Növényvédelem

A komposzt, ami fertőzhet is!

Agrofórum Online

Az őszi időszakban rohamosan megnövekszik a különféle növényi eredetű szerves hulladékok mennyisége. Az egynyári zöldségfélék zöld részei, a gyümölcsfákról és más fásszárú növényekről lekerülő avar mind olyan, már részben bomlásnak indult szerves anyag tömeget képviselnek, amely megfelelően feldolgozva kincs a kertnek, a talajnak, de esetenként jelenthet fertőzési forrást is a következő években.

Szerencsére a kerti szerves hulladék elégetése hazánkban már tilos, így egyre többen igyekeznek saját maguk előállítani a kertjeikben „megtermett” szerves hulladékból azt a jó minőségű komposztot, amellyel talajaikat javíthatják.

A komposzt, mint fertőzési forrás

Vannak sajnálatos módon olyan kórokozók, amelyek képesek túlélni a komposztálási folyamatot és így a felhasználásra kerülő komposzttal saját magunk visszük a kórokozót a megfertőzhető tápnövények közelébe, segítve ezzel a fertőzési folyamatot. A komposzt is lehet fertőző eredetű betegségek forrása. Nagyon nem mindegy tehát, hogy mit és hogyan komposztálunk.

A komposztálás során az elhalt növényi szöveteket különféle állatok aprítják fel elsőként (ugróvillások, gyűrűs férgek, fonálférgek, stb.), majd különféle szaprofág, azaz elhalt szerves anyagot fogyasztó mikroorganizmusok (baktériumok, sugárgombák, gombák) hasznosítják a benne levő nagyobb molekulákat szén, illetve nitrogén forrásként saját testük felépítésére. Ezt a bonyolult folyamatot sok kórokozó nem éli túl.

Kórokozók, amelyek nem élik túl a komposztálást

Döntően azok ellen a kórokozók ellen nagyon hatékony a komposztálás, amelyek tavasszal képeznek ivaros termőtesteket a lehullott levélzeten. Amennyiben tavaszig más szervezetek a lehullott levelek szerves anyagát elfogyasztják, úgy a parazita kórokozók éhen halnak. Nem képesek termőtestet fejleszteni, így a fertőzési lánc megszakad.

Az alma varasodása ellen a lomb komposztálása hatékony védekezési módszer

Tipikusan ilyen kórokozó pl. az alma varasodásáért felelős Venturia inaequalis gomba is. Ellene pl. Észak-Olaszországban bevált védekezési módszer a lehullott lomb komposztálása, vagy a gyümölcsös területén annak a talajba történő bemunkálása. Ezzel a fungicides védekezések száma jelentősen csökkenthető.

A körte levélbetegségeivel fertőzött lomb is komposztálható

Amik viszont túlélhetik a folyamatot

Ugyanakkor vannak olyan kórokozók, amelyek képesek túlélni a szerves anyag komposztálásával járó fizikai és biológiai támadások sorozatát. Ezek általában valamilyen nagyon ellenálló kitartó képletet fejlesztenek és ez a túlélésük záloga.

Ilyen kórokozó pl. a paradicsom és a burgonya súlyos pusztulását okozó Phytophthora infestans nevű gomba, amelynek apró petespórái rendkívül ellenállóak. E gomba esetében ugyanakkor fontos tudni, hogy petespórák képzésére csak akkor kerülhet sor, ha a kórokozó A1 és A2 párosodási típusába tartozó gomba kolóniák együtt voltak jelen a termesztés évében.

A fitoftórával fertőzött növények komposztálása kockázatos

A petespórák ivaros szaporodás eredményeként képződnek és ehhez mindkét „fél” jelenléte szükséges. A fitoftórás paradicsom, vagy burgonya lomb komposztálása esetén fenn állhat a veszélye annak (bár egyáltalán nem biztos), hogy az előállított komposzt a későbbiekben fertőzési forrásként fog szolgálni.

Különösen veszélyes fertőzött növényi részek

Szintén problémát okozhat a különféle fás részeken élő parazita kórokozók, pl. taplók jelenléte. Ezek a rendkívül szívós termőtestek csak hosszú komposztálási folyamat után veszítik el fertőző képességüket, így erre a komposztálás során külön figyelni kell. Amennyiben Erwinia amylovora baktériummal fertőzött fát csonkolnánk, úgy a nyesedéket tilos komposztálni! Ekkor – lévén zárlati, azaz karantén státusú kórokozóról van szó – a szerves hulladék elégetése megengedett, sőt szükséges is.

Teendők a fertőzések elkerülésére

A komposztásással keletkező szerves anyag igen értékes, így célszerű a komposztálás folyamatát úgy szabályozni, hogy ez az értékes szerves anyag ne legyen a későbbiekben fertőzési forrás.

A fertőzött fás részek komposztálása sok türelmet és figyelmet követel

A kemény, fás szárú összetevőket mindenképpen célszerű minél jobban felaprítani, hogy a lebontást végző szervezetek számára minél nagyobb felület álljon rendelkezésre. Mivel ezek a fás részek több éves folyamat után válnak csak értékes komposzttá, így a komposztáló belsejébe kerüljenek.

Szintén a komposztáló belsejébe kerüljenek azok a növényi hulladékok, amelyek valamilyen kórokozóval fertőzöttek. A komposztáló tetején, a felszínen nem mennek végbe tökéletesen a lebontási folyamatok, így a komposzt tetején levő levelek fertőző képessége megmaradhat.

A komposztálás során érdemes gyakorta forgatni a bomló növényi halmot, hogy a bedolgozott növényi biomassza minden része érintkezésbe kerülhessen a lebontást végző szervezetekkel és a lebontás folyamata tavaszra be tudjon fejeződni.

A hő és a forgatás szerepe a biztonságban

A szerves anyagok mikrobiális lebontása exotherm, azaz hő termelő folyamat. Egy komposzt domb sokszor jó néhány fokkal melegebb a környezeténél. A komposzt keverése, szellőztetése viszont erősen hűtheti annak anyagát. Ezért a lebontási folyamatok zavartalansága érdekében a komposzt bolygatását lehetőleg ne a tél leghidegebb napjaiban végezzük!

A helyes komposztálási gyakorlattal olyan komposztot állíthatunk elő a kertben ősszel felgyülemlett szerves anyagokból, amelyek nagyon hasznosak kertünk talajának, az elvetett növényeknek és a kijuttatott komposzt sem fog fertőzési forrásként szolgálni.

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A komposztról derült ki szenzációs újdonság – eggyel több ok, hogy bajlódjunk vele

2025. december 17. 13:10

A talaj tápanyagtartalma, szerkezete szempontjából nagyon hasznos anyag a komposzt. Úgy tűnik, növényvédelmi szempontból is vannak kedvező tulajdonságai.

Mezei pocok elleni védekezés: amit sokan még mindig rosszul csinálnak

2025. december 16. 07:10

Biocid vagy növényvédő szer? A helytelen választás nemcsak hatástalan, hanem jogsértő is lehet mezőgazdasági területen.

Mitől ritkul meg télen az őszi vetés? Vizes élőhelyek téli kártevői

2025. december 10. 07:10

A fagyos hónapok különös kártevőket hoznak a földekre: védett madarakat és egy harcias betolakodót, amelyet nem tanácsos megközelíteni.

Rejtett védelmi rendszer: a növények nem hagyják magukat

2025. december 9. 07:10

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a növények saját „gyógyszereket” termelnek. De mire elég ez a természetes védekezés?

Javuló talajviszonyok = több víz a talajban

2022. augusztus 24. 13:12

Miért kell meszezni, kénezni vagy sómentesíteni a talajokat?

A termőföldjeink savanyodásának káros folyamata, a talajvédelmi meszezéses kémiai javításuk lényege és fontossága

2019. január 14. 08:57

A talaj feltételesen megújuló természeti erőforrás, amely azt jelenti, hogy a növénytermesztés számára fontos tulajdonságát, termékenységét meghatározó, befolyásoló tényezőket, különböző emberi beavatkozásokkal lehet és kell szabályozni.

Hogyan javíthatjuk nyáron a talajunkat?

2023. július 26. 05:39

Most nagyon divatos dolog a talaj egészségéről beszélni, de rengeteg téves információ kering az interneten. Lássuk, mit és mikor érdemes csinálni!

Talajjavítás: a meszezés a korszerű gazdálkodás része

2022. szeptember 6. 06:36

Azért van szükség meszezésre, mert nélküle nem jöhet létre termékeny egészséges talaj. A meszezés nem öncélú, hanem a korszerű gazdálkodás része a trágyázással és a vetésforgóval együtt.