így lehetne összefoglalni azt, amivel foglalkozunk – jelentette ki Raffaele Palma, a termelői szervezet elnöke.

– Szenvedélyünk tükröződik a termékeink minőségében. Üvegházban és szabadföldön termesztjük őket, méghozzá teljes odaadással, hogy kiemeljük egyedi tulajdonságaikat, és tökéletes harmóniát teremtsünk a természet és az ízek között. A két terület agrárhagyományai és a termelő tagjaink sokéves tapasztalata révén elsajátított termelési készségek lehetővé teszik számunkra, hogy a gyógynövényeket az egészségre, a termelékenységre és a fenntarthatóságra való odafigyeléssel termesszük. Az olaszországi Albengában, az új termőhely létesítésére vonatkozó döntést a diverzifikáció motiválta, hogy ily módon minimalizáljuk az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat, az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyokkal.

Egy innovatív irányítási rendszernek köszönhetően a termék nyomon követhetőségét szigorúan ellenőrzik, a vetéstől kezdve az átültetésen és a betakarításon át a csomagolásig és a vevőnek történő kiszállításig.

Bazsalikom, petrezselyem, menta, zsálya, rozmaring, babérlevél, kakukkfű, metélőhagyma, kapor, édeskömény és majoránna: mindez csak néhány a termesztők szervezete által termesztett és a piacra dobott, frissen vágott aromás fűszernövények közül.

– Mindig a legjobb fajtákat keressük, és ennek érdekében több egyetemmel együttműködve hibrideket is kiválasztunk és tesztelünk –  magyarázta Palma. – És ez még nem minden. A termelési ciklus minden szakaszának gondos irányításával mindig friss terményt tudunk garantálni az ügyfeleinknek, amit a betakarítástól számított 24 órán belül a célállomásra szállítunk. Hat csomagolósorunk van, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző súlyú tálcákban és tasakokban kínáljuk az aromás fűszernövényeinket.

A termelői szervezet ma Olaszország három különböző régiójában mintegy 100 hektáron foglalkozik friss, fogyasztásra szánt fűszernövények termesztésével.

– Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy egész évben folyamatosan minőségi termékeket szállítsunk, és hogy hatékonyan ellenőrizzük az ellátási láncot, mivel azt teljes mértékben mi irányítjuk – folytatta Palma. – Kizárólag első válogatású, GMO-mentes vetőmagokat, minősített tőzeget és alacsony környezeti terheléssel járó, fenntartható termesztési módszereket alkalmazunk. A betakarítás kizárólag kézzel történik, és az egyes terményekhez igazított hőmérsékletű hűtőkamrákban történő rövid tárolás után a csomagolás során gondos és szigorú válogatás következik. Kizárólag képzett és terület-specifikusan oktatott személyzet követi precízen a különböző termelési fázisokat. A nyomonkövethetőség minden feldolgozási szakaszban közös pont, mivel a rövid ellátási lánc az egészséges és minőségi termék alapfeltétele.

Az AromaDomus nagy figyelmet fordít a környezeti fenntarthatóság témájára.

– Környezetbarát hozzáállásunk már a termesztési szakaszban tetten érhető. Az üvegházban például csepegtető öntözőrendszert használunk, amely csökkenti a vízfogyasztást. Emellett megújuló energiaforrásokat alkalmazunk, a nyers csomagolóanyagok újrafelhasználását és mindenekelőtt a hulladékunk 100%-os újrahasznosítását is bevezettük. Minden műanyag csomagolóanyag 100%-ban újrahasznosítható és nagyrészt már újrahasznosított, hogy a termelési folyamat végéig kicsi legyen az ökológiai lábnyomunk – zárta mondandóját Raffaele Palma.

Forrás: First producers’ organization for fresh herbs founded in Italy (hortidaily.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A precíziós nemesítésé a jövő? + videó

2025. május 16. 10:10

A klímaváltozás és következményei kapcsán olyan növénynemesítési eljárások bevezetésén dolgoznak, mint a precíziós nemesítés.

Ragaszkodjunk a terméshez! – Az Elastiq Ultra szerepe a repceszemek kipergésének megelőzésében

2025. május 9. 15:30

Az Elastiq-kal kezelt növények jobban ellenállnak a betakarítás alatti erős mechanikai hatásoknak is, így kevésbé peregnek el az érett szemek.

Aflatoxin: új kihívások és megoldások a kukoricatermesztésben

2025. május 1. 13:10

A GOF Hungary Kft. dunaföldvári szakmai napján a 2024-es év tanulságairól, megelőzési lehetőségekről és technológiai megoldásokról esett szó.

Biostimulátor-oldatok a környezeti stresszhelyzetek ellen

2025. április 30. 06:40

Termelői tapasztalatok bizonyítják, hogy a kijuttatott biostimulátorok nemcsak hozzájárulnak a növény védelmi rendszerének beindításához, de segítik annak fenntartását is.

Új SYNGENTA hibridek a termelői igények szolgálatában – SY Glorietta

2021. július 9. 05:05

Örömmel osztjuk meg Önökkel, hogy a Syngenta portfóliójában olyan új hibridek válnak elérhetővé az idei évben, amelyek új szintet képviselnek a hazai repcekínálatban.

Nagyon drága lesz, mert a termőtalajból nem gyártanak újat!

2022. szeptember 28. 13:16

A talajok értéke is csökken, HA kockabálákban füstölik el a következő évi termések jó részét!

A mezőgazdasági kibocsátás csaknem felét az Alföld adja

2020. augusztus 30. 04:36

A területileg legnagyobb alföldi régiók szerepe kiemelkedő a mezőgazdasági termelésben: folyó alapáron a teljes kibocsátás közel felét adják.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: jelentős a levélvesztés és a gyümölcshullás

2022. augusztus 17. 09:38

A csontszáraz talajból már nincs víz, amit a növények felvehetnének.