Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Osztozunk a kockázatvállalásban – AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

Osztozunk a kockázatvállalásban – AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

Syngenta Kft.

Termesztett növényeink jövedelmezőségére jelentős hatást gyakorolnak az általunk nem befolyásolható időjárási tényezők. A kukorica ilyen szempontból az egyik leginkább kitett növényünk.

Az elmúlt 5 évre visszatekintve háromszor volt rendkívül aszályos és forró a nyár, amely komoly hatással volt a hektáronkénti hozamokra. Annak érdekében, hogy a kukorica termésátlagaink ne mutassanak radikális ingadozásokat az egyes évjáratok között, szemléletváltásra és a termesztés intenzifikálására van szükség. Fel kell hagynunk a tradíciókra alapozott termesztéssel és nagyobb tudatossággal kell a kukorica termesztés minden elemét tervezni és kivitelezni. Azonban még így is előfordulhat, hogy a nyári csapadékhiány és a forró napok veszélyeztetik a kukoricatermesztésbe fektetett erőforrásainkat.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezeket a kockázatokat?

Bár az időjárás alakulására nincs befolyásunk, új programunk, az AgriClime révén a Syngenta 2019-től már nem csupán az Artesian hibridekkel és a technológiai ajánlásokkal járul hozzá az eredményesebb kukorica termesztéshez, de pénz visszafizetési garanciával a termelésbe fektetett kockázatvállalásban is osztozik a termelőkkel.

A Syngenta 2018-ban muttata be az új, több pillére támaszkodó kockázatcsökkentő programját a magyarországi termelők számára, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricatermesztésbe fektetett munka évjárattól függetlenül is jövedelmezőbb legyen. Az Artesian márkanév alatt bevezetésre kerülő új kukorica hibridek kiváló alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, ami kedvező körülmények között versenyképes termést tesz lehetővé, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosít a hagyományos hibridekhez képest. Az idei esztendőben bemutatkozó SY Chorintos és SY Orpheus mellett, 2019-ben két újabb hibriddel, az SY Premeo-val (FAO 390-410) és SY Carioca-val (FAO 470-490) bővül az Artesian kínálatunk.

Az Artesian hibridek 2019-ben is prémium csávázással kerülnek forgalomba. A Maxim Quattro négy gombaölő hatóanyagot tartalmaz, amely komplett védelmet biztosít a kórokozók ellen, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukorica növény jobb egészségi állapotát. A Force 20 CS rovarölő csávázó szer a drótféreg fertőzés mérséklésével védi a kukorica gyökérzetét. Az igazi újdonságot azonban a harmadik csávázó szer, a teljesen új hatásmechanizmusú, sedaxan hatóanyagú Vibrance jelenti. A készítmény élettani hatása révén képes arra, hogy a gyökérzet erősítésén keresztül biztosítsa az erőteljes kezdeti fejlődést és a jóval hatékonyabb tápanyag- és vízfelvételt már a kezdeti időszakban is.  Ez a hat hatóanyag együttesen nagymértékben támogatja a korai vethetőséget, hosszantartó védelmet biztosít a kukorica kritikus fejlődési stádiumában, az élettani hatásnak is köszönhető erősebb gyökérzet, szár és levélzet biztosítja a jobb stressz toleranciát, és képes megalapozni a magasabb, versenyképesebb termést.

A kockázat minimalizáló ajánlatunk 2019-ben egy újabb elemmel, az AgriClime programmal bővül. A Syngenta által kidolgozott program, célja, hogy segítse a termelőket a szárazság és hőség okozta veszélyek ellensúlyozásában, osztozva ezzel a termelésbe fektetett kockázatokban is.

Hogyan működik az Agriclime program a gyakorlatban?

A szezon kezdetén a programban résztvevő termékekből, egy meghatározott összegű vásárlás felett a termelőknek lehetősége van a Syngenta által nyújtott időjárási garancia programban való ingyenes részvételre.

A regisztráció a Syngenta képviselő segítségével egy egyszerű online felületen történik, ahol a gazdaság GPS koordinátáit is szükséges megadni, mivel ez jelöli ki azt az 5×5 km-es időjárási cellát, amihez a megfigyelt hőség és a csapadék küszöbértékek tartoznak (összesített csapadék mennyiség és forró napok száma).  Az időjárási cella küszöbértékei az adott helyszín elmúlt 20 éves historikus adatai alapján kerülnek meghatározásra.

A garanciális periódus 2019 június 15. és július 31. között áll fenn, mivel a kukorica a virágzás és termékenyülési időszakban a legérzékenyebb a fent említett időjárási szélsőségekre.

A programban a Syngenta egy globális és független időjárási adatszolgáltató partner adatait veszi figyelembe, amely helyi meterológiai adatszolgáltatók adatait és műholdas adatokat is használ az adott cella időjárási küszöbértékeinek kiszámításakor. A garanciális periódus végén a programban résztvevő termelők értesítést kapnak arról, hogy a meghatározott időjárási feltételek miként alakultak az adott időszakban. Ha a lehullott csapadék mennyisége nem éri el a meghatározott szintet vagy a forró napok (34°C-ot meghaladó napi maximum hőmérséklet) száma meghalad egy előre meghatározott küszöbértéket, a Syngenta visszafizeti a programban résztvevő termékek árának akár a 30%-át.

 

Az időjárást befolyásolni tehát nem tudjuk, de a Syngenta kockázatcsökkentő ajánlata nagymértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a kedvezőtlenebb időjárási körülmények ellenére is jövedelmező legyen. Ha pedig a kukorica legérzékenyebb időszakában a csapadékhiánynak vagy a forró napok okozta termékenyülési problémáknak köszönhetően mégis veszélybe kerülne a befektetés, a Syngenta az AgriClime programmal nyújtott pénz visszafizetési garanciával járul hozzá a kukoricatermesztés jobb jövedelmezőséghez.

A további részletekért keresse Syngenta kapcsolattartóját.

Egészséges gabona

Általános törekvés a betegségek megelőzése, ebből adódóan a gabonaféléknél a biztonságos alapélelmiszer-ellátás mellett az egészségmegőrző funkció került előtérbe. A gabonanemesítés eszköztárát azért kell bővíteni, mivel a bioaktív komponensek tudatos felhasználása eddig nem volt napirenden a nemesítési programokban.

Tartamkísérletek – eredmények és lehetőségek

A tartamkísérleteket bemutató cikk második részéből többek között megtudhatjuk azt is, hogy a megfelelő tápanyagellátás jelentősen befolyásolja a szántóföldi növények vízhasznosítását. A tartamkísérleti eredmények felhasználásával növényi modellek (extenzív, mérsékelt, átlagos, intenzív) alakíthatók ki, melyek összehasonlítását mutatja be a Szerző búzánál és kukoricánál.

A takácsmácsonya hajdani termesztéséről – Jegyzetek egy kártolómunkás portréjához

A 19. századi gépesítés előtt a kártoló eszközökben a takácsmácsonya szárított virágzatát használták. A növény virágzatában – a nemesítés és a domesztikáció során – a szúrós vacokpelyvák csúcsai visszahajlottak, egyúttal ruganyossá váltak, ami alkalmassá tette a posztó borzolására.

Helyes szórófejválasztás – a szántóföldi öntözés méltatlanul elhanyagolt kérdésköre

A szakszerű öntözéses gazdálkodás alapvetően fontos eleme a megfelelő szórófej kiválasztása. A helyes cseppméret és vízintenzitás az öntözés hatékonyságát és gazdaságosságát befolyásoló tényező.

Van még tartalék a magyar napraforgóban

Bár tavaly világszinten 2 millió tonnával, 45 millió tonnára csökkent a napraforgó betakarított mennyisége, továbbra is élénk a kereslet a 2013 óta folyamatosan emelkedő vetésterületű növény iránt.

2018. január 23. 07:55

Van új a nap alatt – Új családtaggal bővül a Syngenta fungicid portfóliója

Az olajosnövények vetésterülete az utóbbi évtizedben dinamikusan nőtt, és a tavalyi évben megközelítette az 1 millió hektárt,  ennek következtében az ország összes vetésterületének közel 25%-án termelünk olajos növényeket.

2018. május 31. 14:52

Az időjárás miatt idén nagyobb területen vetnek tavaszi árpát Európában

A heves esőzések és a késő-téli fagyok miatt az idén várhatóan emelkedik a tavaszi árpa vetésterülete az Európai Unióban.

2018. március 25. 10:16

Tanterem a szabad ég alatt

A fenntartható jövő kulcsa a fiatalok kezében van. Ahhoz, hogy az előttük álló kihívásokkal sikeresen meg tudjanak birkózni, tudást, hasznos ismereteket kell szerezniük, megfelelő készségek és jártasságok birtokába kell kerülniük a tanulmányaik során.

2018. szeptember 18. 11:08