22℃ 10℃
április 21. Konrád, Zelmira, Anzelm
Növénytermesztés

Vajon lesz-e elég csapadékunk?

Agrofórum Online

A növénytermesztés szempontjából újabban az egyik legmeghatározóbb kérdés, hogy vajon idén lesz-e elegendő csapadékunk? Az adott év eredményessége a legtöbb gazdaság esetében alapvetően ezen múlik.

Az, hogy milyen csapadékellátottságra számítunk már az adott év tervezésekor, meghatározza a vetésszerkezetünket, a fajtaválasztásunkat, a terményértékesítési és szerződéskötési hajlandóságunkat is.

Mi, növénytermesztésből élők természetesen mindig az „új év, új remény és új lehetőség” optimizmusával állunk neki a következő esztendőnek, hiszen másképp ez nem is lehetséges. Bízunk benne, hogy idejében és megfelelő mennyiségben megérkezik majd a várva várt csapadék.

Ez az optimizmus viszont önmagában kevés a gazdálkodás sikeréhez. Folyamatosan tapasztalunk, tanulunk, és néha módosítanunk is szükséges a korábbi gyakorlatunkon azért, hogy sikeresebben alkalmazkodjunk a változásokhoz.

Legtöbbünk ezért olvassa ezt a szaklapot is. Cikkem elolvasása után a Kedves Olvasó remélhetőleg közelebb fog állni a címben feltett kérdés megválaszolásához.

Meghatározó a vízhiány

Úgy gondolom – néhány kivételtől eltekintve – nálunk az első számú terméskorlátozó tényező egyre inkább a víz, pontosabban annak hiánya. Csapadékból szinte mindig kevesebb érkezik, mint amennyit a növénytermesztéshez kívánnánk.

Kevesebb eső esik talán? Nem! A meteorológia által rögzített adatok tanúsága szerint nincsen érdemi csapadékcsökkenés, sőt a tízéves mozgóátlagok grafikonjának tanúsága szerint az átlagosnál csapadékosabb évtized van mögöttünk.

Akkor mégis hová lett a forrásokból, az ásott kutakból és a legtöbb árokból, csatornából a víz? Átlagos csapadékhozamú években is újabban miért szenved a kukorica, de még a búza is? Ez, mint látni fogjuk, elsősorban az éghajlatváltozásra vezethető vissza. Ami nem majd valamikor, a messzi jövőben lesz, hiszen már benne vagyunk. Ráadásul elsősorban mi, szabadföldi növénytermesztésből élők szenvedjük el ennek az elsődleges következményeit.

Éghajlatunk megváltozása elsősorban a hőmérséklet folyamatos emelkedésében nyilvánul meg. Vitathatatlan a légkör melegedésének ténye, sőt úgy tűnik, hogy ez még csak egy ’90-es években indult folyamat eleje.

A hőmérséklet emelkedése ráadásul gyorsulni látszik. Láthatóan máris túl vagyunk az 1,5 Celsius-fokos emelkedésen. A melegedés önmagában nem is lenne baj. Gondoljunk csak bele: kevesebbet kell fűteni, a kukorica előbb beérik, kevesebbet kell szárítani, lehetőség van nagyobb terméspotenciált ígérő, hosszabb tenyészidejű fajták termesztésére, új növényfajok termesztésbe vonására stb.

Az alapproblémát az okozza, hogy a magasabb hőmérsékletű levegő több párát tud felvenni, vagyis a melegedéssel megnő a légkör párologtató képessége. Ráadásul ez egy öngerjesztő folyamat, ugyanis a melegebb levegő szárazabb, a szárazabb levegő pedig gyorsabban szárítja ki a felszínt, majd a párautánpótlás csökkenésével a tovább száradó levegő gyorsabban melegszik még tovább.

Emiatt pedig fokozódik, tovább erősödik a hőstressz és az aszálystressz. Nehezebben alakul ki eső, ha az mégis létrejön, akkor a korábbihoz képest sokszor hirtelen nagy mennyiségben zúdul le.

Laposa János

Madagro Kft., Madocsa

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2025. februári számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különböző talajok eltérő vízellátottságának hatása a kukorica és a szemes cirok kezdeti fejlődésére

2025. április 14. 16:10

A globális éghajlatváltozás következtében az extrémitások és stresszhatások a tenyészidőszak bármely szakaszában megjelenhetnek, megnehezítve ezzel a kukorica sikeres és gazdaságos termesztését.

Az őszi káposztarepce magyarországi termesztéshanyatlása, és ami a háttérben meghúzódik

2025. április 9. 11:10

A repcéhez kötődő magyarországi termesztési hajlandóság hanyatlása egyértelműen a termelésbiztonságot veszélyeztető tényezőkre vezethető vissza.

Innováció és kihívások a szójatermesztésben

2025. március 31. 11:10

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület továbbképzésén a szója piaci trendjeiről, a növényvédelemről és a talajmegőrzésről is szó esett.

Gáz nélkül szárítunk - költséghatékony megoldás a termények biztonságos tárolására

2025. március 31. 06:40

A mezőgazdasági terményszárítás hagyományosan fosszilis energiahordozókra támaszkodik, ami magas költségekkel és környezeti terheléssel jár. Azonban a gázköltség teljes kiváltása már lehetséges!

Az erdőtelepítés megoldhatja a globális felmelegedést?

2019. július 6. 10:33

Ha most cselekszünk, akkor akár 25 százalékkal is csökkenthetjük a légköri szén-dioxid-koncentrációt, olyan szintet elérve, amelyre csaknem egy évszázaddal ezelőtt volt példa.

Burgonyatermesztés: új megközelítés szükséges

2021. július 26. 05:38

Egy közvélemény-kutatásban az agrárszakemberek 90%-a a klímaváltozás okozta változó környezeti körülményeket jelölte meg, mint a burgonyatermelést hátráltató tényezőket az elmúlt 10 év során.

Klímaváltozás: már mangót és avokádót is termelnek az olaszok

2019. január 20. 14:34

Szicília ma ideális hely az egzotikus növények és állatok számára. Catania megyében például 2013-ben alapítottak egy tevenészetet, ahol tevetejet termelnek. A mangó és avokádó pedig egyaránt keresett Belgiumban és Németországban.

Fontos a talaj egészségesen tartása

2019. április 30. 06:47

A termőtalajban háromszor több szén van, mint a légkörben, az erdők kivágása és a helytelen gazdálkodás hatására azonban felszabadul ez a szén is, ami táplálja a klímaváltozást.